donderdag 10 oktober 2019

Kapitein Nemo 1 en 2 - Thanos 1 - Storm - De kronieken van Roodhaar 5 - Frigiel en Fluffy 2 - Darnand, de Franse beul 2

Kapitein Nemo 1 en 2 SC
Jules verne vertelt over zijn avonturen in het beroemde boek 20.000 mijlen onder zee, waarin de kapitein de zeeën onveilig maakt met zijn buitengewone onderzeeër de Nautilus.

De integrale editie opgesplitst in twee delen, zoals het ook oorspronkelijk in het Frans verscheen. De bespreking geldt voor beide delen. De conceptuele vormgeving van de cover oogt dan wel mooi, de tekening zelf doet het binnenwerk onrecht aan. Dan wist Terry Dodson je meer te prikkelen op de voorkaft van Dromen. Het duurt een tijdje eer je in het verhaal gezogen wordt, maar eens op gang maak je deel uit van Nemo's entourage. Schrijver Davoz focust zich op Jules Vernes held voordat deze met de Nautilus 20.000 mijlen onder zee zou varen. Hij geeft hem een sterke, maar eveneens romantische persoonlijkheid. Een beetje alsof Kiplings geest uit The man who would be king er in rondwaart, zij het volgens de steampunk Verne-traditie met eveneens een belangrijke (mythologische) progressie die aan de basis ligt van een verrassende ontdekkingstocht. Het levert een gezwind anti-koloniaal avontuur op. Ortiz lijkt een verlengstuk van Rani-tekenaar Vallès te zijn, met dit grote verschil dat hij wél speelt met het stripmedium onder andere door de erg dynamische pagina-indeling en de driedimensionele karakterkoppen. Alles heeft volume en dat terwijl de actie prevaleert. Hier mag gerust een vervolg aan gebreid worden.
01-04-2019
8/10

Frigiel en Fluffy 2
Frigiel schrijft zich in voor het Sterrentoernooi en vertrekt naar Famous, de stad waar alles kan en alles mag. De held die door het publiek verkozen wordt en wint krijgt een levensecht gouden standbeeld van zichzelf! Om te winnen moet Frigiel de beste en slechtste avonturiers ter wereld verslaan en moet hij de populairste onder hen worden.

Alsof je voortdurend Everything is awesome door de luidsprekers hoort galmen, een lichte kopie van Emmets heldendaden in The Lego Movie. Het blijft moeilijk je in de wereld van die geblokte figuurtjes in te leven, een regulier Lego-personage heeft tenminste nog letterlijk enig houvast met die vreemd gebouwde 'handen'. En dat terwijl deze minecrafters in principe niets kunnen vasthouden! Het idee omtrent de zoektocht naar de ware held is origineel, al ontbreekt het Derrien en Fragiel toch aan enig verteltalent.
26-08-2019
4/10

Thanos is terug 1
Compleet verhaal in twee delen! Thanos, misschien wel het gevaarlijkste wezen dat bestaat, is terug en hij wil wraak op iedereen die hem ooit in de weg heeft gestaan. Maar het grootste gevaar komt uit onverwachte hoek: zijn familie!

Dé Jeff Lemire van Essex County uit het 'alternatievere' circuit heeft reeds lang een nieuwe roeping gevonden door te schrijven voor de grote Amerikaanse striphuizen Marvel en DC. Taal en schrijfwijze zijn beduidend anders, de oorspronkelijke self publishing leerschool heeft Lemire gekneed en dat resulteert in een andere kijk op het genre. Jammer dat je via hem moet kennismaken met het ultieme zielloze kwaad Thanos. Waarom medelijden opwekken met deze wereldvernietigende veroveraar die zonder scrupules in een vingerknip ledematen afrukt en levens ontneemt? Het is niet enkel Lemires benadering van het gegeven die het interessant maakt, ook Mike Deodato Jrs tekeningen en composities staan ver boven de middenmoot. Bekijk dus Thanos is terug los van de inhoud en je geniet met volle teugen.
29-08-2019
7/10

Storm - De kronieken van Roodhaar 5
Roodhaar, Kiley en de Kapitein zijn op terugreis naar hun thuisland Krill. Daarbij moeten ze door een vallei die bewoont wordt door de reuzen van het Gebroken Rif. De reis verloopt voorspoedig totdat ze plots oog in oog komen te staan met deze enorme creaturen.

Scenarist Rob van Bavel blijft zoeken naar frisse ideeën om de halfnaakte avonturen van Roodhaar in te kleden. Verwarring alom met de vele dubbelgangers, moest Storm zelf ook al niet met een evenbeeld vechten? De reuzen van het gebroken rif is verdienstelijk qua uitvoering, toch mis je die echte, beklemmende Lawrence-passie. Een 6/10 is in vergelijking met andere op hetzelfde moment verschenen strips iets te voortvarend, een 5/10 lijkt dan weer zo oneerbiedig.
23-06-2019
5/10

Darnand, de Franse beul 2
Wie was Joseph Darnand? Een oorlogsheld of een meedogenloze beul?

Artistiek weinig uitdagend, de gezichten van Bedouel zijn emotieloos, zonder karakter, alsof hij enkele model sheets voortdurend kopieert en in de kadertjes plakt. Via dit relaas van het 'heldhaftige' monster probeert Perna in de huid te kruipen van een idealistische misdadiger, hoe de politieke wind kan draaien tussen twee wereldoorlogen en de keuzes van een man beïnvloedt. Alhoewel, Perna bekijkt de wazige figuur vanaf de zijlijn en veroordeelt via andere kanalen. Het echt doorgronden van Darnands psyche zit er niet in. Dit tweede deel blijft even steriel.
29-08-2019
4/10

Geen opmerkingen: