woensdag 22 februari 2012

Hijst De Vliegende Hollander ooit weer de zeilen?

Lang heeft het niet geduurd of de uitgeversimprint De Vliegende Hollander is een echte spookverschijning geworden die zowel blijft rondvaren als rondwaren op de woeste commerciële stripzeeën. Na de opmerkelijke en succesvolle debuutpublicaties Logicomix en Watchmen, die dreven op perselijke ruchtbaarheid annex verfilming, volgden bizarre uitgeefcombinaties die hoopten even geldelijk te kunnen scoren. Verstripte comics (De Losers, V voor Vendetta, Surrogates, Hellboy, From Hell) naast 'graphic novels' à la A.D. New Orleans na de watersnood, Het verhaal van een slechte rat en Sprakeloos versus 's neerlands hoop(jes) 5 x 30 en Sjef van Oekel. Gevarieerd en van alles wat, mét aanzienlijk potentieel.
Rienk Tychon was de bezieler die het welgeteld twee jaar en vijf maanden uithield bij Dutch Media. Was Dutch Media niet tevreden over Tychons geleverde werk? Voldeden de verkoopcijfers niet aan de verwachtingen? Of wou Rienk liever andere, minder riskante oorden opzoeken? Feit is dat na het te water laten van de laatste sloep en de opgelopen averij er niks meer kwam bovendrijven bij Dutch Media. Snel, snel een naamsverandering doorvoeren met Lebowski, Big zou het niet worden.
Toch pakt Dutch Media op hun site nog uit met De De Vliegende Hollander. Dynamisch kondigen ze op een lijstje de titels aan die we nog mogen verwachten in 2011 en 12. De prioriteiten liggen duidelijk elders.
Uitgever Silvester volhardde wel in de boosheid en zorgde ervoor dat Bone en Walking Dead zich wel konden manifesteren op de Nederlandstalige markt, terwijl Criminal ver achterop huppelt. Een kwestie van risicospreiding. De ene wordt een hit, de andere niet.
Tychon heeft groot gelijk om in Zozolala 169 te beweren dat er wel degelijk ruimte is voor vertaald werk. Je moet het alleen een kans blijven geven. Zo is de Y The Last Man-bron absoluut niet opgedroogd en kan je de vruchten rond deze oase op termijn zeker gaan plukken. Net als Fables en andere voorheen vermelde onafgewerkte reeksen verder kunnen doorgroeien. De eerste vereiste is dan wel dat wanneer je ergens aan begint, je het ook afmaakt. Met korte termijnpolitiek is geen enkele markt gediend. Daarvoor moet je geen enkel schip tewaterlaten.

Beschamend, nu in de winkel voor slechts 2,95 euro per deel/album/strip:
- Britten & Brülightly
- Fables 2
- Hellboy 1
- Hellboy 2
- Hellboy 3
- Martha Washington
- New Orleans AD
- Sin City 1
- Sin City 2
- Sin City 3
- Surrogates
- Umbrella Academy
- Verhaal van een slechte rat
- Y the last man 1
- Y the last man 2
- Y the last man 3
- Wals met Bashir

Geen opmerkingen: