woensdag 9 oktober 2019

Mausart - De vliegenierster 2 - Brian Bones 1 - Messara 1 - Frigiel en Fluffy 1

Mausart 1 SC - HC
Mausart woont met de rest van zijn familie in de piano van de wolf Salieri, de officiële hofmusicus van de koning van Oostenrijk. Op een ochtend merkt Mausart dat er niemand thuis is. Die kans kan hij niet voorbij laten gaan: hij springt op de toetsen van de piano en speelt een prachtig muziekstuk.

Van stripwinkelier tot redacteur en nu van redacteur naar schrijver, een droom gaat voor Thierry Joor ongetwijfeld in vervulling. Hoewel het basisidee van Smudja zelf komt, kon het geen kwaad om de vaak in deliriums vertoevende artiest te beknotten. Of noem het begeleiden en temperen in de hoop om meer structuur in zijn vaak chaotische semi-surreële verhalen te proppen. Joor en Smudja maken er een ontwapenend sprookje van met de lieftallige muizenfamilie der Mausarts die leven van de muziek. De obligate Salieri is van de partij, de ultieme spelbreker die de carrière van de echte Mozart steeds wist te dwarsbomen. Het wiegelied-boekje (slechts 32 pagina's aangevuld met gelukkig wat schetsmateriaal) is een ode aan de jeugdige onbezonnenheid, een feest voor het muzikale oor visueel ingekapseld in Smudja's onovertroffen schildersstijl. Gelukzaligheid troef, voor jong en oud.
26-08-2019
8/10

De vliegenierster 2 HC - SC
Aangevallen door een troep Kazachse ruiters, worden Nora en Theo gevangengenomen en meegevoerd, ver weg van hun vliegtuig. Dankzij een interventie van de Russische luchtvaart lukt het de twee te ontsnappen. Een geïmproviseerde reparatie stelt de Simoun weer in staat om te vliegen. In Tasjkent wachten meer dan 600.000 mensen op onze twee helden, maar het gevaar is niet ver weg. Het weer slaat om, de concurrentie laat zich gelden. De luchtraid stoort, en mag niet afgemaakt worden.

Ach, Borgers is tenminste consequent, zelfs in dit tweede deel weet hij nog altijd niet avontuur met historie te verenigen. Alsof hij de anekdotes aan elkaar rijgt zoals in d'ouden daagen, toen het Spirou Magazine / Robbedoes Weekblad even episodisch verscheen als dat het geïmproviseerd geschreven werd. Een gebrek aan structuur met start- en eindpunt ligt duidelijk aan de basis. Door de snelheid waarmee Di Sano tekent zal de artiest nooit verder evolueren. Ach, hij heeft een afzetmarkt en wie weet maak jij daar deel van uit.
26-08-2019
4/10

Brian Bones, privédetective 1 HC - SC
Brian Bones is inspecteur bij een autoverzekeringsmaatschappij. Zijn werk? Ontdekken of er oplichterij of ander bedrog in het spel is.

De makkelijke manier om aan te klampen met mogelijke verkoopsuccessen. Bolides en babes in een retrosfeer verpakt, komt Guus Slim hierin terug tot leven? Vorig jaar verscheen al die draak van een strip, Paul Panter 2, eentje die even geijkte paden bewandelde. Brian Bones spiegelt er zich aan, met een vlottere Georges van Linthout achter de tekentafel. Van topschrijver Rodolphe verwacht je meer, de klassieke detectiveplot krijgt op het einde een clichéwending, al moet je voorheen de voodoo-invulling wel slikken. Roadmaster, verdienstelijk, niet onvergetelijk.
26-08-2019
5/10

Messara 1 SC - HC
Op het eiland Strongyli verloopt het leven zoals in vroeger tijden. Maar het moedereiland Kreta is ver weg. Er ontstaat een onvoorzien drama. De boten komen niet meer aan in de haven. De zee is geen beschermer meer. Het leven op het eiland is in gevaar.

Uit duizenden beschikbare Franse strips kiest Silvester voor zekerheid, een naam die op de Nederlandstalige markt al historische belletjes deed rinkelen: Jacques Terpant. Sloeg Zeven ruiters zo hard aan en bevond De verdwaalde kapitein zich alsnog op het juiste commerciële spoor dat de uitgever iets uit 1994 opdiept? Terpant is nog niet de geoefende realistische tekenaar die bovendien zijn kleurinstrumenten gepast weet te bespelen, echter helemaal teleurstellen doet het zoveelste schots en scheve scenario van Bonifay. De overroepen schrijver vergeet begeestering in de plot te steken en blijkt van het geschiedkundig neerpennen van een relaas weinig kaas gegeten te hebben. Uit duizenden beschikbare Franse strips kiest Silvester voor zekerheid, een naam die op de Nederlandstalige markt al historische belletjes deed rinkelen: Jacques Terpant. Dit oprakelen, niet Silvesters beste keuze.
26-08-2019
5/10

Frigiel en Fluffy 1
Een bevriende handelaar heeft grote zorgen: karrenvrachten vol meloenen verdwijnen tijdens het transport. Onze vier vrienden besluiten om zich met de zaak bezig te houden en trekken het bos vol zombies in.

Wat een referentie: Het eerste stripverhaal van Frigiel, de Minecraft Youtuber, gevolgd door 2 miljoen fans! Op de achterkaft staan maar liefst vijf titels aangekondigd, gelieve ons daarvoor te behoeden in de hoop dat de kortstondige rage tegen de definitieve uitgave volledig overgewaaid is. Deze makkelijke kopie van het manga-genre verbergt zich achter het Minecraft-imperium, met identiteitsloze Play(im)mobiel mannetjes die even geblokt voortbewegen in de kartonnen, artificiële decors. Surfen op de golf van een virtueel succes, helaas is het geen garantie voor kwaliteit, getuige Het mysterie van de verdwenen watermeloenen. Frigiel schrijft debiel beschrijft het best deze ongerijmdheid.
26-08-2019
4/10

Geen opmerkingen: