zaterdag 19 oktober 2019

Mamette 3 - Boes Integraal 9 - Tinderstruck - Nachtwacht 3 - Graaf Seyfettin 1

Mamette 3
Mamette heeft haar handen vol met de vallende herfstblaadjes in de tuin.

Per generatie heb je wel behoefte aan zo'n sfeergevoelige gezinsstrip zoals André Geerts dat wist te 'verwoorden' in zijn uitstekende, charmante Jojo, waarin hij met een gezellige sfeer het leven door een nostalgische bril reflecteert. En al heb je nog niet de gezegende Mamette- leeftijdsgrens bereikt, de herkenbare terug naar je jeugd-passages en helderziende voorbodes van wat komen gaat doen je teder hartje wegsmelten van alle warme liefde die Herfstblaadjes uitstraalt. Onmisbaar.
29-09-2019
8/10

Boes Integraal 9 HC
Negende harde kaftbundel met talloze komische en tekstloze gags vol dierenleed en -vreugde door Thijs Wilms en Wil Raymakers.

Gehaaide haaien. Regenwormen die zich liever niet nat maken. De dove koala. De lollige mol. De getikte specht. Het gekrulde varkensstaartje. Inventieve koptelefoons. De blinde panda. Kippen, hanen en eieren. De gorilla heeft het gedaan. Een schildpad op het toilet terwijl je zelf dringend moet. Goudvissen verenigd. Met vaak variaties op terugkerende gags: toiletgebruik, verliefdheid, Willem Tell, mislukte aanvalspogingen, eten of gegeten worden, vanzelfsprekend steeds in een dierlijke context. De tekenstijl is ondertussen krassiger en eenvoudiger geworden, boet gelukkig niets aan kracht in. Boes, hoe dierenleed mensenhumor wordt. Verveelt niet.
28-09-2019
7/10

Tinderstruck
In Tinderstruck! schrijft en tekent Kim Duchateau ergens tussen absurdistische sociologische studie, surrealistisch zelfhulpboek en bijtende satire in. Geen betere manier om iets van de liefde te begrijpen dan door er eens goed mee te lachen – ook in tijden van #metoo is dat nog altijd waar.

Je vele cartoons bundelen die tal van onderwerpen aansnijden, is geen makkelijke klus. Ze 'thematisch' catalogeren evenmin. Proficiat voor de samensteller die er toch een slaagt om van Tinderstruck, een titel die inslaat als een AC DC-bom, een geslaagd geheel te maken. Met Kim die in zijn typische stijl soms subliem soms flauw uitpakt met een confronterende spiegel op onze maatschappij en vooral de mensen die er huizen met hun dubbele moraal. Lees, maar met mate. Mooie cartoonuitgave bij Matsuoka.
29-09-2019
6/10

Nachtwacht 3
Helena koopt een pompoen om er haar beroemde soep mee te maken die vanaf die dag als suggestie op de kaart komt. Er wordt gretig van de soep gegeten en het feest is een topper. Tot de verklede dorpelingen zich erg vreemd beginnen te gedragen. Blijkt dat ze écht in hun personage veranderen.

Dertig pagina's lijkt te weinig om de confrontatie met Queen Halloween fatsoenlijk uit te diepen, Peter Van Gucht mag dan succesauteur zijn, de veelschrijver neemt te veel hooi op de vork om boeiende scenario's af te leveren, getuige dit derde deel. Vlak, te gezocht en nihilistisch, er bang van wakker liggen doe je niet. Steve Van Bael moet in sneltempo de klus klaren, afgaande op het ritme brengt hij het er goed van af. Nachtwacht, een trendgevoelige doelgroepstrip.
29-09-2019
5/10

Graaf Seyfettin
In 1920, Istanbul, onderzoekt een team van vijf leden van de regering een serie mysterieuze zaken. Een intellectuele detective Seyfettin Efendi, lijkschouwer Aziz Bey, worstelaar Ismail, huurmoordenaar Esat en tenslotte een uitvinder van personentekens, Munevver. 

C-edition laat zich opmerken door een hele schare Turkse artiesten aan het werk te zetten. Aanschouwelijk is het vooralsnog niet, op deze Graaf Seyfettin na. Devrim Kunter heeft in vergelijking met de anderen meer kaas gegeten van het stripmakersvak, toch zeker qua storytelling en pagina-opmaak. Anatomisch is het niet altijd even correct, verborgen achter een gepaste inkleuring valt het minder op. Zijn verhaal speelt zich af in een Nosferatu-Dracula-achtige wereld, er is de monsterlijke helledreiging die een halt moet toegeroepen worden. Twaalf euro vijftig is schappelijk van prijs, de inhoud ook.
12-04-2019
5/10

Geen opmerkingen: