zondag 22 september 2019

Melvile - Vrouwen in 't wit - Smurfen - Buurtpolitie en Onklopbaar

Melvile 1 HC - LX
Na zijn eerste roman, trekt Samuel Beauclair zich terug in Melvile, in het huis van zijn overleden vader, die net als hij roman-schrijver was. Als slachtoffer van een schrijversblok en liefdesverdriet, komt hij maar niet aan schrijven toe. Hij hoopt in de omgeving waar hij is opgegroeid en een deel van zijn jeugd doorbracht, rust te kunnen vinden. Ver weg van zijn nare herinneringen.

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Met Melvile denk je meteen aan Herman Melville, schrijver van het iconische Moby Dick. Samuel Beauclair blijkt eveneens te vechten tegen zijn witte walvis, zij het in de gedaante van monsterlijke dromen die verwijzen naar zijn jeugd. Met een gestage, vredige opbouw kruip je in de huid van de weinige personages en voel je de moraal wegglijden. Het moreel ook trouwens. De echtheid en authenticiteit versterkt Romain Renard door zeer realistische decors te implementeren. En hoewel je, ondanks de warme gloed van de zonnestralen, weet dat de nachtelijke scènes het gemoed weer zullen onderdrukken, hoop je toch op verlossing. Je verwacht in Melvile (ville de mal?) een psychologische thriller, een gevoel dat Renard lang weet vol te houden. Verrassend is zijn ontknoping. De getormenteerde kaft straalt nieuwsgierigheid uit, weet dat ze beloond wordt.
23-09-2019
9/10

Vrouwen in 't wit 41
Deel 41 is even grappig en scherp als altijd, en beschrijft met veel humor wat er gebeurt in het ziekenhuis als er wordt besloten dat naastenliefde er geen plaats heeft, want daar is toch geen tijd voor, en geen budget! Gags met ruim 500 cc pure humor die deze reeks een plek bezorgen bij de grote klassiekers uit de Frans-Belgische stripwereld.

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Veertien grappen, gemiddeld drie per uitgerokken gag. Dat Dupuis ooit euthanasie moest toepassen op een paar van hun iconische reeksen, Vrouwen in 't wit voorop, viel te verwachten. Dat het zo lang zou duren is opmerkelijk. Enkele titels krijgen zelfs nog extra 'uitboltijd' vooraleer ze ten grave gedragen worden. Veel patiënten, weinig centen mist humor. Zelfs in een doorsnee ER-aflevering kom je meer humor tegen.
10-08-2019
5/10

Onklopbaar 1
Beeft, boeven, hier komt Onklopbaar! Deze nieuwe hoofdrolspeler schiet, zoals elke zichzelf respecterende superheld, de weduwe en het weeskind te hulp. Maar hij redt ook de honden en katten van grootmoeders, de zoon van de burgemeester, en de hele stad.

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Leuke gadgetstrip die letterlijk het normale patroon van de kaderstrip doorbreekt en grenzen verlegt op het vlak van de traditionele vertelkunst. Ideaal om in gematigde porties wekelijks te ontdekken in een magazine (bijvoorbeeld Spirou), alleen steekt de formule in boekvorm na een aantal afleveringen al wat tegen. Creatief en inventief, zoals je het reeds mocht ontdekken in de ontzettend leuke Minions, in het verlengde van Otto, zij het dit maal met woorden. Onklopbaar, voor mensen, jong én oud, die out of the box willen denken en lezen.
27-08-2019
6/10

De Smurfen 38
De Smurfen ontdekken een vreemd voorwerp in het bos: een magische bril. Wanneer ze de bril opzetten komen ze in een wondere wereld vol fantastische avonturen terecht. Gefascineerd door de bril verliezen de Smurfen beetje bij beetje het contact met de realiteit. Gelukkig blijft Brilsmurf met beide voeten op de grond.

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Het is een beetje cynisch, een stripreeks die indertijd zelf de mogelijke aanhangers aan zich wou binden via onder andere animatiereeksen verzonden via de beeldbuis waar menig kind verslaafd aan raakte en die nu zelf de vinger op de wond legt met het wonderlijk aantonen hoe je in de ban kan geraken van het virtuele. Het kwaad wordt dan wel weer voorgesteld door de mens en zijn hebzucht voor goud, het blijft opzienbarend dat die kleine blauwe mannetjes zo snel opgeslorpt worden door een droomwereld. Zo erg zelfs dat de Grote Smurf zich niet kan bedwingen en het toestel opeist. Pechvogel Brilsmurf kan er niet van genieten en zorgt wel voor de definitieve bevrijding. De droommachine, een nobele poging om jong en oud terug met beide voeten op de grond te zetten en ons de ogen de openen voor al het schoons in de reële wereld!
10-08-2019
6/10

De buurtpolitie 6
De hele buurt is in de ban van een aantal bizarre branden. Eerst een auto die uitbrandt en waarvan de chauffeur spoorloos is. Dan een villa van een rijke ondernemer. En vervolgens staat er ook een sauna in lichterlaaie. Van de daders ontbreekt aanvankelijk elk spoor. Plots dreigt Robin in een nieuwe brand om te komen.

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Het blijft eigenaardig om een semi-reality-TV-reeks over de buurtpolitie in plasticineachtige vorm te zien verschijnen als beeldverhaal. De verdienste van NIX en c° zit hem vooral in de pogingen om het alledaagse stramien te doorbreken. De verhaaltjes blijven weliswaar even flinterdunnetjes, toch zoekt de auteur naar dynamiek in de tekeningen en de camerastandpunten. Geflankeerd door een portie slapstick kabbelt het voorspelbare scenario vooruit, naar de vermoedelijke aanstokende brandstichter hoef je zelf niet ver te zoeken, hij wordt op een presenteerblaadje aangeboden. Brand! Brand!, blust je nieuwsgierigheid.
10-08-2019
6/10

Geen opmerkingen: