Typisch kortzichtige journalistiek als je het verslag leest op Het Laatste Nieuws: Stripboek Suske en Wiske brengt 5.000 euro op. "Het stripboek 'Op het eiland Amoras' van Suske en Wiske heeft 5.000 euro opgebracht op een veiling van werk van tekenaar Willy Vandersteen. Het album was in 1947 te koop voor 36 Belgische frank, nog geen euro. De online veiling vond plaats bij Catawiki, veilinghuis voor verzamelaars. Oude Suske en Wiske-albums waren erg in trek. Het eerste album 'Rikki en Wiske' uit 1946 werd verkocht voor 2.200 euro. Na dit eerste deel besloot tekenaar Willy Vandersteen om het personage Rikki te vervangen door Suske omdat Rikki bij nader inzien teveel leek op Kuifje. Van dat album zijn indertijd 7.000 exemplaren gedrukt, maar het is moeilijk om het nog te vinden. Vier beeldjes uit de jaren '50 met Suske en Wiske er op gingen voor 1.200 euro weg. Bijna duizend verzamelaars uit Nederland en België boden mee."
Het enige wat echt aangehaald wordt is de waarde van deze boeken. Zonder enige randbemerking wordt duidelijk het persbericht van Catawiki overgenomen. Wat stelt 5.000 euro voor als je weet dat een boekje van Sleen makkelijk voorheen meer dan 10.000 haalde? Is Sleen daardoor geliefder? Niet noodzakelijk. 'Rikki' 7.000 exemplaren, hoeveel werden er dan gedrukt van diens opvolger 'Op het eiland Amoras'? Met een groeiende markt mag je vermoeden dat dit hoger lag en dus is het boek op zich minder zeldzaam. Maar bovenal is wederom het grote struikelblok de staat van het stripalbum waarover niet gerept wordt. Hoe perfect in uitvoering was dit boek? Een duidelijke foto erbij had wonderen kunnen verrichten.
De pers perst het nieuws niet meer uit zoals het hoort. Comsumptieartikels blijven over die enkel door hun kop (hoofding) blijven hangen. Of in dit geval, eerder een struikelblok vormen.
donderdag 27 december 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten