vrijdag 20 september 2019

Afrikakorps - My Little Pony - Remi - Tom Poes - Hauteville House

Afrikakorps 1
Op 14 februari 1941 landen de Duitsers in Tripoli (Libië) bij de 5th Light Division. De 15de Pantserdivisie zal daar één maand later landen. De situatie is kritiek en het leger vertrekt (na een training van vier weken) onmiddellijk richting El-Agheila om op de Engelsen te jagen. De Engelsen overschatten de aantallen van de Duitse troepen en worden al snel uit El-Agheila verdreven. Op 4 april wordt Bengazhi ingenomen, waardoor luitenant-generaal Erwin Rommel vrij spel heeft om Tobruk aan te vallen.

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Olivier Speltens heeft zich zo verdiept in de materie van het Afrikakorps dat hij vergeet de voor hem vanzelfsprekende troepenverplaatsingen en manoeuvres ook voor een niet-kenner overzichtelijk over te brengen. Dat Rommel een genie was op gebied van oorlogvoering, was gebleken, maar de manier waarop is niet altijd even duidelijk, ook niet in deze uitgetekende versie. Jammer, want Speltens doet zo zijn best om de spanning en de grandeur van de militaire escapades zo levendig mogelijk voor te stellen. Battleaxe, inteeltoorlog.
26-08-2019
6/10

My Little Pony 4
Prinses Cadance en Shining Armor hebben Twilight Sparkle en haar vrienden uitgenodigd om de dag met hen door te brengen. Als hun komende huwelijksdag ter sprake komt, is Fluttershy wel benieuwd hoe ze elkaar hebben leren kennen.

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Katie Cook exploreert het liefdesverhaal tussen Cadance en Shining Armor vanuit twee hoeken. Wanneer je denkt dat Armors pogingen vruchteloos zijn, komt de redding uit een verrassende hoek. De opsplitsing is creatief en onverwachts origineel, toch zeker in dit genre. Helaas zijn de tekeningen van het suikergoedroze iets te identiteitsloos met antropomorfe minipaarden in de hoofdrol. Doe een zonnebril om niet verblind te worden door de schone schijn. Waarom had alles niet in de stijl van de cover getekend kunnen worden?
28-08-2019
5/10

Rémi - Alleen op de wereld
Rémi, een wees die werd verzorgd door de vriendelijke Madame Barberin, wordt losgerukt van zijn adoptiemoeder om te worden toevertrouwd aan Signor Vitalis, een mysterieuze reizende muzikant. Aan zijn zijde zal hij het ruige leven van de bootsman leren leiden en zingen om zijn brood te verdienen. Vergezeld door de trouwe hond Capi en het kleine aapje Joli-Coeur, zal Rémi's lange reis door Frankrijk, vol ontmoetingen, vriendschappen en wederzijdse hulp, hem leiden naar het geheim van zijn afkomst.

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Simon en Stalner zijn iets te compact in het uitdiepen van Rémi's levensverhaal. Dit had meer tijd en uitweiding nodig om je de miserie van de jongen helemaal eigen te maken. Nu komen de 'spontane' interventies geforceerd over met alle protagonisten die het pad van de hoofdrolspeler terloops kruisen (wat met Roussette?) en vooral de miserie die de vondeling moet ondergaan. Toch is het uitermate interessant voor de niet-kenner wil deze in de toekomst mee kunnen praten over het lot van de getormenteerde wees. Engeland heeft Dickens, Frankrijk Hector Malot, nu dus in verstripte vorm te (her)ontdekken. Wel pijnlijk om te moeten vaststellen dat dit gebaseerd is op het filmscenario en niet het boek als bronmateriaal gebruikt. Stalner, die zich vaak schuldig maakt aan maniërisme, houdt zich behoorlijk in en verrast met een andere techniek van inkting, getuige de kaders 1 en 3 op pagina 6. Vloeiend mooi. Geen hoogstaande literatuur zoals de Pagnols, wel –ondanks het onderwerp– vermakelijk.
28-08-2019
6/10

Tom Poes 7 en de trillings
Luxe editie met prent. Heer Bommel voelt zich geroepen om als proefpersoon voor professor Prlwytzkofski de atoomtrillingen te testen op zijn lichaam. Hierdoor wordt heer Bommel onzichtbaar!
Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Tim Artz wordt erkend voor de tekeningen op het omslag en de inkleuring binnenin van het boek, wie produceerde dan al de rest? Tom Poes is zo'n old school-boek waarbij geen enkele moeite werd gedaan om het in een modern(er) jasje te steken. Oubolligheid troef met een chaotisch holderdebolder-verhaal tot gevolg. Heer Bommel valt door een experiment van de ene in de andere verrassing met kwalijke, fysieke gevolgen. Een beetje op zijn Douwe Dabberts probeert Artz eenzelfde retrosfeer weer te geven, matig geslaagd, als je begrijpt wat ik bedoel.
11-06-2019
5/10

Hauteville House 15
Zelda en Gavroche moeten een wezen overwinnen dat uit de diepte van de oceanen is opgedoken om de mensen te onderwerpen. Geholpen door “zij uit de diepten”, een soort die bijna is uitgestorven, gaan ze op bezoek bij mythische inheemse volken van Patagonië, zoals de Reuzen en de Selknam, en sluiten allerlei bondgenootschappen. Maar is die strijd tussen de verschillende elementen van de Orde van de Obsidiaan niet vooral de voorloper van een enorme naderende ramp?

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Mocht het album Kaap de Goede Hoop heten dan zou je bulderen van het lachen, want veel hoop heb je immers niet meer na al hetgeen scenarist Duval uit de duim wist te zuigen. Deze stripreeks is ondertussen volledig ontspoord en elk nieuw deel blijkt dat helaas te bevestigen. Bovendien voelt Thierry Gioux zich in een comfortabele zetel genesteld, onaantastbaar tekenend alsof zijn stijl geen extra verfijning en accuratie meer vereist. Artistiek een gevaarlijke instelling. Kaap hoorn kaapt al je interesse voor de vervolgen weg. Het steampunkgehalte is ondertussen verdrongen door antropologie met een buitenaards staartje.
26-08-2019
4/10

Geen opmerkingen: