zaterdag 21 september 2019

Betsy - Batman - Moskouse brand - Koningen en Kruisen - Aérepostalse Saint-Exupéry

De avonturen van Betsy 4
Betsy heeft een nieuwe oldtimer aangekocht voor de verzameling van Fritz Schlumpf. Terwijl de rijke zakenman zijn nieuwe aanwinst viert, wordt Betsy door de politie opgepakt wegens spionage.

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Een leuke thriller met opwindende momenten, toch zeker wanneer Betsy zich van haar beste kant laat zien, als racepilote welteverstaan! Jérome Phalippou hanteert een meer karikaturale stijl die je ook terugvindt in Krasse knarren. Het geeft de personages karakter en zorgt voor expressieve redevoeringen. Enkel wanneer het vrouwelijk schoon in close-up wordt getoond (zowel Betsy als cameoverschijnsel Margot) struikelt Phalippou, voor de rest ideaal mannenvoer. Kwijlen maar, op de bolides welteverstaan!
26-08-2019
6/10

Aéropostale - Legendarische piloten 4
Van zijn jeugd tot aan de vooravond van zijn dood volgen we de onalledaagse levensloop van Antoine de Saint-Exupéry, via bekende gebeurtenissen zoals zijn loopbaan bij de luchtpost en zijn huwelijk met Consuelo, maar ook minder gekende facetten van zijn bestaan zoals zijn belangstelling voor hypnose en occultisme of het ongeval met een watervliegtuig dat hem bijna het leven kostte.

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Schrijver Bec wil het traditionele biografiestramien doorbreken en vertelt vanuit een origineel standpunt. Helaas struikelt de strip over de vele losstaande anekdotes die voor een niet-kenner als weinig coherent overkomen. Antoine mag dan legendarisch geweest zijn, Becs schrijfsel is dat niet. En met de kille, afstandelijke tekeningen van Dumas (met dito inkleuringen) wordt die zakelijkheid alleen maar beklemtoond. Saai.
26-08-2019
5/10

Koningen en kruisen 1
Het jaar 1000. Aan de zuidoostelijke grens van het Heilige Roomse Rijk is vrede een relatief begrip! Koningen en kruisen vertelt over de confrontatie tussen Koenraad II, keizer van het Heilige Roomse Rijk, en Stefanus I, koning van Hongarije. Dit grootse, facinerende, historische fresco zit boordevol oorlogsgewoel en intriges!

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Schoenmaker blijf bij je leest, Franstalige pseudo-uitgevers die zelf een stapje wagen naar de Nederlandse taal, niet altijd een goed plan. Dat BD Must archivarisch materiaal van Nederlandstalige oorsprong ook in onze taal reproduceert, begrijpelijk, dat ze zich echter geroepen voelen om strips die hen op een dienblad aangeboden worden meteen te vertalen om de auteurs te paaien, neen. De opmaker van dienst houdt er immers geen rekening mee dat onze ruggen anders gepresenteerd worden. Gelieve in het vervolg de juiste leesrichting te gebruiken. Maar het schoentje knelt vooral in het artistieke nihilisme van het boek. Sinonimo en vooral Levi missen de maturiteit om deze historische blabla-kroniek aanschouwelijk voor te stellen. Alsof je een droog historisch boekje zit te lezen met tweederangstekeningen, episodisch de geschiedenis van Hongarije reconstruerend. Saai en weinig verheffend. Goeie strips maken, het is een kunst. BD Must, voor ons had Koningen en Kruisen (het onleesbare lettertype alleen al op de cover) niet gemust.
23-09-2019
5/10

Batman door Brian Azzarello en Eduardo Risso
Gotham is een stad van schaduwen die net zo gevaarlijk zijn als de monsters en maniakken die er wonen. De duistere ridder opent de jacht op een genadeloze moordenaar en het spoor leidt hem langs zijn grootste vijanden. Maar heeft hij het wel bij het juiste eind?

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Azzarello en Risso, twee handen op een buik. De samenstelling met verschillende verhalen werkt een beetje ontwrichtend. De uitgever vergeet de nodige intermezzo's in te lassen om de episodes los te koppelen van elkaar. Zelfs al ben je volwassen genoeg, toch heb je de neiging ze meteen te verslinden. Deze bundel is een mix van Sin City, Broze stad weerspiegelt de fragiliteit van een wereld vol zonde. Littekens leunt daar nog dichter bij aan door enkel in zwartwit af te drukken natuurlijk. Risso's appel valt niet ver van de Miller-boom. Azzarello gooit alle registers open door menig Batman-vijand op te voeren. Waarom steeds die noodzaak om zich niet enkel te focussen op één opponent? Estheet Risso maakt er steeds een kijklustig spektakel van, waardoor je minder gezogen wordt in de ontwrichtende plots. Want met Killer Croc, the Penguin, Scarface en de Joker kan je moeilijk verwachten dat het in de psyche van de vleermuisman er rustig aan toegaat. Het meest eenvoudige verhaal uit Wednesday comics maakt het meest indruk. Het hoeft niet altijd complex te zijn, iets waar 100 Bullets-man Azzarello zich vaak aan bezondigt.
23-09-2019
7/10

Brand in Moskou! SC - HC
Het Grande Armée van Napoleon staat voor de poorten van Moskou. De gouverneur van Moskou, Graaf Rostoptsjin, gaat de gevangenissen af om alle misdadigers vrij te laten en ze de vrije hand te geven om te gaan stelen, plunderen en moorden. Daarnaast laat hij op diverse plekken in de stad brand stichten, zodat er niets in de handen van de Fransen kan vallen, en geeft tegelijkertijd opdracht alle waterpompen weg te halen.

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: Hoe slecht is de mens? Niet zo slecht als je zou vermoeden. Zelfs een gevreesd moordenaar heeft wel een moraal, dat blijkt uit Anatoli's handelingen. Vaak geconditioneerd of net vanwege behoudsgezinde factoren wordt hij (of zij) gedwongen zich te verweren en eventueel over te gaan tot geweld. De context die Kid Toussaint creëert biedt genoeg mogelijkheden om een verdorven ziel bloot te leggen. Nochtans hebben die wreedheden een zekere grondslag die je in rekening moet nemen. Met de bestorming van Moskou door de troepen van Napoleon lijkt het ieder voor zich. Niet voor Anatoli, monsterlijk en toch rechtgeaard bindt hij de strijd aan met een nog grotere demon: de Franse keizer. Brand in Moskou wordt vooral gedragen door die verschroeiende gloed die Stéphane Perger creëert met het kolkende vuur in de Russische hoofdstad. De grauwe kleuren van het moreel verval vergaan tot as. Bloeddorstig, beestig en toch menselijk, je verwacht het niet meteen. Sterk. Kid Toussaint had gerust nog dieper mogen graven, het avontuur primeert met als ultiem culminatiepunt: de afgang van...
23-09-2019
7/10

Geen opmerkingen: