woensdag 23 oktober 2019

Op oorlogspad 1 - De buitengewone reis 3 - De koningskeuze - Magic wind 1 en 2

Op oorlogspad 1
Juli 1868. De jonge kunstschilder Diane Myers arriveert in Fort Rice aan de bovenloop van de Missouri. Daar vinden onderhandelingen plaats tussen het vredescomité, dat gestuurd is door president Grant, en de vijandig gezinde stamhoofden van de Sioux.

Marc Bourgne heeft dat slim gespeeld, in het laatste deel van De Piraten van Barataria kreeg Diane Myers al een rol toebedeeld, nu mag ze voluit met de aandacht gaan lopen. Hoewel Pagot weinig afstand neemt en de personages steeds in close-up portretteert, creëert hij hiermee een stevigere band met de karakters. Een weids gezicht ter afwisseling overdondert dan meteen. Deze kroniek speelt goed in op de halfslachtige verovering van het westen. In een eerste fase nog gemoedelijk, totdat de blanke supprematie en hebzucht de Roodhuiden stelselmatig in het nauw drijft en hen uitdaagt. We dringen via de strip inderdaad in in de gesloten gemeenschap die hartelijker ageert dan ze voorheen veelal afgespiegeld werd. Didier Pagot heeft een stijl die schippert tussen Jean-François Charles en Ersel, zij het iets realistischer. De inkleuring plaatst veel scènes in de juiste kleur. Fort Buford, sterk.
15-10-2019
7/10

De buitengewone reis 3
Dit derde deel sluit de eerste cyclus avonturen van Emilio en Naomi af.

Het gevoel dat in het begin bij Hauteville House opborrelde, dat retro-cyberpunkgegeven met een licht futuristische fantasy in een klassiek-historische omgeving, zit hier na drie delen nog steeds in. Je beleeft met evenveel jeugdig enthousiasme De buitengewone reis mee. Lekker avontuurlijk met tal van complexe complotten waarbij het tijd wordt om de verrader(s) te ontmaskeren. Tekenaar Camboni geeft je het gevoel ons in een snoepwinkel te plaatsen, met zeemzoete kleuren worden we gecharmeerd. Lekker.
14-10-2019
7/10

De koningskeuze
Januari 1936, Georges V is net overleden en zijn zoon Edward, Prins van Wales, maakt zich op om de volgende koning van Engeland te worden. De eerste ingeving van de toekomstige soeverein is verrassend genoeg om zijn minnares te bellen: Wallis Simpson, een Noord-Amerikaanse met een duivelse reputatie. Zij steekt haar sympathie voor het Nazi-regime in Duitsland niet onder stoelen of banken.

O nee, Jean-Claude Bartoll, de journalist die de roeping vond om allemaal wereldcomplottheorieën in stripvorm om te zetten. Veelal saai en altijd doordrammend, de eerste helft van De Koningskeuze lijkt diezelfde weg op te gaan. Maar miraculeus word je gebeten door het nieuwsgierigheidsvirus en raak je voor een keer niet verstrikt in het web van Bartoll-intriges, wel wil je weten hoe deze fascinerende spionagethriller afloopt. Straffer nog, je wil verder uitpluizen hoe het de nooit gekroonde koning Edward VIII en zijn Wallis Simpson verder verging, zo levensecht is het politieke verval van de amoureuze vorst. Met een glansrol voor Churchill die als een adelaar met arendsogen het verloop van de politieke ontwikkelingen op de voet volgt en het land wil behoeden voor verder onheil. Aurelien Morinière gebruikt een rauw realisme, qua decors ongetwijfeld vaak geïnspireerd op foto's. De rauwe, grauwe inkleuring (de hemel, eerste kader samen met de regenval op de rest van pagina 78, zalig) ondersteunt de drukkende sfeer.
13-10-2019
7/10

Magic wind 1
Hij overleefde ternauwernood een treinramp en heeft een stuk metaal in zijn schedel. Als Ned Ellis ontwaakt is hij zijn geheugen kwijt. Wie is hij?

De uitvergrote tekeningen van José Ortiz worden door het reguliere albumformaat ontkracht. Dark Dragon Books had dit beter als een dikke integrale gepresenteerd. Magic Wind is een XIII-westernvariant, een man met een verbrijzeld geheugen op zoek naar zijn identiteit. Het verleden haalt hem alsnog in nu hij aan de zijde van een op Edgar Allan Poe-gelijkende journalist de waarheid probeert te achterhalen. Dynamisch getekend, helaas iets te vlak ingekleurd waardoor Ortiz' stevig zwartwitwerk enigszins wegkwijnt. Wel gek, de hiaat in Magic Winds opvoeding, eentje die duidelijk ruimte overlaat om tussentijdse gebeurtenissen in nieuwe delen op te rakelen. Wordt vervolgd.
15-10-2019
6/10

Magic wind 2
Magic Wind, de witte sjamaan moet een kind redden uit de klauwen van een adelaar!

Dit sluit meer aan bij de Indiaanse tradities vol sjamanisme. Terwijl Magic Wind op pad was, werd het kamp verdeeld door een innerlijke strijd. Een nieuwe tovenaar werpt zich op, maar wordt als dusdanig niet erkend. Het einde is sterk met Poe die de parallellen trekt met het Cain en Abel-epos uit de Bijbel. Je lichaam pijnigen helpt de ziel, zodat die niet alle leed op zich hoeft te nemen. Best niet gebruiken om zelfverminking te kaderen! Door de hocus pocus minder krachtig dan de opener, de kleuren blijven even oneerbiedig.
15-10-2019
6/10

Geen opmerkingen: