dinsdag 29 oktober 2019

Violette Morris 1 - Livingstone - Jommeke 294 - De grote zeeslagen 8 Midway - Simon Hardy 1

Violette Morris 1
Op 26 april 1944 werd op een kleine weg in Normandië een 15 CV Citroën onder vuur genomen door leden van het verzet. De auto raakte van de weg af en de passagiers werden vermoord. Vier volwassenen en twee kinderen. De bestuurder van de auto was een vrouw: Violette Morris, voormalig kampioene met een indrukwekkende prijzenkast in verschillende sporten.

De minder sterke cover en de op het eerste zicht oubollig lijkende pagina's binnenin geven de indruk met een miskleun te maken te hebben. Komt ongetwijfeld ook door de kwaliteitskeuze van de vertalende uitgever. Een behoorlijk foute inschatting want de retroaanpak leest als een trein met de enquête naar de reden van het overlijden van deze bazige vrouw met haar sterke karakter. Het verhaal in het verhaal, een even feministisch getinte detective graaft in het/haar verleden om de hoofdpersoon te kaderen. Kris' en Galics scenario boeit, intrigeert en vraagt naar meer. Altijd leuk om bestaande figuren te leren kennen die je uitdagen zelf op onderzoek uit te gaan, een speurtocht naar de dunne grens tussen waarheid en fictie. Javi Rey behoort tot de lichting van de nieuwe Spaanse school, verfijnde tekenaars met oog voor compositie, dynamiek en finesse. Violette Morris, een vrouw met ballen aan haar lijf.
25-10-2019
8/10

Livingstone
Dokter, protestant, Schotse missionaris en ontdekkingsreiziger David Livingstone heeft een grote rol gespeeld bij de evangelisatie van het Afrikaanse continent. Volg een van de meest populaire en iconische helden uit het Victoriaanse tijdperk op zijn reizen door de binnenlanden van Afrika.

De ondertussen al vrij snel ten grave gedragen collectie Explora bij Glénat krijgt dan toch nog een Nederlandstalig staartje. De enige noorderbuur van dienst wordt opgenomen in het fonds van Dark Dragon Books en daar mag je best blij mee zijn. Deels door het uitmuntend tekenwerk van professionalist en perfectionist Paul Teng die Stanley en Livingstone als mensen van vlees en bloed neerpoot met een ongewild gezond heroïsme als beweegreden en deels ook door het minder drammerige scenario van Rodolphe. Hij maakt er gelukkig geen hagiografie van en legt ook een stuk de vinger op de koloniale wonde. In hoeverre dat dit beeld volledig strookt met de werkelijkheid, werkte Stanley niet deels voor de Belgische Koning Leopold II om territoriale uitbreidingen te kunnen verwezenlijken. Ongetwijfeld voer voor andere verhalen. Hier stoer machogedrag vol opofferingen en ontberingen. De avontuurlijke zendeling, een klassiek verhaal in een geslaagd klassiek jasje.
26-10-2019
7/10

Jommeke 294
Flip heeft te veel gezongen en is z’n stem kwijt. Wat nu gezongen? Onze vrienden trekken naar professor Gobelijn om hem om raad te vragen. Maar de professor zit met zijn hoofd in Egypte en in de ajuinen! Samen met zijn vriend, Evarist Selders, doet hij onderzoek naar eeuwenoude ajuinen in Egypte. En volgens hem zal Flip daar ook een remedie vinden voor zijn gebroken stem. Op naar het land van de mummies!

Grappig, op de achterkant van het boek staat niet enkel een inhoudsweergave, ook de verwijzing naar voorgaande delen met Heb je deze al gelezen? springt in het oog. Alsof je al verwittigd wordt dat bij opname van die eerder gelezen boeken je een aha-erlebnis zal krijgen bij het herbeleven van Jommekes avontuur in deze mummiekroniek. Flip die zijn stem verliest (Het ei van de Smartlapvogel), Tita Telajora, de komkommerdeskundige, Papyrusky en zelfs de toevalligheden voor degene Wie zoekt, die vindt. Heel klassiek zonder al te veel verrassingen, Philippe Delzenne levert een hapklare brok af. Zes op tien, een gulle bui.
25-10-2019
6/10

De grote zeeslagen 8 Midway
Sinds 1 september 1939 woedt de oorlog. Hij verspreidde zich zoals de zwarte pest dat deed in de middeleeuwen. Alle mensen en alle landen zijn besmet door deze weerzinwekkende plaag die niets of niemand lijkt te kunnen weerhouden. Zelfs de Verenigde Staten van Amerika zijn opgeslokt door de losgebarsten woede die de wereld in de as legt. De grootste wereldmacht is onvoorbereid en slecht bewapend en staat aan de rand van de afgrond. Tot in juni 1942, bij het minuscule atol Midway in het midden van de Grote Oceaan, het meest fenomenale zee- en luchtgevecht plaatsvindt.

Charlier en Hubinon deden het Delitte en Baiguera al voor, de slag van Midway vertalen naar het stripverhaal. De grote zeeslag die Delitte dit keer presenteert is wederom een scheet in een fles. Het slagveld is immers in deze vorm eerder psychologisch met de kleine man die het allemaal vanop afstand meemaakt. Het verrassende element zit hem in Delittes keuze om beide kanten aan bod te laten komen, ook aan Japanse zijde zit er wel een twijfelaar die het nut van deze allesverwoestende acties moeilijk kan onderschrijven. Natuurlijk voert hij wel volgens het boekje de orders uit. Midway is veel te luchtig en veel te luchtig om naast fysieke ook leeskundige brokken te maken. Een routineklus.
25-10-2019
5/10

Simon Hardy 1
1961. Een Boeing, met Amerikaanse militairen en burgers aan boord, wordt door een MIG neergeschoten in de lucht boven Chabahar, een staat in Zuid-Iran. De Verenigde Staten beschuldigen de president van de jonge republiek ervan de aanstichter van de aanval te zijn. De internationale situatie is explosief. 

Brremaud en Leclercq kiezen duidelijk voor retro en kopiëren de grammatica van de bombastische, oubollige klarelijnstrips die in de jaren vijftig-zestig van de twintigste eeuw furore maakten. Een gelijkaardige sfeer à la Lefranc en Blake en Mortimer welt op bij het doorbladeren van het boek, je pikt de vintage heropflakkering meteen op. Is het meteen liefde op het eerste gezicht? Neen, want vrij snel zakt het nostalgische deeg in elkaar en wordt duidelijk dat Leclercq de regels van de basisanatomie nog niet in de vingers heeft. Dat hij qua perspectieven ook vaak de mist in gaat. En dat zijn inkleuring vaak combinaties opdringt die moeilijk te rijmen vallen. Bovendien is het scenario van Brremaud zo cliché en zielloos dat deze missie voor jou zo snel mogelijk moet eindigen. Helaas is voor 'fans' één DS Citroën reeds voldoende om het aan te schaffen. In het land van blinden is éénoog koning.
25-10-2019
4/10

Geen opmerkingen: