zaterdag 26 mei 2012

Elitarisme troef: een universitaire stripconferentie

Typisch: Universiteit van Chicago organiseert driedaagse stripconferentie. Wanneer 'professoren' zich gaan mengen in het stripdebat, wees er dan maar zeker van dat de insteek nogal elitair gekleurd is. Kijk naar de lijst van deelnemende auteurs (Charles Burns, Daniel Clowes, Seth en Chris Ware, Ben Katchor, Robert Crumb, Art Spiegelman) en je merkt meteen dat er afbreuk wordt gedaan aan het volledige medium. Alsof we enkel kunnen vertrouwen op hetgeen deze 'grootschrijvers' al geproduceerd hebben, duidelijk de dragers van een brede generatie... Kortom: een potje ons kent ons.
Fijn dan ook dat Spiegelman zich afvraagt "What the %$#! Happened to Comics?", de man die avant garde en subversiviteit op een hoger schavot plaatst ten koste van heel wat zaken. Gek trouwens dat twee uiterst belangrijke iconen niet in het rijtje voorkomen. David Mazzucchelli én Scott McCloud. De ene schreef geschiedenis door het superheldendom af te zweren (dat hij subliem beheerste oa Daredevil) om eigen werk te produceren (Asterios Polyp en Broze stad) terwijl de andere hét handboek voor en van de strip neerpende met De onzichtbare kunst - Understanding Comics.
Van Europese annex Japanse artiesten (Urasawa) is absoluut geen sprake, van mainstreamvernieuwers evenmin (Moore, Bendis).
Greg Baldino overschouwt kort het geheel, maar echt een inhoudelijke stimulerende weergave valt er voorlopig niet te vinden.

Geen opmerkingen: