maandag 5 januari 2015

Bijbenen (5): J.Rom, Charles Burns, Franka, Andreas, Delaby, Storm

Dé afbeelding: een uiterst gedetailleerde tekening van Andreas in heerlijk zwartwit met een indrukwekkende draak erop. Stijl: Cromwell Stone, dan weet je immens veel kijkplezier eraan te zullen beleven. Laat staan dat je daadwerkelijk achter een bureau gaat zitten om uren puzzelplezier te beleven. Wie zou dan het langst aan het werk zijn? Jij, de puzzelaar? Of Andreas, de artiest? Een ongewone uitgave van Sherpa, wél origineel.
- Andreas Dragon puzzel ****
- Andreas Dragon puzzel luxe ****
- Apostata bundel 1 **½
- Apostata bundel 2 ***
- Apostata bundel 3 ***
- Charles Burns' X 3 Suikerschedel **½
Het chroom van zowel de Cadillac-bolides als van het koetswerk van de Harley Davidsons werd opgepoetst en blinkt als nooit tevoren. Ingenieus gevonden van Henk Kuijpers om oud portfolio-materiaal te bewerken en in een nieuwe vorm te gieten om alzo een licht aanvullend programma te presenteren. Eventjes detective spelen is voor Franka de boodschap, omgetoverd in een prozaïsche vorm. Hoewel kundig verteld met allitererende volzinnen als "waarmee bij een sax de knoppende kleppen kunnen laten kantelen" (helaas te weinig) merk je dat de focus steeds gaat naar de grote tekeningen waaraan je je vergaapt. Om het de verzamelaar toch interessant te maken, voegt Kuijpers er kersverse van 2014 aan toe.
- Franka 0 Chroom SC ***
- Franka 0 Chroom HC ***
- Franka 0 Chroom Luxe ***
De tweede poging van Standaard Uitgeverij om het Vandersteen-erfgoed nieuw leven in te blazen. Dit keer met een heuse superheldenstrip volgens Amerikaanse makelij. Voor wie niets beters gewoon is scoort J.Rom behoorlijk goed. Dynamisch, zonder al te veel overvloedig gepalaver J.Roms heden en verleden trachten te vatten via de herinneringen. De vaart zit er in om de hoofdpersoon uit zijn schaduw te doen treden, je wordt meegesleurd van de ene bedreiging naar de andere hindernis. Lang hoef je niet te wachten, zelfs de wederopstanding komt reeds aan de beurt. Bewust werd gekozen voor een artiest die op de Amerikaanse comicmarkt zijn sporen heeft verdiend. Romano Molenaar doet wat hij moet doen: het idioom van de superheldenstrip overhevelen naar dit klassieke Sus & Wis-gegeven. Helaas is J.Rom echter in hetzelfde bedje ziek als waar de Amerikaanse soortgenoten eveneens aan lijden. Holle fraseringen, weinig diepgang, doorsneetekeningen en een overgesatureerde inkleuring. De auteurs doen geen moeite om de middelmatigheid te overstijgen, om er iets memorabel van te maken. Na Amoras de tweede gemiste kans.
- J.ROM - Force of Gold 1 SC ***
- J.ROM - Force of Gold 1 HC ***
- J.ROM - Force of Gold 1 LX (linnen rug) ***
- J.ROM - Force of Gold 1 LX (kunstleer ***
Een extra aanvulling van schetsen voor een relatieve meerprijs. Vooral de voorbereidende quasi afgewerkte studie van de platen 32 en 33 zijn indrukwekkend met de talrijke vlucht- en perspectieflijnen. Een schitterend voorbeeld van hoe meticuleus Delaby te werk ging en het er dus niet zo vrijblijvend wordt opgezet als dat je zou vermoeden. Het verhaal wordt er weliswaar niet beter door, maar Delaby dwingt er wel extra respect mee af. Niemand is vervangbaar? Na de dood van artiest Delaby is het ex-assistent Jérémy die de man eert door deze opdracht tot een goed einde te brengen. Jérémy doet zijn uiterste best en treedt in diens voetsporen. De verschillen vallen amper op. Goed versus kwaad volgens Dufaux' principes. De scheidingslijn is gewoontegetrouw erg dun. Ondanks de kilte van het onderwerp is dit deel van de Genaderidders een warm spektakel
- klaagzang van de Verloren Gewesten, De 8 De Genaderidders 4 SC ***½
- klaagzang van de Verloren Gewesten, De 8 De Genaderidders 4 Dossier ***½
- Marec 12 Leve Selfië **½
Ze doen het weer, je met liefde voor de gek houden. Hoewel, met een titel als Op zijn kop! kan je de auteurs moeilijk verwijten leugens te verkondigen. Menig traditioneel verzamelaar zal zich bekocht voelen, jij weet wel beter. Dit is pure onversneden stripanarchie en zo wil jij dat ook. Zwartgallig, sarcastisch, gruwelijk, liefhebbend, idioot. In dit genre weten Thitaume en Pujol je danig te verblijden. Superleuk.
- Rabbids 3 ****
- Rode Ridder, De 52 zwartwit **½
- Storm - De kronieken van Roodhaar 1 HC ***
- Storm - De kronieken van Roodhaar 1 SC ***

Geen opmerkingen: