zondag 20 oktober 2019

Tango 3 - Alfa 14 - Marshal Bass 4 - Eternum 1 - Shadow Banking 5

Marshal Bass 4
Washington 1876: kolonel Helena en het Afro-Amerikaanse congreslid Robert Little buigen zich over het lot van Boss Powell, een politicus die werd opgesloten wegens corruptie en als heer en meester zijn straf uitzit in de gevangenis van Yuma. En wie is beter geschikt om te infiltreren tussen de gevangenen en een einde te maken aan de praktijken van Powell, dan een marshal die niemand zal missen als hij verdwijnt?

Een kampioen in visueel storytelling, dat is Igor Kordey. Die dubbelpagina 48-49 is om van te snoepen, wat een grafisch genie. Paginacomposities zijn wel degelijk aan hem besteed, een dansende choreografie leidt het oog van de lezer. Ritmisch, filmisch, het bloedspattende geweld moet je erbij nemen. Schrijver Macan ontbindt des mensens duivels en en laat geen spaander heel van enige moraal. Want hoewel een beschermende Bass toch vaderlijke gevoelens heeft, zijn moederlijk instinct wordt niet in dank genomen. Zonder scrupules, enkel op die manier overleef je in de hel van Yuma. Jammer dat Macan het scenario niet helemaal uitkneedt tot een elegant plastisch geheel, sommige hiaten en verspringingen doorgronden de ziel van de protagonisten onvoldoende. Hij had dit beter in twee delen opgedeeld.
23-09-2019
8/10

Eternum 1
2297. De mens heeft het grootste deel van ons melkwegstelsel binnengevallen en gekoloniseerd. Aan de rand van de Melkweg ontdekt een team van geologen een mysterieuze sarcofaag begraven in de ondergrond van een dorre planeet.

En ja hoor, daar is-ie weer: Christophe Bec. De Eternum-appel valt niet ver van de heiligdom-boom. SF die de mens in hachelijke situaties plaatst. Terwijl nieuwe horizonten in de toekomst verkend worden, we nieuwe mysteries op onze weg tegenkomen die onze vooruitgang zouden kunnen stimuleren, vreest niemand het openen van de doos van Pandora. Het is wachten op de volgende mythologische referentie(s). Gek van Prometheus, Olympus Mons, Heiligdom? Dan is ook Eternum spek voor jouw Bec! Met voor een keer een extra troef: die Jaouen heeft meer in zijn mars dan de doorsnee Bec-illustrator.
04-08-2019
7/10

Tango 3 HC - SC
Tango en Mario besluiten de Bahama’s te verlaten en hun zwerftocht voort te zetten. Na een tussenstop merken ze een verstekeling op in hun boot. Muller is een Frans zakenman op de vlucht.

Matz, bedank Jacomon op de blote knieën dat hij voor jou de gouden deuren van menig stripuitgeverij heeft geopend met zijn bijdrage aan hun gezamenlijke De Killer. Deze Tango is zo nihilistisch met weinig aantrekkelijke personages die dit keer In de schaduw van Panama opereren. De opgeviste dis is zo smaakloos, de tekeningen van Xavier zijn liggen pladijsgewijs plat op je bord. Steriel en amper boeiend, het is worstelen om het web waarin Tango terechtkomt degelijk te ontwarren. Eenheidsworst.
10-10-2019
5/10

Shadow banking 5
Mathieu en Maureen laten een spoor van lijken achter. Na De la Salle, Brice Schwartz en Alecos Paparakis is nu Skull, de hacker, aan de beurt. Met de hulp van de Chinese geheime dienst proberen ze George Horowitz, een van de gouverneurs van de Fed en waarschijnlijk de opdrachtgever voor al die moorden, in de val te lokken. Mathieu zal als lokaas dienen. Het laatste bedrijf zal zich afspelen in China.

De gevallen engelen in Fallen Angels krijgen de Goddelijke rekening van Mathieu gepresenteerd, al is de tol die hijzelf moet betalen ook behoorlijk hoog. De riskante onderneming eist slachtoffers, met het risico het eigen leven erbij in te schieten. De kruistocht die de man quasi alleen ondergaat, haalt Tom Cruise-achtige Mission Impossible proporties. Zal dit keer de cavalerie wel op tijd aankomen? Fallen Angels levert de spannende en uiteindelijk ook voor de hand liggende ontknoping. Finaal verandert er niets.
09-10-2019
6/10

Alfa 14
Alfa heeft steun noch bondgenoten, en moet in zijn eentje zijn onschuld bewijzen, zijn naam zuiveren en zijn schulden aflossen!

Sommige uitdrukkingen mogen gerust aangepast worden, wat dacht je van Alfa in een dozijn. Deze Domino's leest als de dertiende in een dozijn. Scenarist Herzet trapt volledig naast de pedalen, tekenaar Queireix moddert maar wat aan met Jigounov als referentiepunt. Complex en flitsend, zoals een moderne thriller. Helaas onvoldoende gedoseerd. Saai.
10-10-2019
5/10

Geen opmerkingen: