dinsdag 8 december 2009

Een Kampioen: F.C. Hec Leemans

Hec Leemans is een productief auteur en heeft zijn heil gevonden in het commerciële vak van vervlakte, inhoudloze strips. Niets mis mee, de koper bepaalt immers voor een groot deel mee de markt. Om hem echter te bejubelen voor de groots gepresteerde daden doorheen zijn lange carrière, dan moet je even proesten. Toch is het verdienstelijk dat het stripmuseum deze hardwerkende vakman tijdelijk in de bloemetjes zet met een gevarieerde tentoonstelling. Vooral de uitvergrote fotowand van Leemans' boekenkast is mooi om zien en laat je even als lilliputter staren naar een huiskamer vol documentatiemateriaal. Het BCB heeft duidelijk kosten noch moeite gespaard om deze nieuwe exporuimte al vanaf een eerste keer rijkelijk in te kleden. Edoch, het werk van Leemans overstijgt de middenmoot niet. Laten we met beiden voeten op de grond blijven! De auteur incluis.
Het voordeel van vernissages zijn de toevallige en/of beredeneerde ontmoetingen die het ontspannende karakter van zo'n avondje vol genot alleen maar beklemtonen. En wie weet waartoe ze leiden?
"Van 8 december 2009 tot 28 februari 2010 kan je een opmerkelijke tentoonstelling bekijken in het Belgisch Stripmuseum. Niemand minder dan Hec Leemans, de striptekenaar van de populairste amateurvoetbalploeg van het land, exposeert er. Hec Leemans, tenor, van de Vlaamse strip, publiceerde zijn eerste stripverhalen in het Volk in 1969. Sinds die periode is de auteur van Baekelandt niet meer gestopt met het vertellen van gekende verhalen. Maar naast het persoonlijke oeuvre van deze populaire auteur, is Leemans bovenal een man met een brede cultuur en een persoonlijke smaak. Doorheen de tentoonstelling, die het BCB aan hem wijdt, deelt Hec Leemans met ons deze artistieke emoties."
Hec Leemans: een verteller vertelt. 08-12-2009 tot 28-02-2010. BCB. Zandstraat 40. 1000 Brussel. (foto van het BCB)

Geen opmerkingen: