vrijdag 11 oktober 2019

Orakel 8 - Bloodborne 3 - Helden van de luchtmacht 3 en 4 - Thanos is terug 2

Orakel 8 SC - HC
De nacht daalt neer over Eretria. Hij brengt geen dromen. Alleen een vreselijke nachtmerrie.

Indien de klassieke verhalen van Homeros zo saai zijn om te lezen, dan heb je weinig zin om ze op welke manier ook voorgesteld te zien worden. Wanneer echter de visuele adaptatie zelf al weinig aanschouwelijk is, dan vergaat elk plezier om je je erin te verdiepen. De omzetting van de archetype held, de enige verbinding tussen mens en god, getormenteerd door wroeging en verdriet, in dit achtste deel, had ten eerste boeiender uitgeschreven kunnen worden. Echter de twee artiesten Viacava en D'Auria bakken er zo weinig van, dat je geen enkele keer overdonderd wordt door de schoonheid van de 'betoverende' godinnen die allesverslindend iedereen inpalmen. Op de lezer na. Je hoeft geen helderziende te zijn om op te merken dat de vrije val in Orakel al lang is ingezet.
28-09-2019
4/10

Bloodborne 3
Yarnham stond ooit bekend om zijn miraculeuze remedies, maar wordt dezer dagen geteisterd door een nachtmerrieachtige plaag. Twee doodgewone burgers vermoeden dat De Helende Kerk de schuldige is. Ze gaan op zoek naar antwoorden in de hoop de oorzaak van de plaag bloot te leggen.

Zo zie je maar dat wat je in eerste instantie beschouwde als een flop niet definitief moet afschrijven. Bloodborne herpakt zich verder in dit tweede tweeluik en zoekt naar oplossingen voor het verterende bloedfenomeen. Het volgen van twee protagonisten versterkt de intrige en creëert een 'bloedband'. Piotr Kowalski heeft een holle stijl, Europees waarin karakter ontbreekt. Gelukkig is er het dragende verhaal.
29-09-2019
6/10

Helden van de luchtmacht 3
Lente, 1941. Gabriel en Margaret arriveren in Algerije nadat ze aan de Duitsers zijn ontsnapt. Ze komen vast te zitten op een legerbasis in Oran, waar Vichy-aanhanger Salva de leiding heeft. Onze helden proberen zo snel mogelijk uit deze hachelijke toestand te ontsnappen en krijgen onverwachte hulp bij hun gewaagde plan om het schiereiland Gibraltar te bereiken.

Wanneer je al lezend teruggaat naar een voorgaand deel erger je je nog meer aan de storende fouten die tijdens de 'evolutie' niet verdwijnen. Tekenaar Agosto klungelt als vanzelfsprekend nog steeds op het gebied van geloofwaardige anatomie, de schilderachtige aquarelstreken zullen voor de modale lezer deze gebreken maskeren, toch doorprik je vlug de maskerade. War and dreams à la Jean-François Charles, alleen heeft deze artiest een dertigjarige carrière als draagvlak. Door het her en der toevoegen van anekdotes remt Wallace het echte verhaal af. Gibraltar scheert zelfs met zijn rotspunt geen hoge toppen.
29-09-2019
4/10

Helden van de luchtmacht 4
In december 1941 is Gabriel weer terug op Engelse bodem. Een paar maanden later sluit hij zich aan bij SQUADRON 340 dat uitsluitend bestaat uit Franse piloten die de R.A.F. assisteren tijdens kustmissies en het beschermen van konvooien. Uiteindelijk zal hij op 19 augustus 1942 deelnemen aan de beroemde operatie Jubilee: een geallieerde aanval op Dieppe.

Na vier delen verwacht je dat artiest Stephan Agosto ook grafisch evolueert, helaas blijft hij dezelfde fouten maken op anatomisch vlak. Zijn kleurstijl schippert tussen Jean-François Charles en Philippe Jarbinet, op schilderachtige wijze proberen te imponeren. Het lijkt te lukken voor de gevechtsscènes, die moeten flitsend zijn. Eens statische dialogen de hoofdbrok zijn, stoor je je er voortdurend aan. De concrete voorbeelden zijn legio? Dollygans neus op pagina 8, kader 7. Haar hoofd het kadertje ervoor. Het lijf versus het hoofd (en de nek), pagina 20, kader 6. Het perspectief, pagina 21, kader 6. Schrijver Wallace brengt geen eenheid rond de vomring van Squadron 340. Een saaie boel.
26-09-2019
4/10

Thanos is terug 2
Compleet verhaal in twee delen! Thanos is terug en hij wil zijn plek weer innemen als absolute alleenheerser van het Black Quadrant. Maar dan komt hij erachter dat hij stervende is.

Al heb je geen affiniteit met de materie, het schouwspel is spectaculair en uitzonderlijk. De wreedaard die vermorzeld wordt, je zou het moeten toejuichen, al bewijst het eerder de even negatieve en bloeddorstige ingesteldheid van Thanos' opponenten. Deodato en Lemire brengen sfeer over, de vonken knetteren van de elektrostatische scènes. Thanos is terug, inhoudelijk weinig interessant. Visueel daarentegen, om te likkebaarden.
29-08-2019
7/10

Geen opmerkingen: