woensdag 11 september 2013

Het uur van Merlijn en Excalibur is aangebroken

Pech voor uitgever Silvester dat Merlijn Queeste naar het zwaard nog geen maand na de verschijning van deze Excalibur Kronieken op de markt brengt. De eerste dateert oorspronkelijk van 2005, deze hier verscheen in het Frans in 2012. De overlappende overeenkomst is niet alleen het onderwerp van het mythische zwaard, ook de scenarist keert in beide delen weer. Het ei waarop Istin broedde levert eindelijk een echte kroniek af die bejubeld mag worden. Pendragon leunt zo dicht aan bij de mystiek en 'werkelijkheid' van John Boormans Excalibur, op zich het sterkst geënt op Mallory's Morte d'Arture. Episch met evenveel grandeur uitgebeeld door Alain Brion. Wat voor een bijzondere techniek gebruikt hij om decors schilderachtig weer te geven (pagina 4). Zeer sfeervol (pagina's 12-13). En komt er een massascène in voor, die schuwt hij niet. Eindelijk een bijzonder Excalibur-boek!
- Excalibur Kronieken 1 HC ****
- F.C. de Kampioenen presenteert Vertongen & C° 6
- Kiekeboes, De 137 **½
- Merlijn De queeste naar het zwaard 1 **½
- Merlijn De queeste naar het zwaard 2 **½
- Suske en Wiske 323 ***
- Uur U 6 **½

De bijgelezen oudjes:
Dieter laat je de kleuren van de regenboog zien (erg symbolisch, zo zal blijken na het vijfde deel). Na blauw en groen is nu rood aan de beurt. Bloed, passie, liefde?
De kleur kan hierin met van alles geassocieerd worden, hoewel de titel ervoor zorgt dat er tenminste eentje voor de hand ligt. Névé komt voor het eerst echt in aanraking met de liefde en staat vrij snel in vuur en vlam. Ingepalmd door een charmante jongedame begrijpt hij niet waarom zij hem even snel en plotsklaps alleen achterlaat. Na een noodkreet zoekt hij haar thuis op. Névé, zelf jarenlang zich psychisch afgezonderd vanwege het opgelopen trauma, beseft nu zelf wat het is om buitengesloten te worden. Een teken van machteloosheid. Hij met zijn verleden weet niet hoe deuren te openen. Gek. Ook hierin heerst een groot drama, eentje met een dubieuze ondertoon, want haat en liefde liggen duidelijk zeer dicht bij elkaar. Het spel van aantrekken en afstoten. Kortom: passie, rode passie. Sterk.
- Lucky Luke Integraal 9 ****
- Névé 3 HC ****
- Névé 3 SC ****

Geen opmerkingen: