zondag 21 augustus 2011

Verzamelwoede: de Jommekesschat

Sinds de medewerking aan de Jommekestentoonstelling voor de Strip14daagse van Brussel in 2007 zit ik opgezadeld met een heuse Jommekesfobie. Hoewel ik toendertijd alles bijeensprokkelde waar ook maar enigszins de beeltenis van Jommeke opstond, maw merchandiseartikelen, verwachtte ik niet om in de jaren daarna nog opmerkelijke vondsten te doen. En toch wordt op rommelmarkten mijn oog steeds getrokken naar van die gadgets waarop de jongen met het strooien dakje sierlijk pronkt. Alsof je d'r een specifiek zesde zintuig voor hebt ontwikkeld. Anderen bestempelen dit fenomeen 'gewoon' als abnormale misvorming.
Uniek beschouw ik die stukken niet, wel behoorlijk zeldzaam -ondanks de immense populariteit van Jommeke als algemeen Vlaams stripcultuurerfgoed en de daarbij gepaard gaande massaproducten- want als je ze maar al te vaak tegenkomt, vind je ze in sé niet zo interessant. Zal het er ooit van komen om toch een tweede Jommekesexpo in te richten?
Vandaag opgevist in tweedehandsland:

1. een gloednieuw Jommeke kaarttoernooi, een spel waar je -naar hun zeggen- tureluurs van wordt. Een Zonnedorpse invulling van het alomgekende UNO (een commerciële variant van pesten). Ref: 505943 en vervaardigd in 2009 voor Dupuis die toen nog de rechten bezat op Jommeke. Kom je die voor 50 cent tegen, pik 'm op!

2. een afgesloten zakje met verzorgd gesorteerd een Mega spel- en puzzelboek daterend uit 2004. Plus zo'n typisch visserspetje, een verrekijker (als jongeling droomde je vroeger altijd van die mystieke x-ray bril waar voortdurend in de Trois Suisses-catalogus reclame voor gemaakt werd, lees ook Paul Jester) en een soort van mini-mp3-speler (of radiootje). Ongetwijfeld in elkaar gestoken als verrassingspakket voor nieuwe aansluiters bij de Jommekesclub. Voor een euro laat je zoiets niet liggen.

Geen opmerkingen: