dinsdag 18 oktober 2011

Marktbederf: Uitgeverij L

Het is nogal eenzijdig om de Nederlandse uitgevers over eenzelfde kam te scheren wat betreft hun wanbeleid. Vooral wanneer je historisch graaft in de Vlaamse geschiedenis en je dus koploper Talent moeilijk over het hoofd kan zien betreffende marktbedervende activiteiten. Bij kampioen Ronny Matton, in naam van Talent, riep het uit tot een nationale sport. En met de paralleldumppolitiek van Standaard Uitgeverij tegenwoordig mag ook rekening gehouden worden. Echter deze week zorgt Uitgeverij L dat de verzamelaar van het eerste uur kop van jut is.
Uitgeverij L is onderdeel van Luitingh-Sijthoff, te klasseren in de boekenmarkt. Die hebben duidelijk een andere politiek ten opzichte van stockbeheer en levensduurte van albums. Niet winkel-, wel magazijndochters zijn hun grootste bekommernis. Op korte termijn moeten titels die te weinig verhandeld worden eraan geloven. Dat gebeurt niet enkel met internationale rechten die eerder bewezen commerciële mis(aan)kopen te zijn (Donkere toren, Vreemde liefde), ook topreeksen (uit het Lanfeust-universum) droppen ze op de markt onder het mom van voorjaars- of najaarspakketten. Welk seizoen het ook is, een ondoordachte degradering van je fonds wekt wrevel en wantrouwen op waardoor de trouwe volgeling bij volgende gelegenheden verder de stripkat uit de boom kijkt. En zo zorgt de vicieuze cirkel eerder voor een neerwaartse spiraal die niet overeenstemt met de gewonnen zieltjes bij deze stockopruiming.
Voor wie zich toch wil laten verleiden, let op de belachelijke prijs van het laatste pakket:
- Najaarspakket MW compleet Geheimen (1) en Onthullingen (2) voor 18,95 ipv 37,90 euro ***½
- Najaarspakket De beproeving Kapitein Trips (1) en Amerikaanse nachtmerries (2) voor 17,95 ipv 35,90 euro ***½
- Najaarspakket De wachters Juli/Augustus 1914 Mannen van staal (1) en September 1914 De Marne (2) voor 18,95 ipv 37,90 euro ***
- Najaarspakket Vreemde liefde eerste bedrijf (1) en tweede bedrijf (2) voor 9,95 ipv 37,90 euro ***

Geen opmerkingen: