dinsdag 22 oktober 2019

Mooie navels - Eerste pesterijen - Elsje 8 - Weten hoe de wereld klinkt - Jong verzet 3 - Benjamin/De musketiers

Mooie navels - Eerste pesterijen 2
Vicky laat haar enige vriendin uit die tijd zomaar staan om met Jenny rond te hangen, want zij wordt ongetwijfeld het populairste meisje van de hele hoop.

Lachen met iets waar eigenlijk niet mee te lachen valt, is dat spot, ironie of satire? Delaf & Dubuc drijven jouw haat voor de bitches ten top, de manier waarop zij hun omgeving constant vernederen is schrijnend pijnlijk en uitermate realistisch. De reflectie van een maatschappij waarin elk kind op wrede wijze be- of mishandeld wordt door een of enkele manipulatoren op een intens psychologische manier, verandert de karakters van de slachtoffers. Kunnen de jonge lezers daar voldoende abstractie van maken en toch genieten van het amusement? Het zal eerder de moed zijn die ze hier uit kunnen putten om al het terroristische leed te relativeren. Ze is goud waard is op zichzelf al goud waard. Misschien moeilijk te lezen buiten de context van de reeks (we kennen de personages al van de negen voorgaande delen), laat dit geen beletsel zijn om deze (onbewuste) oogopener met iedereen te delen. Van een uitzonderlijk hoge kwaliteit.
12-10-2019
9/10

Jong verzet 3
Op een dag loopt Gaston de Senegalese tirailleur Samba tegen het lijf. Als hij besluit om hem tegen elke prijs te helpen, geraakt alles in een stroomversnelling. De vier vrienden maken kennis met de verschrikkingen van de nazi’s. Ze leren daarbij dat de oorlog veel dingen heeft veranderd.

Grafisch gaat Otéro er op vooruit, alleen leest Dumanches scenario als een te geforceerde poging om dit jonge verzetsverhaal zo dramatisch mogelijk te kleuren. De auteurs hebben natuurlijk de pech op te moeten boksen tegen Kinderen in het verzet en De oorlog van de Lulu's, twee reeksen waar het gevoel wel meteen goed zat. Op vrije voeten is, gezien de inhoud, een gekleurd verhaal met als gast een kleurling uit het bevrijdingsleger, het drama wordt wederom niet geschuwd en laat zien dat oorlog voeren geen spelletje is. Dit derde deel, een bank vooruit.
12-10-2019
6/10

Elsje 8 SC - HC
De rebelse Elsje is scherp en stekelig, maar ook schattig en aaibaar. In dit album raakt Elsje in de war van puistjes, spijbelt voor het klimaat, maakt een winters uitstapje naar de oudheid, herstelt van haar kapotte smartphone en een gebroken been, worstelt met de toetsweek en hormonen en springt met beide benen in de puberteit.

Het eerste puistje, een vervloeking of een zegen? Op zijn Garfields haat Elsje Maandagen evenzeer! Een gebroken been, een vervloeking of een zegen? Een kapotte smartphone, een vervloeking of een zegen? Een buienradar voor stemmingen, een vervloeking of een zegen? Gevarieerd en intelligent, Elsje bevat nog steeds een combinatie van deze twee, een geslaagde strookjesstrip met een uiterst expressieve Gerben Valkema.
12-10-2019
6/10

Benjamin/De musketiers: 50 jaar jong
Speciale editie ter gelegenheid van het vijftigste album in de 'Arcadia Archief Collectie' en de vijftigste verjaardag van Benjamin en De Musketiers. Dubbelalbum met 2 covers, 2 helden (24 blz. Benjamin aan de ene zijde & 24 blz. De Musketiers aan de andere zijde, dus geen backcover).

Voor dit vijftigste deel hebben de Arcadianen een originele oplossing gevonden om dit jubileumalbum te presenteren. Je krijgt een flipboek gepresenteerd met aan elke kant de helft gevuld met materiaal uit twee van hun getrouwe reeksen, De Musketiers en Benjamin. Het siert hen om een volledigheid na te streven en niet zo maar het archief uit te pluizen om daarna slechts de 'betere' uit te geven. Die keuze kan zo arbitrair zijn. Dus mag de lezer zelf de kwaliteit bepalen van de inhoud. Altijd leuk om Cara en de Kalebas terug te zien, een vleug nostalgie overvalt je. Eén nadeel, Mazels stijl (getekend met een dunne lijnvoering, weinig gebruikmakend van inkt) heeft nood aan een inkleuring. De overzichtelijkheid op een pagina gaat vaak verloren. En Hachels Benjamin, daar krijg je maar geen vat op. Deze Guust-variant flatert er minder op los dan het Robbedoes Weekblad-redactielid en kunnen diens ongewilde grappen je minder doen schateren. Vijftig jaar jong lijdt onder een midlife crisis.
12-10-2019
5/10

Weten hoe de wereld klinkt
Voor een artikel dat hij aan het schrijven is besluit Sam in New York te gaan wonen en zestig dagen lang met niemand te praten. Behalve een oefening in observatie en zelfbeheersing, is deze periode van zelfgekozen isolatie voor Sam een poging om zijn pijnlijke verleden te vergeten en zijn gebroken hart te genezen. Maar waar hij niet op heeft gerekend is dat de stad zijn plannen in de war schopt en geheimen onthult die al die tijd voor zijn neus lagen. Hij hoeft alleen zijn ogen te openen.

Soms is het makkelijk een grafische roman te vullen, je past je vertelritme aan, incorporeert rustmomenten, minimaliseert de beelden per pagina en gebruikt een kalender om het voortschrijden van de tijd stapsgewijs te illustreren. Zou je Bevilacqua's Weten hoe de wereld klinkt tot de essentie reduceren, dan zit je minstens aan 50 pagina's minder. Ach, het maakt het boek letterlijk gewichtiger om de prijs te verantwoorden. Bovendien raas je door Sams heilzame zoektocht naar verlossing. De strip heeft dat aangename gevoel een Bonin-achtige strip te lezen, een specialist in het portretteren van licht getormenteerde zielen. Parallellen te over, met in dit geval de camera als hulpmiddel om de band met een nieuwe bevlieging te kunnen realiseren. Weten hoe de wereld klinkt zit boordevol goede ideeën maar mist het noodzakelijke rijpingsproces om het af te maken. De toevalligheden zijn iets te toevallig, de aansprekingen iets te uitgesproken. Bovendien is Bevilacqua's stijl eentje van de vluchtige soort waardoor de echte connectie met de personages uitblijft. Soms met het je deeg langer kneden en vooral voldoende laten rijzen om het juiste volume te bekomen.
13-10-2019
6/10

Geen opmerkingen: