zondag 27 oktober 2019

Ekhö de spiegelwereld 8 - Brocéliande 4 - Frontlinies 6 - Libertalia 3 - Caroline Baldwin 18

Ekhö de spiegelwereld 8 SC - HC
Fourmille Gratule en Yuri Podrov zijn weer terug in New York en onderzoeken de brute moord op een sommelier. Dit brengt hen uiteindelijk tot diep in de riolen van Manhattan waar twee gigantische mutanten het tegen elkaar opnemen in een afgrijselijke titanenstrijd waarbij terloops Times Square wordt vernield.

Ongetwijfeld de beste reeks die Arleston op het moment schrijft, al blijft Trollen van Troy natuurlijk ook niet te verwaarlozen. Vooral door de eenvoud zo genietbaar, De Sirene van Manhattan is een simpele detectivemoordzaak die opgelost moet worden, met Fourmille ongewild door haar dubbelrol enerzijds zichzelf spelend en anderzijds het keurslijf dragend van het slachtoffer. Expressief, humoristisch en herkenbaar doordat Arleston culturele verwijzingen in de verhalen propt (een combinatie van de Kraken en King Kong). Barbucci heeft ondertussen overdreven detail in de achtergrond afgezworen en minimaliseert de decors. Het komt het lezen ten goede. De Sirene van Manhattan, puur leesplezier.
18-10-2019
7/10

Brocéliande - Woud van het kleine volkje 4 HC - SC
Saltipius geeft de opdracht de tombe van de reuzen te openen om aan te tonen dat het graf leeg is. Hij wil zo bewijzen dat reuzen enkel in legendes bestaan. Een dwerg verzet zich tegen die grafschennis. Om het dispuut op te lossen, stelt hij een uitdaging voor. Als de dwerg Saltipius kan overtuigen van het bestaan van reuzen, wordt de bibliotheek van Saltipius in brand gestoken omdat dan bewezen is dat zijn geschriften waardeloos zijn.

De identiteit van de reuzen ontmaskerd via een elfologisch onderzoek, het verhaal in het verhaal. Uiteindelijk komen ze amper aan het woord, hun acties worden door anderen bepaald. En toch spreekt hun stilzwijgen boekdelen. De strijd wordt op verschillende fronten gestreden, de Romeinen versus de Veneten, de Veneten versus de Romeinen, het Kleine Volkje reageert verdeeld met betrekking tot de kampkeuze. Schrijver Betbeder bewandelt originelere paden en geeft een openbarende kijk op een wereld die al lang ingeslapen is. Beperkt in kunnen, komt de magie van Frichet niet helemaal tot leven, al blijft het verhaal gelukkig overeind.
22-10-2019
7/10

Frontlinies 6 SC - HC
De jonge Tim Page leert tijdens de legendarische slag om Malta wat het betekent squadron leader te zijn. Het is een bloederige les. Zijn rivaliteit met de legende van het eiland, de Canadees George Frederick ‘Buzz’ Buerling, een aas met 31 overwinningen, is onvergetelijk. In Duitsland werkt Magda voor de Sovjet inlichtingendienst, maar het nazi-net sluit zich om haar.

Vooral genietbaar door de goede, realistische tekeningen van Benoît Dellac versterkt door de inkleuring van Jean-Paul Fernandez. Alleen dat scenario van Pécau, wars van artificieel drama, sleept je van pagina naar pagina, waarbij de auteur vooral vergeet zich zowel in te leven in de personages als in de lezer die vanop afstand toekijkt. Het paradijs voor jagers is geen lezersparadijs.
18-10-2019
6/10

Libertalia 3
De inwoners van Libertalia worden nog altijd nagezeten door Dalbarade, de gewapende arm van de Europese grootmachten. Al snel wordt voor de inwoners van Libertalia pijnlijk duidelijk dat een utopie de ergste wantoestanden kan voortbrengen.

Alles werd reeds verteld, Miel en Pigière bevestigen en laten de donderwolken boven het idyllische eiland losbarsten. De onderlinge strijd, de broedertwisten, de haat en de nijd ondermijnen het geheel waaruit blijkt dat idealen misschien wel op papier overleven, in de realiteit is dat een ander paar mouwen. Je moet immers rekening houden met één onberekenbare factor: het karakter van de mens. Het scenaristenduo verliest zich in hun dogmatische aanpak en vervolledigt schimmig de kroniek. Paolo Grella accentueert met haast impressionistische interpretaties. Niet alles is hierdoor even duidelijk leesbaar.
22-10-2019
6/10

Caroline Baldwin 18
New York, Martin Wilson, de werkgever van Caroline, belast ze met een wel erg bijzondere opdracht: zijn zoon Jeremy terugvinden die uit de Verenigde Staten naar Bangkok trok na een hevige ruzie met zijn vader en sindsdien geen teken van leven meer gaf.

Als fan van Cosey creëert Taymans eenzelfde soort grafisch nihilisme, met een stijlgebonden armoede zonder veel persoonlijkheid alles kil en afstandelijk weergeven. De getormenteerde Baldwin-ziel laat zich van zijn beste kant zien in deze povere, steriele thriller.
22-10-2019
5/10

Geen opmerkingen: