donderdag 24 oktober 2019

Zwendel 3 - Laowai 3 - Malemort Integraal 1 - De Kiekeboes in 't Stad - S.P.O.R.T.S. bende 3

Zwendel 3 SC - HC
Deze keer heeft Zwendel een waanzinnig geniale kloonmachine ontworpen! Nu ja, er moet nog wat aan gesleuteld worden, maar het album wordt toch al bevolkt door een twintigtal mannelijke Zwendelklonen.

Mag het ook eens gewoon vierenzestig pagina's pure fun zijn? Hoewel niemand indertijd de aardverschuiving door de overgang van Janry naar Munuera in de Robbedoes-reeks wou aanvaarden, zorgt het hippe, dynamische en geanimeerde tekenwerk van Munuera voor behoorlijk wat leesplezier. Deze naar de eenentwintigste eeuw gekatapulteerde strip straalt educatief plezier uit met een stuk venijn in de hoofdrol. Door en door slecht met toch enige vaderlijke gevoelens een zekere verantwoordelijkheidszin dragend. Lady Z is haast perfect, alleen moet Munuera qua inkleuring dan een betere match vinden.
15-10-2019
8/10

Laowai 3
Slotdeel van een drieluik over de Opiumoorlog.

Het Westers imperialisme te kijk gezet. Het brieffragment van Victor Hugo is veelzeggend: Wij Europeanen zijn beschaafd en we vinden de Chinezen barbaren! Dit is wat de beschaving deed met barbarij. Een betere quote kan je niet vinden. Besses kleurenpalet verzacht de immorele zeden. Met altijd wel één iemand die het liefst extra olie op het conflictvuur gooit. Lao Wai kwam moeizaam op gang maar verdient zeker gelezen en gezien te worden.
15-10-2019
7/10

Malemort Integraal 1
In het hart van het bos van Hautes-Pierres, in Katharen-gebied, vecht de mooie, blonde Anthea, dertig jaar na de Albigenzische Kruistochten voor vrijheid en tegen willekeur.

De integrale bundelt de eerste drie delen van het verhaal en vult aan met drie schamele dossierpagina's. Over Onder het bleke maanlicht: een Stalner pur sang: een vleug fantasy, een portie geschiedenis en dat in een historische context maakt het meer levensecht. Dat er een vampier aan te pas moet komen, zo laat dit eerste deel toch vermoeden, en ten tonele zou verschijnen is intrigerend verrassend. Dit eerste deel is een goede aanzet. Over De poort der vergetelheid: Stalner, gespecialiseerd in extreme cameraposities, steekt ook behoorlijk wat tijd aan de indeling van de pagina: filmisch en ritmisch. De poort der vergetelheid leest vlot, met nu al behoorlijk wat onthullingen, alsof de setting al volledig bepaald is en het verleden kan overvloeien in de toekomst. Over De gift van het bloed: Malpertuis is het equivalent van Ridder Bolster uit Op zoek naar de Tijdvogel, zijn verschijning herbergt een dubbelganger. En ook Anthea is Loisel geïnspireerd. De aanval is de beste verdediging, want terwijl je dacht dat alles uit het verleden achter ons zou liggen, neen dus. Colbus' wedergeboorte kwam tot stand door een duivels verbond. De gift van het bloed, amusant avontuur.
15-10-2019
6/10

De Kiekeboes special in 't Stad
In dit extra dikke album worden die twee Antwerpse verhalen voor het eerst gebundeld, aangevuld met een reeks prachtige, nog nooit gepubliceerde potloodtekeningen die Merho maakte van de Kiekeboes bij verschillende bekende Antwerpse locaties.

In Brussel vertoeft Nero behoorlijk vaak, in Antwerpen zie wel eens geregeld Kiekeboe opduiken. Vooral in de albums De snor van Kiekeboe en Wie A zegt is die product placement nogal prominent. Ideaal om plaatselijke luxe-albums uit te geven en het nationalistische regionaliteitsgevoel op te krikken. Voor de inhoudelijke besprekingen moet je bij de individuele albums zijn. Deze bundel vormt geen grote meerwaarde gezien de prijs (11,99 in vergelijking met 13,98 euro), de tien pagina's met 15 schetstekeningen van 't Stad getekend Merho dragen duidelijk de hand van een andere achtergrondartiest.
17-10-2019
6/10

S.P.O.R.T.S. bende 3
Een dance battle, dat is toch écht iets voor de S.P.O.R.T.S-bende? Maar niet iedereen is enthousiast. Pablo kan wel voetballen, maar dansen? Olivia gaat liever shoppen. En Simon is net aan een bokstraining begonnen!

Een product van eigen bodem dat beter het daglicht niet zou zien, toch zeker niet anno 2020. En ja, menig fan zal ter verdediging poneren dat ook Vandersteen en Merho geëvolueerd zijn door de jaren heen. Alleen verwacht je van nieuwe strips op de huidige markt een zeker professioneel niveau dat mogelijks zou kunnen concurreren met andere producties. Ninja dance battle is zo vlak en ademt de Stam en Pilou-striptheorie uit om weinig te bewegen met de camera, anatomisch incorrect te tekenen, tekstballonnen levenloos machinaal weer te geven. Neem de covertekening als voorbeeld: bijna alle dansers kijken naar rechts terwijl vooraan de dreiging enigszins de pret zal verstoren. Shani kan in die positie onmogelijk overeind blijven, terwijl Simon 'netjes' vastgehouden wordt door Timur.De armen van Robyn zijn betrekkelijk langer dan die van Shani. En toch heb je het gevoel dat in de ruimte ze allemaal op een rij staan. Dus dé tip voor de makers: lees strips, kijk en leer bij!
17-10-2019
3/10

Geen opmerkingen: