woensdag 23 mei 2012

Waar halen ze het vandaan? Hergé-veiling in Parijs

Da's het eerste waar je bij stilstaat: waar halen ze toch steeds die exclusieve voorwerpen vandaan om te veilen?
De valorisering van een verzameling wordt hierdoor een nog tastbaarder feit. Stel, je hebt thuis een krakkemikkige puzzel liggen met de beeltenis van Tintin op. Dan ben je -bij veilingverkoop- nu verzekerd van een indicatieve marktwaarde! En hoe hoger, hoe liever natuurlijk.
Pas dus maar op wanneer je de volgende keer een Kuifje-servies van de hand doet. Deze kleinoodjes zouden wel eens meer waard kunnen zijn dan een Villeroy & Boch!
Absurd is natuurlijk dat die recente Pixi- of Aroutcheff-beeldjes aan een hogere prijs aangeboden worden dan nu moeilijk te vinden items uit het verre, verre verleden. Zo is er de Sirius-boot (item 227) uit 1986 geschat op 2 à 3.000 euro. Toch logisch. Als je de zeepbel voor de kopers van nu niet in stand houdt, stort de markt in elkaar. En da's het laatste wat het imperium Rodwell (en al de Kuifje-gieren) wil.
Indien het budget het toeliet zou ik dan eerder opteren voor artikel 749: Epinglette Petit vingtième. Rarissime épinglette en métal polychrome représentant la tête de tintin. Objet offert pour un abonnement d'une année au journal Le Petit Vingtième. Il s'agit du premier objet représentant Tintin, réalisé en 1936. Objet mythique connue seulement à quelques exemplaires. Pièce de musée. Zal het verkocht worden voor 2.500 à 3.000 euro? In februari 2011 nochtans niet van de hand gegaan tijdens een Brusselse veiling!
En als ik helemaal uit de bol mag gaan dan is de Correspondance et crayonnés comptes rendus des conférences du journal Tintin (item 433, geschat tussen 22 en 26.000 euro) ook wel iets waarmee je kan uitpakken. Of de voorkafttekening van Tintin en Amérique. Estimation sur demande à l'étude. Ook hier moet je gissen.
Want uiteindelijk beland je weer bij de basisvraag: waar komt al dat materiaal vandaan?
Verzamelaars? Logisch. Hergé's werkgevers? Mogelijk. De erven? Kan niet anders.
Zo af en toe, bij mondjesmaat, wat aas uitgooien zodanig dat de markt niet verzadigd raakt. Om dan enige tijd later weer een nieuwe lading uit te braken.
En ondertussen kan de kleingebudgetteerde -aan wiens neus deze exuberante veilingprijzen voorbijvliegen- zich zoethouden met nieuwe 'exclusieve' producten die over twintig jaar ongetwijfeld op een andere veiling zullen worden aangeboden.
Zo veel speculaties.

Geen opmerkingen: