woensdag 2 oktober 2019

Agata 1 - Holmes 4 - Carthago 7 - 14-18 10 - Dossiers van de tweede wereldoorlog 1

Agata 1
Het Amerika van de grote depressie, met haar massa-immigratie, bandeloos banditisme en diepgaande economische en sociale veranderingen, is een heftige periode in de geschiedenis. 

Sterke misdaadkroniek van Olivier Berlion die hiermee vanop verschillende fronten fragmentarisch toont hoe het er gestructureerd aan toe gaat binnen de maffiafamilies. Terwijl de grote koningen het schaakbord verdelen, is er ook ruimte om gewone 'pionnen' te belichten. Welke geheimen dragen James en Agata met zich mee? Berlion houdt het achter de hand. Ondanks de 76 pagina's kan je er geen genoeg van krijgende auteur sleept je moeiteloos mee, in één ruk. Agata is een Peaky Blinders op Amerikaanse maat, grootser, even intens. Jammer dat Berlion een stuk van zijn artistieke ziel opgeeft, vergelijk pagina 80 met de actiescènes in het boek op pagina 20. Het groezelige van de oorspronkelijke kleuren werd 'opgekuist', verschoond, kleurrijker weergegeven. De spontaneïteit verdwijnt door de cleanere inkting. Een toegeving naar een groter lezerspubliek?
25-09-2019
8/10

Holmes 4
Ondanks het bewijs geleverd door Mycroft, weigert Watson deze versie van de feiten te geloven. Hij onderneemt een groots onderzoek dat hem alles zal vertellen over het verhaal van Sherlock Holmes en zijn familie.

Dan mag je nog enkele delen na elkaar lezen, een scenario van Brunschwig eist toch om goed bij de pinken te blijven en een notitieboekje bij de hand te houden. Sprekende van waar voor je geld, de scenarist spit het familiale verleden van Holmes verder uit, en dat terwijl je telkens wacht op het addertje dat vanonder het gras alsnog zal opduiken. De monotone stijl van Cécil biedt weinig hoop, de sombere (sfeervolle) retrolook bepaalt de sfeer: geladen, troosteloos om het verlies van Holmes extra in de verf te zetten.Holmes, een bijzondere krachttoer.
10-08-2019
8/10

Carthago 7
Lou Melville is volwassen geworden. Twaalf jaar zijn verstreken sinds zij en haar moeder met miljardair Feiersinger de ruïnes van een oude onderwaterstad ontdekten. Nu staat ze aan het hoofd van een wetenschappelijke expeditie die onderzoek doet naar de megalodons.

Becs fetisjisme staat weer centraal, een of ander ontoegankelijk Heiligdom, grotendeels gelijkend op de mythische ontmoeting voorbij de grens in 2001 A space odyssey. Die filmische reis is ruimtelijk nog niet gebeurd, al zijn we ondertussen bijna 20 jaar verder, Bec plant ze dichter bij huis hier op Aarde. In de diepste dieptes vind je immers ook onherbergzame plekjes. En halleluja, de scenarist geeft weer eens een stukje ervan bloot. De reeks hangt mooi samen met naamgenoot Carthago Adventures.
25-09-2019
7/10

14-18 10
De wapenstilstand laat uiteindelijk Maurice, Pierre en Jules naar huis terugkeren. Ze zijn de laatste van onze helden die het strijdtoneel verlaten. Arsene en Louis zijn al teruggekeerd, gewond, de eerste met een been minder, de tweede met een zware gezichtswonde. Denis en Armand stierven in de strijd en Jacques werd gefusileerd. Maar de oorlog is, zelfs na wapenstilstand, nog niet klaar met het maken van slachtoffers.

Een bizarre titel om af te sluiten? Het is beeldspraak die meteen verwoordt hoe het landschap er indertijd na die verwoestende oorlog bij lag. Het desolate van de omgeving heeft zich trouwens ook in de harten van de slachtoffers genesteld. Wie er fysiek ongeschonden uitkwam, lijkt bovendien andere letsels met zich mee te dragen. Het epos heeft eindelijk een eindpunt bereikt, echt opfleurend is de noot niet. Corbeyran en Le Roux zijn er in geslaagd de hel te visualiseren en pijnigen het hart met tal van minidrama's. De maan als erfgoed is een waardige afsluiter.
08-07-2019
7/10

Dossiers van de tweede wereldoorlog 1
1938 wordt het jaar van een uiterst enerverende Tour de France. Een Franse inlichtingenofficier zoekt contact met inspecteur Granville, een politieagent die buitenspel is gezet vanwege zijn communistische denkbeelden. Granville was ook een wielrenner en kent dus de wereld van de wielersport. Er zijn namelijk documenten uitgelekt waaruit blijkt dat de geheime dienst van het Derde Rijk een diplomatiek incident tussen Frankrijk en Italië wil creëren om Mussolini voor hun zaak te winnen. De Tour de France is het doelwit. Evenals hoogstwaarschijnlijk Gino Bartali, de Italiaanse bergrittenkampioen.

Een kruising van André Taymans met Bruno Wesel en dan wou je er ook nog de tekenaar van Simon Hardy aan toevoegen. Maar wat blijkt: Leclercq is reeds de artiest die je opzadelde met laatstgenoemde reeks. Bovendien eveneens geschreven door Brremaud. Van slechte referenties gesproken. De actiethriller die hij schrijft is infantiel, debiel en nihil. Tel daarbij op het grafisch werk, dat is dan weer steriel. 1938 is zo artificieel dat je je moeilijk kan inbeelden dat de wielersport spontaan en spannend kan zijn. 1938 is een onbedoelde lacher, eerder enerverend in plaats van zenuwslopend.
30-08-2019
4/10

Geen opmerkingen: