woensdag 30 oktober 2019

Ultimate Avengers 2 - Baard en Kale Integrale 7 - Duisternis 5 - Samoerai legenden 5 - Insiders 2.4

Ultimate Avengers 2
Het is begin eenentwintigste eeuw. De wereld is ingrijpend aan het veranderen. Misdaad wordt supermisdaad en terrorisme wordt superterrorisme.

Dat Mark Millar niet enkel provocatieve Kick Ass-achtige pastichestrips op het superheldengenre maakt, bewijst de scenarist met bravoure in Ultimate Avengers. Hoe hij de persoonlijkheden van die Goddelijke übermenschen portretteert met hun onvolmaaktheden en zinnige monologen die ze spuien, het vermenselijkt het gegeven. Ieder heeft wel zijn of haar duister kantje dat je met handschoenen zachtzinnig moet bespelen, wil je niet dat het tot een desastreuze woedeuitbarsting komt. Gefocust op vijf van die uitzonderlijke genieën krijg je een heerlijk staal van wat ieder van ons in meer bescheiden vorm in zich heeft. Millars dialogen laten de fictie de werkelijkheid inhalen. Welke acteurs mogen de licentiehouders inzetten om die superhelden op het witte doek te spelen? Samuel L Jackson staat alvast vast! Ook een pluim voor het sterke werk van Bryan Hitch wiens menschen van vleesch en bloed met veel karakter en emotie alle dialogen perfect acteren. Acteren? Neen, bij hem is dat natuurlijk. Ultimate Avengers 2: topstrip.
26-10-2019
9/10

Baard en Kale Integrale 7 HC - LX
In deze zevende bundeling van de avonturen van Baard en Kale slepen Maurice Tillieux en Will ons naar alle uithoeken van de wereld! De reis gaat vanaf thuisbasis Frankrijk naar Engeland, daarna naar Polynesië en tenslotte naar de Verenigde Staten, waar Baard en Kale New York onveilig maken met een klassieke kofferjacht.

Goed dossier met vooral weer veel persoonlijke foto's die de achter-de-coulissen-privé-sfeer een beetje verder blootleggen. Interessant. Over Uit de afgrond: wat een onzinnige actie van Miss Kiki om haar hond in de autokoffer over de Britse grens te smokkelen. Ondertussen zijn we het inderdaad gewoon zonder controle een ander land te betreden, toentertijd moest je bijna de Berlijnse Muur beklimmen met het risico gefusilleerd te worden mocht je je verdacht gedragen. Er spreekt een ervaringsdeskundige. De koppige dame zet door, brengt behoorlijk wat levens in gevaar, zorgt daarenboven voor enorme materiële schade en toch lijkt het haar niet te deren. Normaal zijn Britten flegmatiek! Tillieux kiest na de onwaarschijnlijke actie voor de onwaarschijnlijke kruising van horror à la The little shop of horrors met The phantom of the Opera, het monster dat schuilt niet zozeer in de coulissen van het theater, wel in de riolen van het geteisterde Londen. Baard en Kale hollen voornamelijk achter de feiten aan. Gelukkig is er de wetenschap die het gedrocht alsnog kan intomen. Uit de afgrond duikt ET op. Call home! Over De dode duiker: Hoewel doorspekt met humor beseffen de hoofdrolspelers niet dat hun volgende reis helemaal niet zo idyllisch is, toch zeker wanneer blijkt dat er moord in het spel zit. Een Cluedo met meesterdetectives veelal als toeschouwers die bij mondjesmaat de ware toedracht weten te achterhalen. Femme fatale Kiki krijgt weer haar hoofdrol, zij verbindt Baard en Kale met nieuwe gevaren. Over De dode duiker, exotisch en avontuurlijk. Will is dodelijk efficiënt. Over Baard en Kale in New York: zelfs al lees je de inleiding van de zevende Baard en Kale Integrale bundel niet, je voelt meteen in welk perspectief je dit verhaal kan plaatsen. Geen Popeye Doyle die op jacht gaat naar de drugssmokkelende criminelen, hier eerder toevallig dat Baard en Kale ongevraagd in aanraking komen met het witte goedje. Geen French, wel een Italian Connection als grensoverschrijdend themapunt. Tillieux is uitmuntend in het schrijven van actie, voor die tijd vooruitstrevend. Mocht het je voorheen niet opgevallen zijn, Will is een uitstekend componist die ook steeds zoekt naar een vloeiende enscenering om het dynamische verloop van het kadertje te versterken. Veertig jaar oud en blijft met gemak overeind.
26-10-2019
7/10

Duisternis 5
Slot van deze vijfdelige fantasysaga, door Bec en Durango-tekenaar Iko!

Toen dat eerste album verscheen, maakte Iko danig indruk. Een duistere versie van Yves Swolfs die à la Olivier Ledroit (Requiem de vampierridder) met overdadige decors in gitzwarte inkt je wist te overdonderen. Ondertussen heb je meer nood aan inhoud dan aan visueel spektakel. Betreffende dat laatste heeft Iko zelf al het eigen kunnen behoorlijk afgezwakt. En Bec? Die voelde zich weer geroepen om als Ridley Scotts Alien te doen herleven, de zoveelste verwijzing naar Prometheus. Dit vijfde deel zorgt niet voor een meerwaarde.
26-10-2019
5/10

Samoerai legenden 5
Hij is knap, gebronzeerd, mysterieuze glimlach. Nariko is in de ban van deze knappe verpersoonlijking van Kenjiro. Ze liefkozen, ze kussen, ze worden minnaars.

Als afgeleide van de hoofdreeks verwacht je steeds verhalen rond de legendarische samoerai Takeo. Niets is minder waar. Uit de legendes waar samoerai in voorkomen put Di Giogio, kan ze (de samoerai) in deze context zelfs vrouwelijk zijn? Aanvaard het bovennatuurlijke, zoals de Griekse mythologie echt leest, en lees over de ongezonde anomalie verwekt tussen een goddelijk schepsel en een mensenvrouw. Ook in het Japanse walhalla staan daar straffen op. In Uiterlijke schijn worden de maskers afgelegd en komt de schrijnende waarheid aan het licht. Niet alles, zelfs als God, kan je onbestraft doen. Dit vijfde deel mag er best wezen.
25-10-2019
6/10

Insiders 2.4
Na de aanslag op Air Force One, zoekt Najah haar toevlucht in Libië, waar ze een drugstrafiek opzet om Al-Qaeda te financieren. Om haar vel te redden, staat de knappe insider voor een verscheurende keuze, zeker nu de directeur van de FBI een persoonlijke rekening met haar wil vereffenen.

Het mag er dan in werkelijkheid zo aan toegaan, Bartolls benadering van het realistische spionagegegeven is zo van de pot gerukt dat je het na x-delen niet meer slikt. Ongeloofwaardig en bombastisch, zonder dat je enige betrokkenheid met het 'slachtoffer' Najah voelt. Artiest Munch mag dan beschikken over een mythische familienaam, zijn oersaai realisme doet vaag terugdenken aan Osi in Witte Horizon, willen maar niet kunnen.
24-10-2019
4/10

Geen opmerkingen: