maandag 7 januari 2013

De fillem van Ome Willem: Paint your wagon

Als je in je leven één filmmusical wil zien, kies je best voor deze sublieme, zwaar onderschatte 'western'. Terwijl je in de beginfase smachtend verlangt naar die onvergetelijke smartlap -I was born under a wandering star- ingezongen door Lee Marvin, vervaagt die wens vrij snel door het heerlijke samenspel van de acteurs en hun melancholische (de lofzang They call the wind Mariah),
liederlijke of avontuurlijke liedjes. De film straalt zo'n natuurlijk optimisme en vrije vrolijkheid uit dat je goedgemutst van de ene scène in de andere rolt. Met een erg gedurfde maatschappelijke interpretatie, de bigamie van een geëmancipeerde vrouw in een rechtse, conservatieve staat, hoewel hier geen wetten gelden.
Menselijke hebzucht in een notendop. Drankverslaving. Gokken. Liefde en haat. Het zijn geen doetjes die in de ruwe woestenij moeten overleven. Elk heeft zijn manier om zich te wapenen tegen de eenzaamheid.
Wil je dat het vooruit gaat in het leven? Begin alvast met het painten van your wagon. Gotta dream boy, gotta song. Paint your wagon and come along.
Paint your wagon. Joshua Logan. 1969. ****

Geen opmerkingen: