dinsdag 8 oktober 2019

Amorostasia 3 - Sprietje - Star Wars 23 & 24 De ontsnapping - De vliegenierster 1

Amorostasia 3
Een man, bijgenaamd ‘de maniak met de schaar’, valt vrouwen aan die de armband met het rode hart dragen, het teken dat ze hun partner hebben doen verstenen. De beweging van de Nobody’s, ontstaan op het Internet, draagt op niet meer buiten te komen en alles van op afstand te doen. Bij de komende verkiezingen lijkt een nederlaag voor de regering, die niet in staat lijkt de ziekte uit te roeien, onafwendbaar. De peilingen wijzen in de richting van de Beweging Voor het Geloof, onder leiding van Farkas, die voor een terugkeer naar een morele orde pleit.

Het enige wat je Bonin kan blijven verwijten met deze grijze uitvoering is het gebrek aan amoureuze kleur. Al was het maar een tint rood die de verwarmde harten cachet zou geven, het verhaal zou hierdoor extra zijn open gebloeid. De 'shades of grey' – die absoluut geen erotische ondertoon hebben – maken het geheel vlakker, de intensiteit is zoek. Gelukkig blijft de auteur de gevoelige snaar raken en weet uitmuntend verliefdheid (of toch de niet te verklaren ervaring ervan) te bejubelen. Liefde voel je en wie liefde ervaart, weet wat liefde is. Het is de evidentie zelf! Maar zodra we er ons bewust van worden en onszelf vragen gaan stellen, lopen we het risico onze gevoelens weg te cijferen. Want de rede schakelt de gevoelens uit. Niet verwonderlijk dat deze woorden uit de mond van een kunstenaar komen. Hoewel onderkoeld door de verstikkende Big Brother-maatschappij, krijgt de liefde weer de hogerhand. Olga en Kiran spelen terug de hoofdrol, al verloopt die helemaal anders dan verwacht. Telkens je verwacht dat Bonin stokvast zit, blijft hij verrassen. Bonin, een uitstekend beeldend verteller.
08-07-2019
9/10

Sprietje
Een jonge vrouw wordt wakker in een dorp van het kleine volkje. Ze herinnert zich niets, haar naam, noch hoe ze daar is gekomen. Terwijl ze haar geheugen probeert terug te vinden en de bewoners van die wereld leert kennen, ontdekt ze langzamerhand dat ze over krachten beschikt die ze niet onder controle heeft. Is ze een fee? Een gewoon meisje? Een heks? De antwoorden op al die vragen bevinden zich wellicht in dat mysterieuze bos om het dorp heen. Zal ze de moed vinden om te gaan waar niemand het recht heeft heen te gaan?

Dat Bertolucci uitzonderlijk knap (dieren) kan tekenen, bewees hij al met Love. Gelukkig zijn ook de contouren van mensen hem niet vreemd, getuige de schetspagina's achterin. Toch vereenvoudigt hij het realisme en gebruikt de artiest veel simpelere, haast komische figuurtjes. Het magische fantasy-gehalte draagt daartoe bij. Wanneer in dromen of geestesverschijningen mensen dan wél opdraven, gebruikt Bertolucci een schitterende, originele ets-achtige techniek (pagina's 154-155-156-157). Terwijl je mee op ontdekkingstocht gaat en Sprietjes sporen nauwgezet volgt, is het voor de lezer een identieke zoektocht naar de ware toedracht van haar queeste. En hoewel je denkt dat Brrémaud slechts zit te freewheelen, zonder weldoordacht plan het frêle meisje een onmogelijke opdracht laten uitvoeren, is de cirkel op de laatste pagina verrassend mooi rond. Schetsmatig, losjes en lezend als een trein. Het is geweldig genieten van zo'n dik boek dat vlotjes voorbij raast. Te ontdekken voor wie een laatste reis wil aanvangen.
08-07-2019
8/10

Star Wars 23 De ontsnapping 1
Je kunt ontsnappen aan de verschrikkingen van het sterrenstelsel, maar niet voor lang.

De ontsnapping levert Leia en c° gevangenschap op. Zelfs al kunnen ze ongebreideld vrij rondlopen op de onherbergzame planeet veilig afgezonderd van iedereen, zich kenbaar maken en contact opnemen met de buitenwereld maakt iedereen dan weer kwetsbaar. Een dilemma waar de onstuimige Luke zich minder van aantrekt, ondanks diens voorgeschiedenis. Voor een keer geen ruimtelijk gevecht, eerder een psychologische benadering. Interessant uitgangspunt. De dreigende cover kondigt een duel op leven en dood aan. Of toch niet?
26-08-2019
7/10

Star Wars 24 De ontsnapping 2
In de nasleep van de ramp zijn onze helden op de vlucht voor een opgeleefd Galactisch Keizerrijk. Niet in staat om te ontsnappen aan de patrouilles zijn ze gestrand op een afgelegen wereld. Maar waar zijn ze achtergelaten? En hoe kunnen ze daar in leven blijven?

Achter verschillende schermen zitten even verschillende spelers aan de knoppen om de evolutie van het verhaal op hun manier te beïnvloeden. Niet iedereen speelt open kaart, Gillen houdt het netjes achter de hand de ontsnapping te bewerkstelligen. Hoe de auteurs dit nog steeds gepropt krijgen in het Star Wars-universum, daar maak je je al lang niet meer druk om. Zo lang je maar kan meeleven, net als nu! Spannend.
26-08-2019
6/10

De vliegenierster 1 SC - HC (herdruk)
1935. Nora Stalle, een onverschrokken en ervaren pilote, is in dienst bij Air Zenith op de luchtpostverbinding. Het bedrijf wil een publicitaire slag slaan: een luchtraid naar het Verre Oosten, en kiest Nora als de pilote van de Caudron Simoun, die speciaal is uitgerust voor dit avontuur. Monteur Theo Norville wordt haar toegewezn als metgezel voor de raid.

Walthéry is een klinkende naam voor menig stripverzamelaar van vrouwelijk schoon, Natasja de heldin waarmee hij furore verwierf. Voor kameraad en ex-assistent Di Sano werkte hij met een andere partner in crime – scenarist Etienne Borgers – de Vliegenierster uit. Gezien de commerciële reputatie van Walthéry moest vroeg of laat iemand het verkoopspotentieel hiervan inzien, ongeacht de kwaliteiten. Inderdaad, ongeacht de intrinsieke kwaliteiten die er helaas niet zijn. Borgers schrijft een flutverhaal vol historische walnoten om de avontuurlijke reis van Nora enigszins te stofferen. Alsof het boeiender wordt in de gedaante van een geschiedenisles. De anekdotes worden te pas en te onpas uitgebraakt in een race tegen de klok waarbij het voorbij tikken van de tijd je enkel doet beseffen hoe kostbaar het leven is. Gorilla, zegt dat jou iets? Die probeerde je al met het eerste deel op te zadelen. Nu doet uitgever Silvester de grap over. En ja, zelfs bij herlezing herinner je je nog al te goed: draken veranderen niet zo maar plots van uiterlijk. Gelukkig zijn er toch de tekeningen van Walthéry? Ben je daar zo zeker van wanneer je Nora op kader 6 van pagina 6 bekijkt?
26-08-2019
4/10

Geen opmerkingen: