maandag 7 oktober 2019

Tex Willer 11 - De meimoorden - Orks & goblins 3 - De psy 22 - Was getekend... Eric Heuvel

Tex Willer 11 De pioniers
Slecht nieuws voor de pioniers op de Oregon Trail. Drie bandieten hebben zich heimelijk in hun karavaan gevoegd om ongezien weg te komen met de buit van een overval op een posttrein. Andere bandieten hebben dat echter ontdekt. Om de buit te bemachtigen, verkopen die een grote hoeveelheid moderne wapens aan de Piute indianen om korte metten met het complete konvooi te maken. 

Stel: je bent een realistisch tekenaar en je hebt behoorlijk wat talent, dan zou je het uittekenen van een Boselli-scenario toch meteen met beide tekenhanden grijpen. Eenieder die zich aan een Tex Willer mag wagen, zet duidelijk zijn beste beentje voor, ofwel is dat een verdienste van uitgeverij Hum door ons enkel de allerbeste westerns te vertalen. Contradictio in terminis: ondanks de 226 pagina's is de plot flinterdun. We volgen zoals de titel het aangeeft De Pioniers en hun gewroet door de natuur en het bedreigde volk dat opkomt voor de afgenomen vrijheden. Bewust spelend met de inkt om het zwartwit optimaal te gebruiken, geen tekenkundige hindernis uit de weg gaand, Andrea Venturi maakt er een kijkkast van die onopvallend doet vergeten hoe straf hij tekent.
04-08-2019
8/10

De meimoorden SC - HC
Rotterdam, mei 1940. De stad is een militaire bijenkorf, bevolkt door legeronderdelen die vaak niet van elkaars bestaan op de hoogte zijn. In de binnenstad, waar prostituees en illegale speelholen de sfeer bepalen, wordt een halfdronken taxichauffeur laf neergestoken. In zijn taxi vindt men een tas vol defensiegeheimen. Als zijn zoon, Maalbeek junior, op jacht gaat naar de moordenaar van zijn vader wordt hij al snel geconfronteerd met nog meer geweld.

Een boek van Jacques Post verstript, Eric Heuvel herwerkt deze boekenkastthriller die een onderdeel vormt van het Nederlandse oorlogsverleden. Een echte Soldaat van Oranje is dit niet, de opzet is meer bescheiden zonder dat het vaderland gered moet worden. Met als achtergrond de Blitzkrieg-inval van de Duitsers in Nederland, meer bepaald Rotterdam dat door een overmacht overspoeld en gebombardeerd wordt. Complex is de reconstructie met heel wat spelers die aan persoonlijke verrijking denken terwijl anderen (eerder Joden) fatalistisch moeten toezien hoe ze gepluimd worden. Extra dik (77 pagina's) trakteert Eric Heuvel jou in zijn onnavolgbare klare-lijn-stijl en raast doorheen de spionageplot. De Meimoorden, meer dan verdienstelijk.
08-07-2019
7/10

Orks & goblins 3 HC - SC
Na dertig jaar gevangenschap en foltering is Gri’im eindelijk vrij. De krijgsheer van weleer is een oude, gebroken ork die alleen nog gedreven wordt door wraaklust. Gewond, en opgejaagd als een beest, vindt hij onderdak bij een karavaan op weg naar Aspen.

De gebruikelijke boutade: trop is te veel. Niemand verplicht je inderdaad om al die tegelijk verschijnende strips ook daadwerkelijk tegelijkertijd te lezen, maar de eenheidsworst die uitgever Soleil produceert, herkauwt steeds hetzelfde en brengt continu variaties op eenzelfde thema. Nochtans startte de reeks uitzonderlijk goed met een individuele ork- en goblinvertelling. Nu evenzeer met een gri'immige Gri'im in de hoofdrol, eentje die er stevig op inhakt, al was het maar om zijn tere lijf te redden. Alleen is Jarry weer in hetzelfde bedje ziek en valt ongezond bombastisch in herhaling. Créty mag meegenieten van het tijdelijke elfenrevivalsucces. Gewoon.
28-06-2019
6/10

De psy 22
Voor een allerlaatste keer op de bank bij dokter Medard. De meest geschifte psy aller tijden gaat met pensioen

Het doek valt over een reeks die commercieel nooit echt van de grond is gekomen. Nochtans steken hierin de betere Cauvin-gags. Nochtans blinkt de strip uit in expressiviteit. Nochtans valt er enorm te genieten van die levendige tekeningen van Bédu. Alleen lijkt de logica van de voorlaatste 'gag' het vele werk te bevestigen: ondanks alle pogingen om zijn patiënten (en dus ook de lezers) te genezen, blijkt er na zo veel tijd niet veel veranderd te zijn. De gekken blijven immers even gek. Een nogal pessimistische insteek, hopelijk relativeert de werkelijkheid dit alsnog? Om echt te genieten van zijn pensioen kiest Medard voor een carrièreswitch en wordt schaaphoeder! Van een bizar slot gesproken. De twee laatste illustraties spreken boekdelen. Enerzijds het doekt dat valt, anderzijds het op slot doen van de kabinetsdeur.
02-07-2019
6/10

Was getekend... Eric Heuvel
Eric Heuvel viert met deze uitgave zijn dertigjarig jubileum als professioneel stripmaker. Een overzichtswerk van een bijzondere tekenaar die debuteerde met karikaturaal werk in diverse amateurbladen, maar zich op aanraden van Martin Lodewijk ging verdiepen in de Klare Lijn. Hij ontwikkelde zo een geheel eigen stijl. Hiermee maakte hij zowel avonturenstrips als January Jones en Het geheim van de tijd als ook educatieve strips, waar hij een groot publiek mee bereikte. Zo werden twee albums van hem uitgekozen als Nationaal geschenk en verschenen zijn boeken wereldwijd in meer dan 20 verschillende talen. 

Iemand met zo'n uitgebreid oeuvre verdient beter. Alsof Eric Heuvel zichzelf niet te veel eer wou aandoen, beperkt hij de selectie tot een elementair overzicht. Met veel covers en veel illustraties, veel te veel zelfs in zijn typische snoepzachte gesatureerde inkleurstijl. En dat terwijl het schetswerk veelal achterwege blijft, de pagina's 22-23 schitteren zeldzaam. Ongetwijfeld uit schrik om de ontdekkende lezer te overdonderen of uit een zekere bescheidenheid, de keuze geeft het kunnen van Heuvel onvoldoende weer. Compilatie- of hommagealbums, het is de ultieme manier om een artiest in de bloemetjes te zetten. Dit boeket weerspiegelt slechts een fractie van Heuvels kunnen. Een gemiste kans.
10-08-2019
6/10

Geen opmerkingen: