zondag 12 februari 2012

De film van Ome Willem: Kiss of death

Bij Barbet Schroeder moet ik steeds verkeerdelijk denken aan Babettes gæstebud, terwijl de man zich eerder bezighoudt met slicky thrillers genre Single white female. Kiss of death is niet anders, behalve dat hij kan beroepen op een indrukwekkende cast van rijzende sterren. Helen Hunt, David Caruso en Ving Rhames tot daar aan toe, maar ook nog eens Samuel Jackson en Nicolas Cage die zich prominenter manifesteren. Vooral deze laatste zijn verschijning is opmerkelijk. Extra gespierd en agressief, compleet tegenovergesteld aan de poeslieve man die hij veelal uitbeeldde.
Op zich een gemoedelijke thriller waarbij het web zich rond Jimmy Kilmartin (Caruso) verder spant en hij zich genadeloos verteerd ziet worden door het gangstergeweld. Eens in het milieu, altijd in het milieu. En wat blijkt, ook daarbuiten worden smerige zaakjes geregeld. Een erewoord is niet noodzakelijk het woord dat je eer aan doet. Tot zoverre de belofte die schuld maakt.
Caruso verliet jammerlijk NYPDBlue om op het witte doek carrière te maken. Het is niet omdat je in het ene présence hebt, dat je ook daarbuiten kan aarden. Lang duurde het dan ook niet dat hij weer terugkeerde om CSI-inspecteur te spelen. In Kiss of death weliswaar goed gecast.
Een rommelmarktkoopje (1).
Kiss of death. Barbet Schroeder. 1996. ***½

Geen opmerkingen: