zondag 29 december 2013

Juarez in 100 Bullets, Johan zonder Pirrewiet en Hermann keert weer naar Congo

Voor wie Juarez na dit drieluik in Contrabandolero van 100 Bullets beter wil leren kennen, probeer ook eens de even geweldige en gewelddadige strip van Corentin Rouge en Sergeef: Juarez. Azzarello en Risso gebruiken de criminele plek als misdaaddecor met een hachelijk uit te voeren opdracht als ingrediënt. Wie met vuur speelt, verbrandt vanzelfsprekend de vingers. In De minutieuze detective leeft Azzarello zich uit en schrijft hiermee zijn variant op de film noir.
- 100 Bullets 8 ***½
- Arq 16 ***
- Bessy 145 **½
- Bessy 146 **
- Familie Doorzon, De 4 ***
Johan nog zonder zijn tegenpool en vriend Pirrewiet opererend. Hij is de nobele redder in nood, in dienst van de koning. De edele jongeman die als een Robin Hood het onrecht bestrijdt. De machtswissel op het kasteel moet en zal uitgeklaard worden. De heer van Rodensteyn is een detective op zoek naar de ware opdrachtgever, een leuk actieverhaal waarbij veel achter de feiten wordt aangehold. Opvallend is de kostumering van de boeven. Zet er een Z op en je waant je niet in de wereld van Zorro, wel in die van Zwendel. Een ideologische kruisbestuiving tussen Franquin en Peyo?
- Johan en Pirrewiet 2 ***½
- Stefaan Provijn Cartoons ***
Terwijl iedereen Hermann veroordeelt voor zijn slechte scenaristenkeuze, moet net de lezer zelf de hand in eigen boezem steken. Het is niet omdat Terug naar Congo niet voldoet aan de verwachtingen van de koper, dat je daarom an sich het boek moet afbreken. Van Hermann verlang je immers een intense thriller zonder al te veel spielereien. Dat terwijl Hermann en Yves Huppen het hierin luchtig en komisch aanpakken. Terug naar Congo is inderdaad een ode aan de vroegere avonturenstrip. Over een jongeman die tuimelt in een onwaarschijnlijk avontuur. Want terwijl hij net wil weten hoe het met de Afrikaanse familiebanden zit, wordt hij voortdurend belaagd door snoodaards die zijn plannen om een nog onbekende reden willen dwarsbomen. Hoeveel obstakels werden niet op Kuifjes weg gelegd toen hij Afrika doorkruiste? Rémy Georget (de evenknie van George Rémi, alias Hergé) beleeft gelijkaardige scènes, zij het in een veel realistischer decor. Met een zuipschuitende kapitein die opdraaft en een zinnenprikkelende operazangeres, pretentieloos planten de auteurs deze speelse knipoogjes in dit absurdistische avontuur. Het lijkt wel of Hermann op zijn oude dag terug wil naar de complexloze jeugd, naar een wereld toen alles kon (Laurel en Hardy als blanke Congolese politieagenten?) en je gewoon een avontuur vertelde dat door zijn onwaarschijnlijkheidsgraad de lezer verwonderde. Anno 2013 is dat voor velen passé, met de juiste ingesteldheid beschouw je dat als heerlijke retro. Hermann is als tekenaar op zijn oude dag in goede doen. Kleurrijke decors met even plezante figuren vergroten de pret.
- Terug naar Congo ***½
- verhaal met een st@@rt, Een **½
- waar is de schat? **½

Geen opmerkingen: