donderdag 8 december 2011

Een uitstekende galerij: Portugal in het Belgisch Stripcentrum

Wanneer een oude 'kennis' in de buurt rondwaart om zijn tentoonstelling extra luister bij te zetten tijdens een midopeningsreceptie in het Belgisch Stripcentrum, dan obliget de noblesse om eveneens een kijkje te gaan nemen en de van verre afgereisde Pedrosa te begroeten.
Daar liep zowaar de uiterst sympathieke tuinkabouter Ferry rond. Nu klinkt dit veel pejoratiever dan bedoeld, want in plaats van je in te beelden dat deze gepuntmutste stokstijf de graszoden gadeslaat, is hij eerder de Dulieuse variant à la Paulus de Boskabouter. Zo'n Hausman-ventje, niet geniepig van het kruiperige type, maar wel hulpvaardig en uitermate vriendelijk. Een man van rede en enorme wijsheid waardoor een gesprek altijd diepzinniger dan hetgeen tijdens zo'n drink gelald wordt.
Na Drie schimmen heeft Pedrosa een nieuwe persoonlijke strip gemaakt, ditmaal voor Aire Libre, zeg maar een Vrije Vlucht. Wat mij, naast de tekeningen het meest interesseerde, was de hopelijke annonce dat het boek ook in het Nederlands vertaald zou worden. Dat werd bevestigd door uitgever Silvester, alleen zit er een haar in de boter: de optie blokkeert Dupuis omdat ze overwegen het zelf uit te brengen. Persoonlijk hoop ik het laatste. Vooral met betrekking tot een eventueel te 'Nederlandse' vertaling, de Noorderburen durven wel eens hun taaltje op te dringen. Dus allen: lobby bij Dupuis dat ze het heft in eigen handen nemen!
En de expo zelf dan? Als je Pedrosa's werk ziet, ben je vlug overtuigd. Dit ziet er weer fantastisch uit. Net als in Drie schimmen verschillende stijlen hanterend, alleen nu nog persoonlijker én met gelaagde kleur(en). Gaat dat dan ook zien!
Cyril Pedrosa genoot van de extra aandacht, zijn blitzbezoek bracht volk op de been. Een gelegenheid om kortstondig bij te praten.
Portugal. Cyril Pedrosa. Expo van 08/11/2011 tot 15/01/2012 in de Gallery van het Belgisch Stripcentrum.

Geen opmerkingen: