zondag 4 januari 2015

Bijbenen (4): Jacobs, Largo Winch, van Hamme, Magasin General

Argus blijft Nederlands van insteek, dus behoorlijk wat cartoons hebben betrekking op gebeurtenissen die zich boven de Moerdijk afspelen. Toch merk je dat sommige onderwerpen ook hier van toepassing zijn. Netjes geklasseerd in thematische dossiertjes. Leisink haalt weer het beste uit het slechtste van de mens naar boven.
- Argus Jaaroverzicht 2014 ***
Weliswaar voor de liefhebber, maar wat een gelimiteerde prachtuitgave is dit. Met vooral de klemtoon op Jacobs' schetswerk. En voor een keer naast de commerciële exploitatie van voorbereidende studies, niet enkel de reproductie ervan. Aandacht werd telkens besteed om elke tekening in de mate van het mogelijke te kaderen. Het meticuleuze van Jacobs, ongetwijfeld is dit slechts een tip van de ijsberg, vele studies zijn immers in de prullenmand beland. Niet elk prentje is even interessant (vooral de hoekige poses uit Het raadsel van Atlantis, pagina's 132 tm 177). Echter wanneer De valstrik aanbreekt heb je enkele sublieme passages (206-210, 224-231). Gevarieerd, illustratief, bewonderenswaardig en goed informatief gedocumenteerd. Zeer mooi.
- Blake en Mortimer - Jacobs 329 tekeningen ****
- Elsje 8 HC ***
- Elsje 8 SC ***
- Evert Kwok De beste woordgrappen 1 ***
- Evert Kwok De beste woordgrappen 2 ***
- Haven 3 **½
- Gummbah-collectie 8 Hier *
- Lady S 10 **½
Religieus fanatisme, het dringt ook door in van Hammes schrijfsels. Hij behoudt de voeling met de hedendaagse verwikkelingen. Niets is wat het lijkt in dit Kruisvuur. Alsof je On Her Majesty's Secret Service leest met Largo in de rol van een meer menselijker James Bond gebeten door de liefde op het eerste gezicht. Hij niet alleen trouwens. Prikkelend laten ook Miss Pennywinkle en Cochrane zich verleiden in een romantisch avontuurtje. Van Hamme speelt met het suggestieve en weet je als dusdanig te verrassen. Francq doet waar hij goed in is: knappe vrouwen tekenen in wellustige poses, bestaande decors weergeven zonder de idee te wekken van bordkarton te zijn én actie weer te geven, zowel in als uit het bed. Ja, je bent nieuwsgierig naar het vervolg. Da's altijd een goed teken.
- Largo Winch 19 HC ****
- Largo Winch 19 SC ****
- Largo Winch 19 LUXE ***½
Het begon lang geleden met de dood en eindigt met de geboorte, de cirkel is dus rond. Het kruidenierszaakje wordt definitief gesloten, eindelijk. De 'hihi-haha'-sfeer werkte immers na verloop van tijd op de zenuwen, de goedgevoel-ondertoon in een dorpje waar alles peis en vree is, culmineert in deze anekdotische afronding. Één grote verwikkeling halen Tripp en Loisel nog uit de kast, letterlijk en figuurlijk. Wie staat er dit keer open voor een ware bekentenis? Het heeft negen albums geduurd dat Maries overleden man eindelijk afstand van haar kan doen. Nu is het aan jou om afstand te nemen. Magasin General, o zo sympathiek, weg van het hedendaagse realiteitsgeweld.
- Magasin General 9 HC ***½
- Magasin General 9 SC ***½
- Saltoo 2 Selfie **
- Schaap & godin 1 **
- Soda 1 (herdruk) ****
- Soda 2 (herdruk) ****
- Soda 3 (herdruk) ****½
- Wielergek 7 **½

Geen opmerkingen: