donderdag 19 september 2013

Stefan Wul verstript: Zarkass en Niourk

Klassebak Olivier Vatine ontfermt zich over een andere roman van Stefan Wul. Terwijl je net teleurgesteld kennismaakte met de omgeving van Zarkass,
mag je nu gerust zijn: deze Niourk heeft beduidend meer te bieden. Hoewel de plot vrij 'eenvoudig' is, neemt Vatine je compleet op sleeptouw met een postnucleaire apocalyps. De wereld herstelt zich beetje bij beetje en de mens herbegint vanaf nul. Alleen blijken de eigen gecreƫerde bondgenoten van lang geleden plots de grootste vijanden te zijn, ontwikkelder dan ooit tevoren. Prachtig in beeld gebracht, uitstekende kleuren en duidelijk -zonder veel poeha- verteld. Dat doet verlangen naar meer.
- Katharen 3 ***
- Kuifje anderstalig 9 De krabbe met de goudne skoar’n (Kortrijks) **
- Niourk 1 SC ***½
- Valstrik op Zarkass 1 SC **½
- Zij 3 **

De bijgelezen oudjes:
Nomad, best te lezen in gebundelde vorm als geheel en dus komt de actiethriller hierin beter tot zijn recht. De naam was nog niet gevallen, maar Morvan liet zich duidelijk inspireren dooor Katsuhiro Otomo. Akira ligt duidelijk aan de basis van Arrouans nomadenbestaan. Een superwezen met een enorme intense kracht dat door verschillende instanties gezocht wordt om voor hun kar te spannen. Deze Nomad is echter voorlopig niet zo explosief als Otomo's held. Gek trouwens dat de bedreigde Nomad niet voor een tweede keer een beroep doet op zijn virtuele kameraden. Toch zeker wanneer je rekening houdt met de nauwe schoentjes waarin hij zich vaak zit. Morvan neemt onvoldoende tijd om de setting voor de lezer te bepalen. De meeste zaken moet je maar als vanzelfsprekend beschouwen. Spelers komen en gaan zonder een gedegen, opgebouwde achtergrond, net wat je nodig hebt om hun plaats op het bord beter te kunnen inschatten. Qua actie en decors zit het snor, de figuren missen helaas standvastigheid. Onbevredigende afsluiter van de tweede cyclus, Arrouan blijft voor het grootste gedeelte aan de zijkant staan en laat zich vaak meevoeren door de passie van andere personen. Is het Kalash niet, dan nu Sakiko die hem op sleeptouw neemt. Arrouan, die met zo'n innerlijke kracht, nog steeds niet weet wat zijn mogelijkheden zijn. Wanneer je terugdenkt aan de beginfase en je duidelijk herinnert hoe hij erop gewezen werd dat bij aanraking van eender wie of wat, hij volledig in het 'wezen' kan doordringen. Blijkbaar een les die hij even snel vergeet. Morvan maakt te veel zijsprongetjes waardoor de kern afzwakt.
- Nomad 5 **½
- Nomad 6 **½
- Nomad 7 **½
- Nomad 8 **½
- Nomad Bundel 2 ***

Geen opmerkingen: