dinsdag 27 november 2012

Senator Craenhals

Plechtstatig neemt Senator Alex zijn taak ter harte. Dit eerste deel is duidelijk een aanzet tot, met een einde dat nieuwe confrontaties aankondigt.
De detective die wordt opgebouwd, is interessant omdat het terrein er niet netjes afgebakend bijligt. Met extra spelers die ook hun rol opeisen, Alex heeft speurdersbondgenoten. Ja, zelfs opvolgers die op termijn zijn plek kunnen innemen. Een slimme zet van Valerie Mangin. De stijfheid is eindelijk uit de tekeningen verdwenen. Démarez imponeert met de decors (Rome, pagina 9) , heeft enkele prachtige karakterkoppen à la Delaby geïntroduceerd (de ziener, pagina 8, de vogelverkoper, pagina's 21-22) en zelfs een driedimensionele Alex als drager. Eindelijk krijgt Alex wat hij verdient, nieuwe verhalen zijn oorspronkelijke faam waardig.
- Alex Senator 1 ***½
- Kronieken van Legioen 1 ***½
Of deze complete Pom en Teddy-heruitgave van BDMust echt een must is? Neen, maar ze plaatst wel een stuk archief terug in de belangstelling. Craenhals is geen meesterchef, wel zo'n verdienstelijke tweede die zeker met één bepaalde reeks terechte faam wist te verwerven. De Koene Ridder bevat uitstekende albums waar De Rode Ridder eerder van kan dromen.
Met Pom en Teddy is dat anders. Een afspiegeling van de tijdsgeest met een eigen poging om de klare lijn op dit jeugdig avontuur toe te passen. Een circusjongen met een ezel, door hun 'beroep' steeds de wereld rondtrekkend. Dat alleen al biedt oneindig veel mogelijkheden. Tel daarbij een even avontuurlijk vriendinnetje, een allesbehalve kortzichtige dwerg en de bevrijde slaaf die veel meer in zijn mars blijkt te hebben gezien diens afkomst, zo heb je de belangrijkste cast. Zelfs al is het niet geniaal, echt ontgoochelen doet Craenhals niet omdat hij steeds een constant niveau haalt. En zelfs al bijt je je tanden erop stuk, toch laten ze een aangename souvenir achter. Voor de individuele besprekingen, klik door via Tockburger Circus, De microfilm, De zwarte talisman, Het geheim van Balibach, Verboden zone, Texas boy, De held van Ardabhad, Het gevecht in de bergen, De Boeddha van Mwang-Thaï en Pom en Teddy leiden het onderzoek.
- Pom en Teddy Compleet ***
- Pom en Teddy 8 ***
- Zang van de Vampiers 13 ***½

Geen opmerkingen: