woensdag 2 januari 2008

De fillem van Ome Willem: helse zaken, Infernal affairs

Een van de 2008-voornemens is om die aanzwellende DVD-theek ook daadwerkelijk te bekijken. Enkel figureren als kast-ornament is nogal zielig. Vandaar dat de eerste ontdekking eraan mocht geloven: het eerste deel van de IA-trilogie.
Ik had ze al eens in de winkel zien liggen, echter enkel met Franse ondertitels, de gegroepeerde Infernal Affairs, de film waarop Martin Scorsese het schitterende The Departed baseerde. Afilm heeft de trilogie nu in een mooie blikken doos aangeboden, een ideale gelegenheid om dit stukje Asiamania te ontdekken.
Natuurlijk ben je constant bezig met vergelijken en wordt het duidelijk dat Scorsese alle kracht uit de film op zijn manier distilleerde, hem bloederiger voorstelde dan het origineel en natuurlijk ook extra versterkt met de uitstekende acteerprestaties van een sublieme cast (hé, het personage van Mark Wahlberg ontbreekt). Da's de kopie.
Het Cantonese origineel blijft fantastisch overeind, zelfs bij late ontdekking. Natuurlijk door dat ijzersterke scenario. Met enerzijds politieman Yan die undercover infiltreert bij de maffia en anderzijds gangster'zoon' Ming die mol wordt bij de politie. De normen en waarden vervagen van en voor deze twee individuen. En een race tegen de klok moet uitmaken wie het eerst ontmaskerd wordt.
Het regisseursduo weet van wanten, rondstrooiend met informatie en illustrerend hoe het web zich voor beiden vernauwd. Wie wordt de vallende pion? De beelden, de acteerprestaties, de muziek, het ritme en het zingende taalgebruik, fantastich!
Benieuwd wat de prequel zal bieden.
Infernal Affairs. Wai-keung Lau, Alan Mak. 2002. ****

Geen opmerkingen: