dinsdag 9 oktober 2007

Gelezen en gekeurd

De wereld blijft ronddraaien met als resultaat dat het dolgedraaide werk zich blijft opstapelen. Veel nieuwigheden eisen de aandacht op.

De strips van de week:
- Verborgen Grenslijn 1:
Juszezak: voorlopig weinig groots in onze herinnering geplant. Parras: het genie van De Haas van Mars. Eindelijk zie je hem weer aan het werk. Ook al is de steampunk-uitleg op de openingspagina niet noodzakelijk (het is niet de drijfveer van het verhaal), het plaatst deze cyclus correct in een toepasselijk perspectief. Net nu twee andere reeksen met dezelfde thematiek meer ophef maken: het zwakke Hauteville House en het uitgekiend knappe Empire. Toch wint De verborgen grenslijn het van de twee. Antonio Parras verbluft door de sierlijkheid waarmee hij het Victoriaanse vernuft grillig weergeeft. In schril contrast met de zwoele Hemingwayaanse Afrika-scènes, wanneer we voor het eerst kennismaken met de grote gids Coleridge. Waar Parras tijdens zijn Mars-missies wel eens door vluchtigheid uit de bocht vloog, zo zwoegt hij extra zwetend op elke pagina om accuraat uit de hoek te komen. Juszezak herkauwt niet zo maar de zoveelste Ripper-psychopaat. Hij brouwt er een heerlijke kroes smakende confrontatiebier mee. Jager en slager tegenover elkaar. En al is dit eerste deel netjes afgerond, je wil weten wie boven aan de touwtjes trekt.
- Monster 5:
De zeven geneugten van Monster:
Ten eerste: de prijs. 7,50 euro voor 219 pagina’s is belachelijk weinig voor de opgediende kwaliteit.
Ten tweede: het wegtikken van de klok. Een goed uur sluit je je af en word je in beslag genomen door de adembenemende evolutie.
Ten derde: de mix van emoties. Betrokkenheid, verlies, opwinding, een glimlach.
Ten vierde: het continu schrijven naar een climax. Elke verhaallijn eindigt met een cliffhanger.
Ten vijfde: de complexiteit. De auteur legt de lat steeds hoger en puzzelt er op los, nieuwe personages introducerend en geregeld teruggrijpend naar oude bekenden.
Ten zesde: de doorzichtigheid. Urasawa houdt dan wel cruciale informatie achter, de plotwendingen zijn open en eerlijk, geen gekonkelfoes die je in de waan laat.
Ten zevende: de verslindende thriller vol monsterlijke mensen en menselijke monsters. De psychologie wordt uitgediept en tracht voortdurend de beweegredenen van de personages te achterhalen.
De vlotte schrijfstijl van Urasawa is geenszins repetitief en is het toonbeeld van wat de allerbeste manga’s zijn. In tegenstelling tot Death Note, waar de auteur geregeld verzandt en zich vertrappelt in herhalingen, is Monster levensecht en uiterst geloofwaardig. Urasawa is onbetaalbaar.
- Geest van Warren 1 HC of Geest van Warren 1 SC:
Slik. Een ongenaakbaar album waarop je niets kan aanmerken? Vraagtekens rijzen: in het begin, midden of einde. Brunschwig is de potentaat die de informatie met mondjesmaat vrijgeeft. Ze is wel accuraat. De twijfels en bedenkingen waarmee je rondloopt, lost hij op. Voor alles is een verklaring. Wie is Warren? Waarom worden deze en gene personen uitgeschakeld? Wat heeft Johnny Rowland op zijn kerfstok? De constructie, het systematisch loslaten van informatie, de psychologische diepgang (ieder lijkt wel iets op zijn kerfstok te hebben of getekend te zijn door het leven). Brunschwig heerst en dirigeert meesterlijk. Met een intelligent, diep scenario levert hij een adembenemende thriller af. Niet enkel hij draagt De geest van Warren. Net als Hirn die De macht der Onschuldigen verbeeldt, zorgt Servain voor de accurate, realistische omkadering. Getekend met een ongeëvenaarde precisie, het perfecte verlengstuk. Superlatieven alom. Om het helemaal af te maken: de prachtinkleuring van Guth. Kijk gewoon naar de lichtschaduw op de doktersmantel in het tweede kadertje van pagina 31 en je merkt dat hij zorgt voor een natuurlijke opvulling. Zonder opdringerig te zijn extra glooiing aanbrengen. Da's klasse. Slik.

Ook nog gelezen en gekeurd:
- Afrika Luxe
- Boeddha 5
- Charly 1 HC of Charly 1 SC
- Cosa Nostra 4
- Dagboek van een bos 4 HC of Dagboek van een bos 4 SC
- Death Note 4
- Duivels van Alexia 4
- Fatal Jack 1 HC of Fatal Jack 1 SC
- Fatal Jack 2 HC of Fatal Jack 2 SC
- Geheimen Samsara 1
- Jommeke 112
- Jommeke 118
- Jommeke 171
- Kraai 1
- Kraai 2
- Kraai 3
- Kruis van Cazenac 8
- Meneer Das en Mevrouw Vos 2
- Messenger 2
- Messenger 3
- Nefesis 2
- SAS 3
- STEVE 2
- Stoppeltje 2
- Terug naar Aarde 1
- Terug naar Aarde 2
- Thorgal 30 HC of Thorgal 30 SC
- Yakari 33

Geen opmerkingen: