woensdag 21 december 2011

De film van Ome Willem: The Hudsucker Proxy

Anno 1996 houden de Coens zich bezig met het maken van een echte screwball comedy. Jan Modaal wordt van de straat geplukt en mag even zijn idealistische ideeën uitvoeren aan het hoofd van een belangrijk bedrijf. Als dekmantel en ultieme zondebok stapt Norville Barnes (Tim Robbins) in de voetsporen van Mr Deeds Jimmy Stewart. Dat terwijl de gehaaide dame Jennifer Jason Leigh als een echte Katherine Hepburn (hoewel ze eerder Rosalind Russell mocht imiteren) Norville het vuur aan de schenen legt en hem helemaal uitkleedt.
Ten tijde van bruut geweld, SF, snelle wagens en dies meer, gaan de Coens terug in de tijd en reconstrueren de geëmancipeerde komedies van weleer.
De naïeve Tim Robbins is zo sympathiek dat je hem al meteen als een nieuwe Ken naar voren schuift. Terwijl Leigh de eerste geëmancipeerde Barbie is met haar op haar tanden.
Mooi samenspel met een moraal in het verhaal. The Hudsucker Proxy, da's pretentieloos entertainment. Of toch niet zo vrijblijvend?
Een ontdekt detail: "Norville is a 'sucker' selected to be the puppet president, by Paul Newman who gained fame for playing the title role in Hud. In a way, this makes Norville the Hud sucker proxy." (bron IMDB) En zo heb je een idee waar de creatieve naam vandaan komt.
Een rommelmarktkoopje (1).
The Hudsucker Proxy. Joel & Ethan Coen. 1994. ***½

Geen opmerkingen: