dinsdag 20 november 2012

De Kuifjes-clan

Heeft Corbeyran de kip met de gouden eieren ontdekt? Na het ontwaken van de Stryges, het mythische beest uit De zang van de Vampiers, krijgt het monster wederom een hoofdrol toebedeeld in De clan van de Draak.
Waar het naartoe gaat en wanneer de Stryges zal opduiken, is nog niet helemaal duidelijk. Een waas van mysterie hult de verborgen geheimen. De setting bevat het goede kamp (het gezin), het semi-slechte (de heks), het slechte (de kobolden) en het semi-goede (de inquisiteurs). Die benaming wisselt echter afhankelijk van je interpretatie. Corbeyran weet je hierin minder bij de kraag te vatten dan in de oerreeks De zang van de Vampiers, desalniettemin is de Middeleeuwse omgeving interessant en wil je op de hoogte blijven van de verdere lotgevallen van het vervloekte echtpaar. Met Suro vond de auteur de gepaste illustrator.
- Clan van de draak 1 ***½
- Clan van de draak 2 ***½
De absurde, omgekeerde wereld. Stripheld wordt filmpersonage, weliswaar niet geanimeerd zoals in getekend, noch met echte acteurs. De nieuwe technologie zorgt voor een andere aanpak die meer mogelijkheden biedt. En uitgever Casterman ziet er heil in om deze filmadaptatie terug om te zetten naar strip. Begrijpe wie begrijpen kan! Dit heeft dan ook zo goed als geen uitstaans meer met het origineel. Wanneer teken- of animatiefilms verstript worden en de albums gelijktijdig verschijnen met hun bioscoopvariant, dan moet het productieteam zich veelal baseren op modelsheets en informatie die ze op voorhand krijgen nog voor de prent definitief gerealiseerd werd. Dat zorgt soms voor discrepanties in verhaal en tekeningen net omdat ze niet al het materiaal voor handen hadden. Hier is het duidelijk omgekeerd en werd dit boek samengesteld aan de hand van filmbeelden. Netjes bijeengezocht, braafjes aan elkaar geplakt. Het enige wat je leest, is de bevestiging van wat je op het scherm zag. Herkennen is lachen, al lijkt het hierin nog echter. Toch zeker bij bepaalde decors (58-1) en bepaalde close-ups (58-5, 58-7). Soms is het ook plastiekeriger (59-2). Nadeel van deze operatie is de datum van verschijnen, een eeuwigheid na de film. Je vond het nu al onzinnig dat het gedaan werd, marketinggewijs betwijfel je de kans op slagen. Onzinnig.
- Kuifje Moviealbum - Het geheim van de eenhoorn HC **
- Kuifje Moviealbum - Het geheim van de eenhoorn SC **
- XIII 20 HC ***½

Geen opmerkingen: