dinsdag 27 november 2007

Een kolf voor Beowolf

Met het verlies aan interesse voor het bioscoopgebeuren door de uitbouw van de homecinema -wie heeft ondertussen geen surroundinstallatie staan?- werden productiemaatschappijen en bioscoopuitbaters verplicht nieuwe attracties toe te voegen om het tanende bezoek terug op te krikken. THX is al gewoon. IMAX is al gewoon. Digitale cinema is al gewoon. Kan het nog beter?
In navolging van het onnozele-bril-gebeuren uit de jaren tachtig, wordt nu wederom een poging gewaagd om 3D via Beowolf op het grote scherm te brengen. En met verve. Wanneer je je nieuwe blitze montuur uittest op het voorfilmpje van Fly to the moon, grabbel je in de ruimte om die rondzoemende vliegen voor je neus te vangen. A-dem-be-ne-mend. Daar kijk je sowieso naar uit! Diezelfde oooo-, aaaa- en waw-opwinding exciteert je de eerste tien minuten van de hoofdfilm. Specifiek getimed om met het effectbejag de kijker in de ban te houden: een langdurig uitzoomende camera, een lans die naar de bezoeker wordt gericht en je plotsklaps overvalt, tot neusprikkens toe, het driedimensionele zit er duidelijk in gebakken. Je kan er niet naast kijken. Doe je dat toch, dan heb je een flou beeld waar enkel Ben Turpin een boodschap aan heeft. Je geraakt trouwens zo snel gewend aan het perspectief-spel, dat je door het continue heen en weer geflits naar de platte ondertitels (geen 3D) gestoord wordt in je ruimtelijke perceptie.
De film zelf heeft een oké-verhaal, minder indrukwekkend dan Lord of the Rings of Excalibur. Het onderhoudt de kijker met hier en daar wat pseudo-psychologische uitdieping. Versterkt door de typecasting van Anthony Hopkins en John Malkovich, die met de computeranimatie -of net dankzij- meer uit hun lijf halen dan je nu nog zou verwachten (een naakte Hopkins). De climax is natuurlijk het gevecht met de draak. Alle registers worden opengegooid en wervelend zwiert de camera naast de ronddartelende vuurspuwer. Een rollercoaster of een roetsjbaan, je vliegt doorheen de zaal. Volgende etappe: veiligheidsgordels.
Beowolf. Kinepolis Brussel.

Geen opmerkingen: