Zibeline 1
Na een ruzie met haar broer rent Tannicia de jungle in, waar ze door voodootovenaars wordt gekidnapt. Zij zijn op zoek naar een slachtoffer voor hun ceremonie. Het meisje blijft ongedeerd maar komt op mysterieuze wijze terecht in een wereld die helemaal anders is dan de hare: een post-apocalyptische wereld waar hybride wezens wonen, half mens, half dier.
Een puberende meid die de sleur van het gezinsleven beu is en die verlost wil worden uit het dagdagelijkse repetitieve ritueel. Totdat je natuurlijk door een stom toeval in een totaal andere wereld terechtkomt en toch die vervelende 'Oost West Thuis Best'-sensatie ondergaat. Hautière en Goddyn leggen de vinger voortdurend op de wonde nu Zibeline beseft wat ze mist. Gelukkig zijn er nieuwe kennissen rondom haar op deze onbekende, gevaarlijke plek die het beste met haar voorhebben. Ontwapenend, herkenbaar (toch zeker wie broers en zussen heeft), avontuurlijk sterk en spannend.
25-09-2019
8/10
De puinhopen van Sari 1
Sari woont in een ingedut Japans kuststadje. Haar brandweervader is ernstig overbezorgd. Op school wordt ze achtervolgd door twee creepy meisjes die liedjes over haar zingen.
Toch gek dat de enige manga die tegenwoordig nog in het Nederlands verschijnt net door Nederlanders gemaakt wordt. Johan Neefjes, van het ontzettend leuke Run Run, haalt alles uit de kast om zijn Japanse stripachtergrond in beelden om ze zetten. Volgens de idiomen van het genre duikt hij in het Oosterse bad, zowel ideologisch als visueel en brengt eenzelfde pretentieloze pret over. Beter getekend dan de doorsneemanga met een verhaal dat misschien zelfs ergens toe kan leiden. Dit eerste deel is alvast een gezonde interessewekkende aanzet die verlangt naar meer. Hoe puinhoperig is Sari's (ingebeelde?) leven? Johan Neefjes zal met enkele verklaringen op de proppen moeten komen. En zelfs al doet hij dat niet, hij komt er sowieso al mee weg. De puinhopen van Sari, voor wie zijn horizon wil verruimen. Enige affiniteit hebben met de manga helpt, anders loop je als Europeaan verloren.
28-06-2019
7/10
Lefranc 30
Lefranc wordt meegesleurd in de wedloop om de verovering van de ruimte. Lefranc krijgt de opdracht om onderzoek te voeren naar proeven met ruimtetoestellen. Hij wordt in contact gebracht met doctor Lucas Eugen Messner. Net na hun gesprek wordt de wetenschapper ontvoerd. Alweer het werk van Axel Borg? Dit avontuur brengt Guy Lefranc van Frankrijk via Rusland naar Korea. De strijd om de ruimte is losgebarsten.
François Corteggiani, niet meteen een naam die je associeert met het Jacques Martin-universum. Nochtans schrijft hij een archetypische Lefranc, de overijverige reporter die veel over heeft om zijn ultieme opponent dwars te zitten. Levert zijn bijdrage een stevige reportage op, dan is dat mooi meegenomen. Alsof het uitgekiend was 50 jaar na de maanlanding (met bijhorende persconferentie in het Space Center) koppelt de scenarist de geschiedenis aan een nieuwe Lefranc-exploot. De steriele tekeningen van Christophe Alvès doen afbreuk aan de dynamiek. De rode maan, als daar maar geen bloed mee gemoeid is!
04-08-2019
6/10
Airborne 44 8
Van de Duitse nederlaag naar de eerste man op de maan. Nu de oorlog bijna voorbij is, gaan Solveig, Jörg en Aurélius op zoek naar Nathan en Nadia. Die twee zijn op de vlucht voor de laatste stuiptrekkingen van het conflict. Gevaar loert om elke hoek. In een woelige periode tekent de toekomst zich af. De verschillende machten plaatsen hun pionnen al op het hertekende spelbord. Nog voor de wapenstilstand getekend is, storten wetenschappers zich op de race naar de ruimte.
Soms kan het geen kwaad om het zelfbehoud hoger in te schatten dan mee te zinken in het oorlogsmoeras dat je zuigt naar een fatalistisch definieerbare toekomst. Pakken wat er te pakken valt Op onze puinhopen, de protagonisten zijn op elkaar aangewezen om de vrijheid te bereiken. Alleen liggen er nog steeds hindernissen op de weg. Jarbinet vraagt om het eerste deel van het vierde tweeluik te herlezen, kwestie van al de pionnen en hun achtergrond te kunnen plaatsen. Wat je vooral leert uit dit achtste deel? De oorlog levert geen winnaars op. Zelfs vele jaren na datum. Gekoppeld aan de wapenwedloop en het belang van overlopende wetenschappers die ondanks hun naziverleden met open armen worden ontvangen. Wrang en toch noodzakelijk. Jarbinet blijft vertrouwd in kleur schilderen.
04-08-2019
7/10
Prometheus (Bec) 15
Overlevenden organiseren zichzelf om het uitsterven van het menselijke ras te voorkomen. Verenigde Staten, 2019, in "het Dorp": het verzet is georganiseerd om een nieuwe beschaving te baren.
Hoe krijgt Bec het toch bij elkaar geschreven, al die verschillende tentakels met een gelijkaardige invalshoek, 'het heiligdom' of de zichzelf in de verdoemenis rijdende mens, zonder in de knoop te raken, zonder zich vast te rijden. Ongetwijfeld omdat niemand er zich aan waagt om Becs schrijfsels daadwerkelijk te analyseren. Steriel en weinig emotioneel (ondanks de verloren levens), helaas te zeer versterkt door de even steriele en emotieloze tekeningen van Stefano Raffaele. Het dorp, een verwijzing naar de cultklassieker Het dorpje dat ging vliegen?
04-08-2019
6/10
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten