dinsdag 14 april 2009

An evening with: Olivier Neuray

Olivier Neuray is een meer dan begenadigd striptekenaar en heeft nu een relatief succes met Makabi. Zelf blijf ik bij het esthetisch zeer knappe Witte Nacht steken, al is de eerstgenoemde reeks zeker goed. Alleen de esthetiek, poëzie en het gracieuze van Witte Nacht hebben er een klassieker van gemaakt met schrijver Yann in grootse doen.
Lang geleden dat we nog eens verbroederden en alle gemiste zaken op een rij hadden gezet. En natuurlijk bijroddelen over gezamenlijke kennissen. Met Jean-Luc Cornette (van hem zijn als scenarist slechts twee dingen in het Nederlands uitgebracht) als aanvullend verteller. Het werd een lange en immer verhalende avond met vooral een heerlijk bereide dis: een gehaktbrood volgens familierecept met kolenstoemp. Klinkt en smaakt heerlijk Brussels.
De achter-gesloten-deuren-info blijft natuurlijk netjes opgeborgen, maar wat wel interessant is. Liefhebbers van de reeks moeten nog minstens tot eind van dit jaar, begin 2010 wachten om het vervolg en einde van de tweede cyclus te zien. In het Frans zal immers enkel het tweede drieluik als integrale verschijnen, waarvan albums 5 en 6 echt nieuwe verhalen zijn. Eens benieuwd hoe ze dat in het Nederlands gaan opvangen als ze überhaupt de moeite zullen doen om de twee albums verder te vertalen. Vandaar: begin met de mobilisatie vooraleer het te laat is!
Verrassend was de gift van de net verschenen Nuit Blanche-integrale. Nu heb zelfs ik het in het Nederlands ontbrekende vijfde deel in mijn kast staan!
Merci Olivier!

Geen opmerkingen: