vrijdag 4 oktober 2019

Castan 3 - Bloodborne 2 - Dino's 5 - Valarie Moore 1 - Jommeke 72

Castan 3 Het fort van koning Xiang HC - SC
Castan is het niet eens met de oorlogstactiek. Zal de generaal naar hem luisteren?

Ofte hoe een reeks geleidelijk aan toch groeit. Terwijl nieuwelingen zich vaak vergalopperen en al hun kruit reeds in het eerste deel verschieten, rijpen de broertjes Morellon en bouwen ze op naar een climax. Inhoudelijk door de oorlogsavonturen van Castan verder sterk uit te diepen, artistiek door beter de (computer)technieken te leren beheersen. Enkel aan hun covertekeningen en het logo moeten ze nog werken, maar binnenin heb je eenzelfde opwindend gevoel als bij het lezen van een Gung Ho. Verraad, discipline, intelligentie, doorzicht en trouw, basisingrediënten voor een sterk krijgsverhaal. Dat de sterkste moge winnen.
29-09-2019
8/10

Bloodborne 2
De Jager gaat op zoek naar Bleekbloed. de enige uitweg uit de eindeloze Nacht van de Jacht!

Wat een bevreemdende, maar waanzinnige nachtmerrietrip die je meezuigt in een intens avontuur vol zinsbegoochelingen. Niets is wat het lijkt en het enige vertrouwde dat je vertrouwt draagt eveneens een masker. Al is dit voer voor psychologen om dit te analyseren, zelf beneemt het je de adem en koester je de nieuwsgierigheid om direct opnieuw te lezen om de reis doorheen het desolate landschap volledig te kunnen begrijpen. Of dat nodig is, neen? Beklemmend en intens, zelfs de vrij steriele tekeningen van Kowalski vormen geen hindernis, zo zuigt Kot je in de trip mee. Bloodborne 2, provocerend goed.
29-09-2019
8/10

Dino's 5
Elk jaar worden er 50 nieuwe dinosaurussoorten ontdekt! En door de vooruitgang van de wetenschap krijgen paleontologen een steeds duidelijker beeld van deze fascinerende dieren en hun omgeving. Op basis van het laatste onderzoek toont deel 5 van Dino’s verbazingwekkende dinosaurussen in al hun vormen: van Caihong, de kleine dinosaurus met regenboogkleurige veren, tot Patagotitan, de kolos van 70 ton met de lange nek, en, niet te vergeten, Trix, het T-rex wijfje dat met volle goesting haar tanden in het leven zet!

Dat Russen nog niet uitgestorven zijn in deze prehistorische educatieve gagreeks bewijzen de Plateosaurus, Chasmosaurus, Deinocheirus, Supersaurus, Limusaurus en tal van T. Rexen. Leuk en snoezig, tenzij de klauwen gekromd worden, de tanden gevijld, dan zit je met een gevaarlijk specimen in de buurt. Interessant, al mist scenarist Plumeri vaak de pointe en is de ontboezeming van menig diersoort nogal sec. Voor wie van Dino's houdt.
31-07-2019
6/10

Valarie Moore 1
Maak kennis met Valarie Moore, een avontuurlijke kunstdief die niet alleen de kubus steelt, maar ook het hart van de jonge Tonarius Mars. Wat begint als een gewone klus verandert al snel in een spannend spel op leven en dood.

Die Moordgeheimen bleven beter doodgezwegen. Dit is er eentje van willen maar niet kunnen, een genre waarin ook uitgever Paquet behoorlijk gedreven is. Mechanische en erg gekunstelde decors (via een 3D-programma gefabriceerd?) met daarin in poserende acteurs, telkens duidelijk overgenomen uit andere klassieke verhalen. Herken je daar geregeld een vleug Blake en Mortimer. Zou een compliment moeten zijn, ware het niet dat je voortdurend aan plagiaat denkt. De tekenende inkleurder moet daarbovenop ook nog eens bewijzen dat hij heel het palet beheerst, het creëert een schreeuwlelijke kakofonie. Vergelijk met de kleine zwartwitkadertjes achterin het dossier. Nog maar net begonnen en nu reeds aan herbronning toe.
28-06-2019
4/10

Jommeke 72 (herdruk)
Choco wordt door een vreemde man ontvoerd. Jommeke en Filiberke trekken op onderzoek uit. In de zoo en bij het circus vinden ze niets. Wat later leest Jommeke in de krant een merkwaardig artikel over een inbraak in de ambassade van Paraguay. 

Oorspronkelijk slechts 40 pagina's, sinds jaar en dag aangevuld met zes grote illustraties die het reeds vrolijke verhaal aanvullen. Choco ontvoerd, wie haalt zo'n streek uit. Het arme aapje wordt ingezet om slechte, criminele daden te presteren. Het lijkt een eenvoudige opdracht voor de agenten om de dief te ontmaskeren, gelukkig komen Jommeke en Filiberke te hulp. Uiterst simpel en efficiënt, deze minithriller, eenvoud troef. Wel nogal donkere kleuren.
31-07-2019
6/10

Castan Box 1-3
Oplage van de box: 300 exemplaren. 17e eeuw, Indische Oceaan, Golf van Bengalen. Twee jonge Franse matrozen worden gedwongen dienst te nemen in het koninklijke leger van Macchawari. Door hun inzet, en geholpen door hun strijdmakkers, bouwen ze mee aan de faam van een groot rijk.

Een doos met daarin de drie delen, kan je meteen het verhaal in een keer lezen. Over Voor de eer van Macchawari: beginnerswerk dat voorlopig onvoldoende intrigeert. Raphaël Morellons draagkracht in de lijnvoering is flinterdun, het kleurwerk moet veel opvullen. Alleen is ook dat ontoereikend. De kroniek van een jongetje dat gehard wordt op een andere plek ver weg van huis, boeit slechts met mate. De lettering mist net als Morellons tekeningen helaas persoonlijkheid. Over Het land van de donderdraak: de heilige Morello-drievuldigheid evolueert positief. Het verhaal van Raphaël krijgt meer vorm, al wordt de bedreigende positie van Castan ten opzichte van het eerste deel weggemoffeld. Alexandres tekeningen blijven rudimentair, vooral in de decors schimmig en ingevuld via enkele streepjes. Het is Abigaïl die als inkleurder versterkt en de personages meer karakter geeft, vooral in de close-ups. Was de opener nog een twijfelgeval, Het land van de Donderdraak intrigeert. En over Het fort van koning Xiang: ofte hoe een reeks geleidelijk aan toch groeit. Terwijl nieuwelingen zich vaak vergalopperen en al hun kruit reeds in het eerste deel verschieten, rijpen de broertjes Morellon en bouwen ze op naar een climax. Inhoudelijk door de oorlogsavonturen van Castan verder sterk uit te diepen, artistiek door beter de (computer)technieken te leren beheersen. Enkel aan hun covertekeningen en het logo moeten ze nog werken, maar binnenin heb je eenzelfde opwindend gevoel als bij het lezen van een Gung Ho. Verraad, discipline, intelligentie, doorzicht en trouw, basisingrediënten voor een sterk krijgsverhaal. Dat de sterkste moge winnen.
29-09-2019
7/10

Geen opmerkingen: