maandag 30 september 2019

Ultimate Avengers 1 - Hilda 1, 2 en 3 in SC - De maanavonturen van Kuifje

Ultimate Avengers 1
De Marvel (superhelden)films zijn populairder dan ooit. Ultimate Avengers is de strip waar het allemaal mee begon.

Mark Millar schrijft een geweldige, 'super'dynamische kroniek over enkele 'super'helden die samengesteld een team moeten vormen om te mensheid te behoeden voor het kwaad. Je leest wederom de hergeboorte van bepaalde iconische grootheden, zij het vanuit een verrassend nieuw standpunt. Weg met alle voorkennis, laat je overdonderen door deze Ultimate Avengers. Hoe geweldig dat ritmische verhaal ook, het zijn Bryan Hitchs tekeningen die voor dat extra surplus zorgen. De openingsscène van 22 pagina's is meeslepend en geeft een goed chaotisch beeld van een militaire bestorming, de landing tijdens Saving Private Ryan waardig. Voorts is het een opbouw (de kleuren worden halfweg iets te flashy) die doet verlangen naar meer. Uitstekend.
21-09-2019
8/10

Hilda 3 SC
Hilda en haar moeder hebben de bergen verruild voor de grote stad Trolberg. Hilda mist haar wonderlijke vrienden en haar oude huis in de magische bossen. Ze vraagt zich af of ze ooit zal wennen aan het leven in deze grauwe steenjungle... Maar als het tijd is voor de jaarlijkse Vogelparade ontdekt Hilda dat haar nieuwe stad niet zo saai is als hij lijkt!

Eindelijk in slappe kaft! Magisch-realisme met sprekende dieren en levende totems die Hilda in een nieuwe, onherbergzame wereld (de stad) brengen waar evenveel dreiging van uitgaat dan het o zo rustige 'platteland'. De jongedame wil absoluut deze opgelegde onbekende omgeving verkennen (hoe of waarom is het gezin verhuisd?) zonder te beseffen volgens de kinderlijke onschuld in welk kluwen ze terechtkomt. Ogenschijnlijk chaotisch en anarchistisch beheerst Luke Pearson het stripmedium en maakt de auteur er weer een gemoedelijke, intelligente jeugdstrip van voor jong en oud.
30-09-2015
8/10

Hilda 2 SC
Omdat ze haar geliefde thuis niet kwijt wil raken, gaat Hilda op avontuur. Want wat heeft dit allemaal te maken met de mysterieuze reus die elke nacht opduikt als de klok twaalf slaat?

Slappe kaft aan de helft van de prijs. Dag en nacht verschil met het voorgaande deel. Is de andere bizar, speels, surreëel zonder enig houvast, Hilda en de reus van middernacht is dat op eenzelfde manier maar dan wél op een verantwoorde en aanvaardbare manier. Zo lieflijk en ingenieus: het Elfenvolk versus reus Hilda, lilliput Hilda versus de reusachtige Reus. Overal logica achter zoeken heeft geen zin, Pearson blijft vasthouden aan de kindernaïviteit die openstaat voor alles wars van volwassenenratio. Subtiel is de omzwachtelde kritiek op integratie, migratie en acceptatie. Hoe mensen, in welke vorm ook, moeilijker mét en naast elkaar kunnen leven. Hilda, kinderboeken met een fantastische ziel, doet de collectieStrips voor beginnende lezers verbleken. Hilda en de reus van middernacht, bijzonder.
31-12-2015
8/10

Hilda 1 SC
Watergeesten, reuzen, rare houtmannetjes en trollen: Hilda's uitstapjes spelen zich af in een wonderlijke wereld. En op dit avontuur komt ze voor heel wat verrassingen te staan. Maar, zoals Hilda zelf ook al opmerkt: "Zo is het leven van een avonturier."

Nu ook dus ook in een goedkopere slappe kaft. Jeugdig enthousiasme van Luke Pearson met een leuke, avontuurlijke meid in de hoofdrol. Hilda is zo'n niet alledaags kind dar minder voor de hand liggende avonturen beleeft. Hoewel ook zij de routinehandelingen van eten en slapen doet, maakt ze van deze gebeurtenissen steeds zelf bijzondere momenten van. En met een moeder die dat allemaal toelaat ('s nachts slapen in een tent terwijl het buiten zo hard regent) heeft ze geluk over zo veel zelfstandigheid te beschikken. Wie is dat houtmannetje dat telkens onbehaaglijk het huis komt binnenvallen en zich voor de haard neerploft? Hoe gevaarlijk zijn de trollen zoals ze in boeken beschreven worden? Hilda en de Trol, een zacht, lief kinderboek.
31-12-2015
6/10

De maanavonturen van Kuifje
50 jaar na de eerste maanlanding worden Raket naar de Maan en Mannen op de Maan terug gebundeld met een nieuwe cover.

Het boek van de gemiste herdrukkans. Wat een zielige Casterman-vertoning, zelfs de spotprijs van 19,50 euro voor deze mooie harde kafteditie kan het gebrek aan achtergrondinformatie niet compenseren. Er is al zo veel over dit tweeluik (en Hergés oeuvre) geschreven geweest dat zelfs al vielen ze continu in herhaling, je de parallellen tussen de totstandkoming en de realiteit in de juiste context geplaatst zag worden, de nieuwe lezers alleen maar extra had kunnen begeesteren. Nu is het slechts de zoveelste droge herdruk in een fantasieloos kleedje, een reden tot aanschaf onwaardig. Sorry, meneer Hergé, maar dan toch liever gewoon de prachtige facsimilé-uitgaven ter hand nemen. Lang zal het niet duren of de marketing- en uitgeefverantwoordelijke zullen op het matje geroepen worden.
02-08-2019
5/10

Geen opmerkingen: