donderdag 24 januari 2019

Gewikt en gewogen (635-636-637): Regenboogcollectie 1 – 2 en 3

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen over "Regiment - Het Verhaal van de SAS 1 (luxe met ex libris in doos). Sommige boeken verdienen voor de liefhebber een luxe-editie, om het origineel werk van een artiest beter tot zijn recht te laten komen. Om echter van doorsnee-strips in een veredeld jasje te steken die eventueel het speculerende verzamelaarspubliek kunnen aanspreken op de markt te werpen met de verplichting je als koppelaankoper te doen opzadelen met strips waar je compleet geen band mee hebt, verziekt de markt. Wat heeft The Regiment uitstaans met Lonesome en Jomme. Net geen honderd euro voor een harde kaft in linnen uitvoering met een gesigneerd prentje op 125 exemplaren erbij, da's verloren moeite. Als je in een onzinnige val wil trappen, het moment is aangebroken. Een doodgeboren kind. De prijs is niet evenredig met de inhoud van het boek. Uitgevers, help de markt niet sneller naar de verdoemenis. Over het verhaal zelf: Brugeas schittert, meer nog dan in Ira Dei, met de originele invalshoek van de voice-over-verteller. Zijn betrokken relaas brengt je dichter bij de groep, zorgt ervoor dat je er bij hoort. Straf dan ook hetgeen de scenarist halfweg het boek inlast. Een gewaagde omwenteling. Het derft de pret niet, je observeert vanaf dan anders. Legrain heeft niet die schwung van Brugeas' buddy Toulhoat, zijn strakker realisme hoort in het klassieke genre thuis. Het is de pagina-opbouw die ervoor zorgt dat de strip moderner leest. The Regiment 2 bevestigt."
13-12-2018

5/10

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen met Lonesome 1 (luxe met ex libris in doos): "sommige boeken verdienen voor de liefhebber een luxe-editie, om het origineel werk van een artiest beter tot zijn recht te laten komen. Om echter van doorsnee-strips in een veredeld jasje te steken die eventueel het speculerende verzamelaarspubliek kunnen aanspreken op de markt te werpen met de verplichting je als koppelaankoper te doen opzadelen met strips waar je compleet geen band mee hebt, verziekt de markt. Wat heeft Lonesome uitstaans met The Regiment en Jomme. Net geen honderd euro voor een harde kaft in linnen uitvoering met een gesigneerd prentje op 125 exemplaren erbij, da's verloren moeite. Als je in een onzinnige val wil trappen, het moment is aangebroken. Een doodgeboren kind. De prijs is niet evenredig met de inhoud van het boek. Uitgevers, help de markt niet sneller naar de verdoemenis. Over het verhaal zelf: Death CanyonLonesome : 1 – 0. Een duel gewonnen dankzij originaliteit, dynamiek en durf. Terwijl Swolfs braafjes het verhaal van de ruiter zonder naam recycleert, word je aangenaam verrast door het leven in de doodse valleibrouwerij. Swolfs slooft zich extra uit om het historisch te kaderen, in se een belangwekkend uitgangspunt. Alleen te doorzichtig om effectief gewichtig te zijn. Je kan herkauwen en toch nivelleren. Swolfs beperkt zich tot het eerste."
10-06-2018

5/10

Het inhoudelijke hoofdstuk is voorlopig minder relevant, laat onze bespreking jou helpen: "Jomme (luxe met ex libris in doos), sommige boeken verdienen voor de liefhebber een luxe-editie, om het origineel werk van een artiest beter tot zijn recht te laten komen. Om echter van doorsnee-strips in een veredeld jasje te steken die eventueel het speculerende verzamelaarspubliek kunnen aanspreken op de markt te werpen met de verplichting je als koppelaankoper te doen opzadelen met strips waar je compleet geen band mee hebt, verziekt de markt. Wat heeft Jomme uitstaans met The Regiment en Lonesome. Net geen honderd euro voor een harde kaft in linnen uitvoering met een gesigneerd prentje op 125 exemplaren erbij, da's verloren moeite. Als je in een onzinnige val wil trappen, het moment is aangebroken. Een doodgeboren kind. De prijs is niet evenredig met de inhoud van het boek. Uitgevers, help de markt niet sneller naar de verdoemenis. Over het verhaal zelf: een gewaagd avontuur binnen de Jommekes-wereld. De uitgever neemt een risico door jongeren te laten kennismaken met een éénentwintigste eeuwse Jomme die wel aansluit met de actualiteit en heel hip en modern overkomt. Niet zo extreem als Amoras, maar wel moderniserend genoeg waardoor nieuwe lezers zich net meer aangetrokken zouden kunnen voelen door deze insteek en wie weet zelfs ineens neerbuigend zouden neerkijken op het 'infantielere' origineel. Want hip en trendy is het minste wat je kan zeggen van deze Jacht op een voetbal. Door een vlaag van nostalgie word je niet bevangen want de abstractie is voldoende om je weg te halen van het oorspronkelijke boek. Griffo's stijl staat er voldoende van verwijderd om niet voortdurend in de vergelijkingsval te trappen. Hommagemissie geslaagd dus. Bal-lon Media, laat daarom de bal voor andere projecten maar rollen."
28-10-2018

5/10

Geen opmerkingen: