zaterdag 5 januari 2013

De film van Ome Willem: niet van Malaga die Captain America

Van boerenbedrog gesproken: Chris Evans kan zich transformeren van Johnny Storm (de jongste van de Fantastic Four) tot Steve Rogers. Wat een huzarenstuk. Waar blijft je credibiliteit. Natuurlijk moet je de twee films volledig van elkaar zien. Maar in de wetenschap dat er zoveel acterende mannen op de aardbol rondlopen, is het ongelooflijk dat net die ene twee superheldenrollen op zich kan/mag nemen. Hoe gaan ze die klus klaren eens de bende van FF het pad kruist van Captain America?
Leuk is de ineengekrompen (alsof er lucht uit zijn lijf gelaten werd), frêle soldaat (Rogers), een ukkepuk die amper gehoor krijgt. Goeie trucages. Na zijn transformatie echter komt het bombastische naar boven. En dan gaat het slechts om ondernemend patriottisme. Enkel de geprikkelde romance brengt enig soelaas en de verschijning van pa Stark. Hugo Weaving mag nog eens de freak uithangen, een maskerade als The Red Skull. Ook hier is de artificiële makeup indrukwekkender dan de intensiteit van het personage.
Blijft er dan iets overeind? Ja, het eind!
Joe Johnston, de man die The Rocketeer ooit inblikte, een film vele jaren later gerelativeerd in grootsheid, ongetwijfeld zal dat met deze Captain America in de toekomst ook gebeuren.
Captain America The first Avenger. Joe Johnston. 2011. **1/2

Geen opmerkingen: