zondag 13 oktober 2019

Vuurpoel 2 - Aspis, detectives van het ongewone 5 - Dwergen 9 - Suske en Wiske 349 - Rode Ridder 263

De vuurpoel 2 SC - HC
De kruisridders moeten het opnemen tegen tegenstanders die te gruwelijk zijn voor woorden!

Toepasselijk voor een ketters verhaal, Arboris aanhoort de gebeden en brengt op zeer korte tijd ook de delen 2 en 3 op de markt. Montaillou was een schot in de roos, Bernadette bevestigt. De eenvoudige cover is geen valse façade, je krijgt waar voor je geld: ridders vechtend tegen monsterlijke beesten. Terwijl er een kerkelijke tweestrijd woedt, de pauselijke gezanten die hun onkunde maskeren achter de traditionele inquisitie om het woekerend, onverklaarbare kwaad te bestrijden, tegenover het vrije geloof onafhankelijk van een kerkelijke instantie, wordt de mens bedreigd door een vreemde entiteit. En in plaats van eendrachtig de strijd aan te vatten, zien sommigen zich toch genoodzaakt hun ongegronde autoriteit te laten gelden. De vuurpoel is eenvoud met inhoud.
23-09-2019
8/10

Aspis, detectives van het ongewone 5
Na de vreselijke Von Schreck-affaire bleef Flora Vernet wezenloos en uitgebloed achter. Zij, die voorheen ten strijde trok tegen de bloeddorstige monsters van deze eeuw en de vooroordelen van haar seksistische collega's, brengt voortaan haar dagen door in bed. Hugo zet al zijn energie en fantasie in om haar uit die apathie te bevrijden. Zelfs de beroemde commissaris Dupin, haar rivaal, wiens intelligentie slechts wordt geëvenaard door zijn eigen misogynie en pretentie, gaat er mee akkoord om haar telkens opnieuw uit te dagen met een partijtje schaak dat steevast eindigt in mineur.

Lamontagne 'geeft' zijn kindje door aan Emmanuel Despujol, waardoor er gelukkig geen bruusk einde kwam aan deze toch wel vermakelijke reeks. De catatonische toestand waarin Flora zich bevindt, zorgt voor een trage aanzet, Hugo onderneemt tal van pogingen om haar te doen ontwaken. De genezing zet Thierry Gloris iets te gemakkelijk in, hij mist hier de finesse van een charcutier of keurslager. Vanaf dan razen de auteurs doorheen een dramatische plot, logisch met een opera op de achtergrond. Geen fantoom, wel Faust is de pineut. Tweeledig, dus het is wachten op het vervolg om te weten hoe Gloris zijn ziel verkocht heeft aan de duivel. Het duurt een tijdje, maar halfweg zit in Whodunit in de opera de vlam weer in de pan.
23-09-2019
7/10

Dwergen 9 HC - SC
Dröh, de zoon van Oosram, heeft de wereld doorkruist om te leren vechten. Wanneer hij thuiskomt, is er van oorlog echter geen sprake. Bij zijn familie heeft hij geen toekomst meer en Dröh gaat als grondwerker aan de slag bij de aanleg van een weg door het land der Winden.

Grafische eenheidsworst, Bordier tekent als dertien in een Uitgeverij Soleil-dozijn. Het verhaal? Hoe word je een harteloos, hard iemand met voor de lezer in het achterhoofd de eeuwige hoop op verlossing, Dröh van de zwervers zal altijd een zwerver blijven. Jarry moet dringend uit een ander veel te beschrijvend vaatje tappen.
26-08-2019
6/10

Suske en Wiske 349 SC - LX - XXL
Barabas is zijn uitvindingen beu en wil de wetenschap aan de haak hangen. Tot hij via Sidonia op het idee komt om te gaan kokkerellen. Hij gebruikt zijn wetenschappelijke kennis nu in de keuken.

Is je honger gestild na Het lekkere lab? Neen. Vrij ongeïnspireerd leeft de scenarist op wolken en vergeet inhoud te geven aan het weinig wisselvallige menu. Net als het door Barabas gecreëerde recept is Het lekkere lab te luchtig.
09-09-2019
5/10

De Rode Ridder 263 SC - LX - XXL
Johan en Allis ontmaskeren een oplichter die talismannen verkoopt. Maar de charlatan herkent Johan. Hij herinnert zich zaken die Johan liever verborgen houdt. Was zijn rol tijdens de kruistochten misschien minder onschuldig dan hij iedereen wil laten geloven? Allis confronteert de Rode Ridder met zijn verleden, maar Johan keert zich tegen het meisje.

Bijgeloof en bovennatuurlijke krachten (hoewel steeds verklaarbaar), zo lang het gefantaseer binnen de perken blijft, kan je het beschouwen als geloofwaardig. Wanneer echter duivelse interventies de kop opsteken, kom je in het obscurantisme en satanisme terecht (met in hetzelfde kielzog: de religie) en is het meegaan in de fantasie van de auteurs afhankelijk van de genade der lezer(s). In De vervloekte talisman zitten iets te veel vervloekte elementen om mee te stappen in het verhaal. Professioneel gemaakt.
09-09-2019
5/10

Geen opmerkingen: