vrijdag 26 oktober 2018

Gewikt en gewogen (234-235-236): Falklands 1-2-3

Gewikt en gewogen (236): Falklands 3
Inhoudelijk: "In deze ijzige hel, 1000 kilometer van de kust verwijderd, maken de Falcons - bijnaam van Argentijnse piloten - voor het eerst in hun geschiedenis een luchtoorlog mee. Ze vliegen in verouderde toestellen en beschikken niet over goede uitrusting, noch over ervaring. Toch nemen ze het op tegen de machtige Britse vloot, waarmee ze een heldhaftige pagina toevoegen aan de luchtvaartgeschiedenis."

Wie niet meteen overtuigd is, zal onze bespreking wél helpen: "Pilotenheroïek vanuit een minder voor de hand liggend standpunt. Dit keer zijn het niet de Engelsen, Amerikanen, noch de Fransen die het voortouw nemen, Barron schrijft de kroniek van Argentijnse helden die ondanks het vooruitzicht van de niet te winnen strijd tussen David en Goliath zich toch er ten volle in werpen in naam van het vaderland. Helaas blijft de strip Falklands een oubollig voorbeeld van de artistieke focus op het correct tekenen van de vliegtuigen. Alles wat personages betreft wordt echter bevolkt door houten klaassen. Grafisch niet geslaagd.
11-09-2018

5/10

Gewikt en gewogen (235): Falklands 2
Inhoudelijk: "Mei 1982. Argentinië en het Verenigd Koninkrijk vechten een meedogenloze oorlog uit over wie de soevereiniteit heeft over de Falklandeilanden. De Pucára is een verkennings- en aanvalsvliegtuig dat in de jaren zestig door het Argentijnse leger werd ontwikkeld. Door de omstandigheden gedwongen wordt het ingezet voor rechtstreekse confrontaties met de formidabele Engelse Sea Harriers."

Wie niet meteen overtuigd is, zal onze bespreking wél helpen: "Zelfde team, zelfde situatie, andere vliegtuigen die centraal staan. Taborda simplifieert, gezien de mindere grafische kwaliteiten denk je eerder dat deze episode vóór Skyhawk getekend werd. Manga-achtige invloed (Chinatan neigt naar een Japans personage). Barron vergeet vooral een interessant verhaal te vertellen. Veel explosies komen er in voor en toch zie je nergens onomatopeeën staan."
18-05-2018

5/10

Gewikt en gewogen (234): Falklands 1
Inhoudelijk: "In deze ijzige hel, 1000 kilometer van de kust verwijderd, maken de Falcons - bijnaam van Argentijnse piloten - voor het eerst in hun geschiedenis een luchtoorlog mee. Ze vliegen in verouderde toestellen en beschikken niet over goede uitrusting, noch over ervaring."

Wie niet meteen overtuigd is, zal onze bespreking wél helpen: "Tja. Oorlog. Piloten. Vliegtuigen. Geschiedenis. Barron en Taborda richten hun pijlen op de Falklands-oorlog, met een voorkeur voor het Argentijnse kamp. Ambitie versus overambitieus. Heldendaden versus vertwijfelde lafheid. Willen maar niet kunnen, inleven behoort niet tot de opties. En dat maakt Skyhawk saai met weinig potentieel. Taborda heeft grafisch wat in zijn mars, technisch zullen de liefhebbers likkebaarden. Echter qua perspectieven (pagina 29, kader 3 en 4) zie je hoe voorplan en achtergrond bij deze interactie niet overeenkomen."
18-05-2018

5/10

Geen opmerkingen: