donderdag 12 september 2013

Batmans wezenlijk Walhalla

Uitstekend, een humoristische nieuweling die meteen inslaat als een bom. Wanneer je op het einde Christophe Lambert alias Conner McLeod (in de film MacLeod) uit Highlander ziet opdraven met Slaine, de gehoornde God, aan zijn zijde, sluit je genoegzaam af met een tevreden gevoel.
Afsluiten is niet helemaal van toepassing want de queeste gaat gestaag verder, onverwachts geholpen vanop afstand, it's a kinda magic. Walhalla is Asterix zonder toverdrankjes. Walhalla is Asterix gemoderniseerd. Pothier schuwt net als Goscinny de satire niet, met de maatschappij waarin vreemden niet welkom zijn. Autochtoon, allochtoon. Ook die begrippen waren de mensen in 1011 niet wereldvreemd. Of de onzinnigheid van het oorlogvoeren ten bate van de tewerkstelling (althans, met illegalen als slaafjes) en de commercie. Fris en vrolijk getekend met enkele diverse, kleurrijke figuren. In Gevaarlijke streken halen de protagonisten inderdaad gevaarlijke streken uit. Goed voor ons.
- banneling van Tobago, De
- banneling van Tobago, De dossiereditie
- Batman - Earth one ***½
- Godvrrgeten Eiland, Het 1 **½
- Hercules 1 ***
- Walhalla 1 ****
- Wezentrein, De 1 ***½

De bijgelezen oudjes:
Een strip met een sektarische inslag. Nu Névé groot genoeg is, mag hij voor een keer zelf op een volwassene letten. Nadat hij zelf zijn angsten en frustraties uit het verleden heeft overwonnen, krijgt hij een zware opdracht in de schoot geworpen: de geesteszieke tante Marlène begeleiden naar Nepal. Ook daar sluit Névé weer een opmerkelijke vriendschap, de naasten die hem bijstaan blijken veel waardevoller dan al die doorratelende, mediterende goeroes. In de gemeenschap kan de hoofdpersoon moeilijk aarden, de holle fraseringen brengen zijn hoofd, in tegenstelling tot dat van zijn tante, niet op hol. Liever confronteert hij zichzelf in en met de natuur. Het overdonderende Nepal blijkt daarvoor de ideale plek te zijn. Witte Nepal, een strip die langer had mogen duren met meer pagina's en langere filosofische mijmeringen.
- Névé 4 HC ***½
- Névé 4 SC ***½
- Robin Hoed 12 ***

Geen opmerkingen: