maandag 7 november 2011

De film van Ome Willem: het spookbeeld najagend in Chasing Amy

Al is Chasing Amy verre van perfect, toch blijft voor mij deze film de ultieme verpersoonlijking van wat liefde en verliefdheid is. De obsessieve val met fatale gevolgen waarbij twee personen tot elkaar aangetrokken worden om hun 'eenzaamheid' te laten evolueren naar een eeuwigdurende 'gemeenzaamheid'. En dan mag het stripcircus alles net dat tikkeltje realiteit nog dichterbij brengen, het is vooral de manier waarop Ben Affleck valt voor Joey Lauren Adams die zo geloofwaardig is, met de vaststelling dat het niet meteen wederzijds is (Jason Lee die zijn ogen kostelijk de kost geeft). En toch groeit en bloeit er wat tussen die twee met een doordringende regenscène wanneer Alyssa Jones (Adams) in het verweer gaat.
Verder en intenser zal Kevin Smiths genie niet kunnen reiken, zo raak ontbloot hij het mysterie van de liefde. En naar goede gewoonte zal de mens het beoogde geluk weten te verkloten door twijfel, wensen en andere onvolmaaktheden.
Naast de geweldige cast, ja zelfs Ben Affleck, en de hilarische Silent Bob (met zijn Amy-verhaal), eveneens een supersetting.
Chasing Amy. Kevin Smith. 1997. ****½

Geen opmerkingen: