vrijdag 9 december 2016

Vijftig stripbesprekingen (9)

Ongetwijfeld Marc Legendres beste scenario in jaren. Heerlijk, dat sprook- en spookjesachtige karakter volgepropt met vooroordelen. Prachtige dialogen (pagina 3, kader 1-4): "Niettegenstaande U een bespottelijke parodie lijkt, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat U een Schot bent?" Heerlijke oneliners als "Wie hoopt dat dit avontuur eindigt met een levensles heeft het mis" (36-5) en moraliserende kwinkslagen (38-5). "Het fenomeen vrije meningsuiting is razend populair onder dommeriken." Dat alles in een nauwsluitend stripjasje dat perfect past. Wilbert van der Steen levert weer perfectie af. Vloeiend orkestrerend, spelende met de bladspiegel (over de reling reeds het volgende plaatje beschrijvend, pagina 6) of je ontregelend met een onwaarschijnlijke verandering van camerastandpunt (pagina 10, kaders 1-2, een kwartslag in de kamer). Statisch hoort niet in van der Steens vocabularium thuis, alles beweegt, zo vloeiend. Zowel de personages als de pagina-opbouw. Ayak + Por is Hilda minder chaotisch. Uitstekend gecomponeerd.
- Ayak & por 3
- Batman The Dark Knight 3
Petje af voor deze herinterpretatie door Geoff Johns. Bij aanvang denk je meteen: wat voor zin heeft het nog om een verhaal te bedenken over een figuur maar alles al over gezegd is geweest. Mispoes. Johns start terug bij nul, actualiseert (mobiele telefoons bestaan al) maar ontwikkelt een nieuwe plot die zich akelig dicht bij het origineel nestelt van Batman Year One. Bruce Wayne die zich een plaats in de Gothamse misdaadwereld opeist met Alfred die meer militaristische dan opdienersstreekjes heeft. Agent Gordon die de idealen nastreeft en allesbehalve corrupt is. Broer en zus Dent die de stad van het gespuis willen verlossen en grote kuis houden. En de zeer innemende Killer Croc. Johns schrijft hiermee geschiedenis, verrassend en spannend. Gary Frank is soms hoekig, houterig. Toch hebben de figuren volume en dynamiek. Een meer duistere, gestileerdere inkleuring had deze Earth One helemaal afgemaakt. Uitzonderlijk: de verwijzing naar René Magritte. Nochtans, zo surreëel is Earth One niet.
- Batman Earth One Boek 2
Het multimediale project (een theatervoorstelling, de projectie van animatiefilms annex livebegeleiding door de band Yuko) krijgt nu ook een papieren versie. Om het origineel zo dicht mogelijk te benaderen, werd ook de CD van Yuko bij het album gevoegd, lezen op het ritme van de muziek is echter niet vanzelfsprekend. Vooral omdat de woordloze vertellingen sneller vooruit glijden. Extra duiding krijg je via het aanvullende dossier dat je wel de nodige info verschaft over het beschreven (of eerder be'tekende') dier. Het gemis van tekst in de beeld-verhalen laat zich voelen, niet altijd zijn de overgangen klaar en duidelijk en mis je versterkende woorden. Vooral olifant Jenny lijkt daaronder te lijden. De meer rudimentaire tekeningen van Klochkov helpen de geloofwaardigheid ook niet vooruit. Gracia's Jackie wel. Sterke decoupages, indringend zwartwitgebruik en grotendeels goed aanvullende kleuren. Ook het echtheidsgehalte bij Adriaenssens Stubby zit goed. De sfeer zit er volledig in. Cher ami, maak nieuwe a(ni)micalevrienden.
- Cher Ami
- Chlorophyl integraal 2
Een criminele bende waarvan de reputatie onlosmakelijk verbonden is met de cowboy die sneller schiet dan zijn schaduw. De Daltons moeten het voortdurend ontgelden telkens ze het tegen Lucky Luke opnemen. Je zou je voor minder omdraaien in het graf. Trouwens, beroept Morris zich na een dodelijke confrontatie zich niet op de neven van de Daltons! Olivier Visonneau pakt het realistischer aan en geeft de jongens een hart en ziel. Ook hierin moeten de broe(de)rs het ontgelden wanneer het recht dat zij uitdragen niet zegeviert. Onrecht viel hen reeds thuis ten deel. Een zuipende vader met losse handjes. Terwijl de oudste recht wil doen gelden, blijkt ook dat een illusie te zijn. De opvoeding, de omgeving, de maatschappij, alles vormt de voedingsbodem voor het leven dat de broertjes uiteindelijk zullen leiden, psychologisch door Visonneau goed onderbouwd. Atypisch voor een serieuze, realistische western is de vlotte tekenstijl van Jesús Alonso. Schetsmtig, cartoony, alsof het de realiteit ontkracht en verzacht. En toch werkt het, het rauwe, harde en harteloze blijft overeind. De eerste dode, een sterke thriller.
- Daltons, De 1
- Dirkjan 22
- dood van Stalin, De
- Eeuw der schimmen 6
- Elsje 3
De beste kronieken die er rond Excalibur bestaan. Istin neemt de tijd om de legende van het zwaard bewaarheid te zien worden. Vooreerst moet een hele – legendarische – weg afgelegd worden met een tegenstelling tussen de religieuze kerk en het heidens geloof als voedingsbodem. De gezant van God die de traditionele waarden wil uitroeien door machtshebbers tegen elkaar op te zetten. Brion is een uitstekend landschapsschilder. De weidse scènes, de levendige natuur, alleen met de mens die der in rondloopt ziet het er minder natuur-lijk uit. Majestueus en kleurrijk, een mooi gezongen vierde lied.
- Excalibur Kronieken 4 HC
- Excalibur Kronieken 4 SC
- Frontlinies 2 HC
- Frontlinies 2 SC
- Game Over 14
- Garfield Pocket (kleur) 92
- Garfield Pocket (kleur) 93
- Gelukkige tijden
- Hand van Pangboche, De 2
Reynès is volwassen geworden. Qua tekeningen zat het al snor, nu kneedde hij ook het scenario lang genoeg en zet de plot volledig naar zijn hand. Eigenlijk weinig op aan te merken, buiten dat je nieuwsgierigheid verder wordt geprikkeld. Goede karakterontwikkeling, een intrigerend verhaal, sterke tekeningen. Kortom, Harmony is een harmonieus geheel.
- Harmony 2
- Homs – Cabin Fever
Verrassend, een integrale die teruggrijpt naar het origineel, ongedrukte zwartwit-tekenwerk van een artiest in plaats van te kiezen voor de reproductie van de eerste kleurenedities. In deze versie kan je de grootse glorie van Jijé ontdekken en bewonderen. Genieten is het alvast van de inkt'vlakken/lijnen' waarmee de auteur speelt. De reden van deze keuze lees je in het dossier, net als de interessante omkadering rondom Jijé's vrijheid het verhaal te sturen naar eender welke richting where the wind blows. Go with the flow was duidelijk zijn leuze, zich moeilijk kunnen binden aan een vooropgezet plan. Over Golden creek: Jijé duidelijk van alle markten thuis. Na de cartooneske Robbedoes-stijl waagt hij zich ook aan het realisme. Een gestileerd realisme weliswaar. En wat een mooi gebalanceerd zwartwitwerk, zo duidelijk leesbaar in contrast met het groezelige, meer gedetailleerde Blueberry-aspect van Giraud. Jijé ontvoogdt zich van Red Ryder en heeft meteen zijn grip op een eigen western met Mexicaanse roots. Rechtschapen vecht de eervolle Jerry tegen het gespuis dat de gewone mens het gewone dagelijkse leven dwarsboomt. Toch is Spring niet zo naïef dat hij zich voortdurend in de luren laat leggen. Zestig jaar oud en nog steeds zo veel klasse. Te ontdekken. Over Yucca Ranch: je kan de ergernis van scenarist Rosy begrijpen wanneer Jijé zich niet strikt aan het voluit geschreven verhaal houdt en via bochtenwerk de schrijfintenties aan zijn laars lapt. Het plezier van de artiest zit hem in de kijk op Pancho, vooroordelen ten opzichte van deze Mexicaan met Indianenroots voeden de angst en het wantrouwen. Zelfs Spring is er onderhevig aan. (On)Bewust schermt Jijé met (anti)racisme, vooruitstrevend. Yucca Ranch, Jijé te paard in volle galop.
- Jerry Spring, De Complete 1
- Jerry Spring, De Complete 1 lx
- J.Rom 4 LX (linnen rug)
- J.Rom 4 LX (kunstleer)
- Koralovski 3
IJzersterk verhaal van Céka, een piste die een andere kijk op de ontdekking van Amerika geeft. Efficiënt zonder al te veel poeha met een mooie romantische inkleding waarbij de vriendschap het haalt op de veroveringsdrang. Neen, verwacht geen biografie over Columbus, Céka zet dé man van het jaar 1492 centraal, een andere dan die je normaal zou verwachten. Dé ster van dit boek is echter Tandiang. Met een geheel eigen stijl imponeert hij met schilderachtige, natuurlijke taferelen. Soms met hele fijne dunne lijntjes (pagina 14, kader 7), vaak met karaktervolle realistische decors (6-1) en vooral levensecht geportretteerd door die schitterende aanvullende inkleuring. De lucht (18-8 of 19-4), het strand (21-2 en 3), technicolor op papier. Wow.
- Man van het jaar 6
- Middeleeuwse trilogie over Vlaanderen 1
- Middeleeuwse trilogie over Vlaanderen 2
- Operatie overloard 1 HC
- Operatie overloard 1 SC
- Philemon 8
Een afgescheiden verhaal getekend door Peter Snejbjerg, One Man's War, de achtergrond van Starr ontrafeld. Snejbjerg kan heel gestileerd uit de hoek komen (plaat 25, kader 4, het schaduwspel in de wagen), alleen spiegelt hij zich te vaak aan Dillons stijl waardoor alles gereduceerd wordt tot een lijnenspel. Echt doorworstelen (tenzij de massa's taalfouten) moet je niet, Preacher leest als een pulpstrippende trein. Dillon en Ennis overschrijden de grenzen van het fatsoen, totdat je aan de special The story of you-know-who komt, prachtig getekend door Richard Case, met een innemend, sterk, schrijnend portret van een jongen wiens leefwereld niet zo rooskleurig is dat hij geleid wordt tot zelfmoord. Onder impuls van zijn omgeving, vader, moeder, school en zijn zogezegd beste vriend. Ondanks deze indringende, begrijpelijke blik deelt Ennis een extra mokerslag uit met de mening van een nabestaande. Meer dan een doordenkertje is haar reactie. Meer dan een vuistslag aan al degenen die Kurt Cobain wilden imiteren. Een parel van een kortverhaal dat een 9 op 10 verdient. Ook The good old boys wijkt even van het priesterlijke pad af, een Deliverance waarin Ennis lekker kan spotten met de clichés van de stoere held en de femme fatale. Ezquera tekent Europees, Jijé en Gir achterna.
- Preacher 4
- Sam Integraal 1
- Scott Leblanc 4
- Sliert, De 7
- Space Gangsters 1
- Spoedgeval 1
- Sprookjes van Grimm zonder woorden
- Star Trek 1
- Star Wars C-3PO
- Star Wars Chewbacca 1
- Star Wars Chewbacca 2
Designer Howard Chaykin houdt zich in en tekent meer traditioneel volgens de opgelegde regels. In zijn eigen reeksen spat normaal de vernieuwing van de pagina's af. Hier echter een optimale invulling van de stripreconstructie. Roy Thomas volgt zeer getrouw de film en versterkt hier en daar door voice over achtergrondelementen of commentaren toe te voegen, wat in de films niet gedaan wordt (of die je normaliter via de doorlopende actie te zien krijgt). Chaykin bevestigt met fijngevoeligheid. Een pruillip van Prinses Leia, een gorilla-achtige Chewbakka, een jaloerse Luke, een flirtende Han en een zeurende C3PO. Het collectief van personages is even aanstekelijk als in de film. Het recreëren van die opwinding: geslaagd!
- Star Wars Classic Remastered IV HC
- Star Wars Classic Remastered IV SC
- Star Wars Classic Remastered V HC
- Star Wars Classic Remastered V SC
- Star Wars Obi Wan 2
- Star Wars Prinses Leia 2
- Star Wars Rebels 2

Geen opmerkingen: