Willy Vandersteen gebruikte het decor terecht om er een legendarisch album rond te maken: het kasteel van Beersel. Een vrije dag, dus waarom er niet op uittrekken?
"Een van de hoogtepunten uit de Vlaamse stripgeschiedenis. Ten eerste ligt dat aan het karakter van de hoofdpersonages. De vastberadenheid waarmee Lambik zich manifesteert in het verhaal is overweldigend. Heroïsch gaat hij geen enkele uitdaging uit de weg. Integendeel, hij evoceert ze. En ondanks diens robuuste verschijning, is de man zo komisch kwetsbaar. Ten tweede is Wiske een even getalenteerde jongedame die elegant huishoudelijke taken vervult en tegelijkertijd handig met pijl en boog overweg kan. Met Suske in haar kielzog vormen de twee pubers (eerder adolescenten) een doortrapt team. Een extra troef in deze Schat van Beersel is de onvervaarde jonkheer Philip. Zijn jeugdig enthousiasme levert heerlijke scènes op. En al wordt De Schat van Beersel doordrenkt met ellenlange, beschrijvende passages, de balans tussen tekst en tekeningen is nog steeds perfect in evenwicht. Vooral wanneer dankzij Priems hulp het verleden heden wordt en hij de helden terugkatapulteert in de tijd, dan bloeit het verhaal helemaal open. Elegantie, humor, actie en een dynamische plot. Wat wil je nog meer?"
Mooi hoe ze in de educatieve constructiepoort voor het (echte) kasteel ook de Suske en Wiske-strip verwerkt hebben. Al blijft het een printvorm met af en toe moeilijk leesbare teksten, ze incorporeren tenminste hetgeen de bezienswaardigheid (inter)nationaal op de kaart gezet heeft. En hoewel je in eerste instantie teleurgesteld bent door de ruïnetoestand waarin het kasteel zich bevindt, eens je alle ruimtes ontdekt hebt, herbergt het gebouw prachtige kamers. Je hoopt dat het ooit een waar museum wordt met harnassen her en der uitgestald.
Zwicht Het B-Gevaar onder het enorme juk van het te behouden dakspant, in het Beerselse bovenkamertje kenden ze d'r ook wat van. Indrukwekkend!
dinsdag 1 mei 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten